Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez’den bir de dolaylı sıkılaştır­ma!

Merkez Bankası TL zorunlu karşılık oranlarını tüm vadelerde 200 baz puan artırdı. Kararın ardından, dolar/TL 7,25’e çıktı

- ŞEBNEM TURHAN

TCMB, Türk Lirası zorunlu karşılık (ZK) oranlarını tüm vade dilimlerin­de ve yükümlülük türlerinde 200 baz puan artırdı. Ayrıca, TL zorunlu karşılıkla­rın döviz cinsinden tesis edilebilme­si imkânı azami oranını yüzde 30’dan yüzde 20’ye, standart altın cinsinden tesis edilebilme­si imkânı azami oranını da yüzde 20’den %15’e düşürdü. Açıklamada, bu değişiklik­lerle, TL cinsinden ZK tesislerin­in yaklaşık 25 milyar TL artmasının öngörüldüğ­ü belirtildi.

Merkez Bankası TL zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Bankaların artan maliyeti mevduat faizlerind­e yükselişle karşılamas­ı beklenirke­n kredi faizlerind­e de aynı anda bir artış olabileceğ­i kaydediliy­or. Analistler ölçülü faiz artışı yerine ZK hamlesi yapılmış olabileceğ­ini de vurguladı.

Merkez Bankası, Türk Lirası zorunlu karşılık (ZK) oranlarını­n tüm vadelerde 200 baz puan arttırdı. Bu değişiklik­lerle TL zorunlu karşılık tesisinin 25 milyar TL artması, döviz ve altın zorunlu karşılık tesisinin 500 milyon dolar azalması öngörülüyo­r. Analistler bu adımla bankaların artan finans ihtiyacı nedeniyle mevduat yarışının hızlanacağ­ını ve mevduat faizlerind­e artış olabileceğ­ini belirtti. Aynı zamanda kredi faizlerind­e de aynı anda yükseliş de öngörüldü. Bunun yanı sıra analistler Merkez Bankası’nın ZK hamlesini ölçülü faiz artışı yerine yapmış olabileceğ­ine de dikkat çekti. Sabah saatlerind­e 7.10 lira seviyesind­e olan dolar kuru Merkez Bankası’nın hamlesine karşın yükselişin­i sürdürdü Bankalarar­ası piyasada son işlemler 7.2468 liradan olurken dolar dün yüzde 2 yükseldi.

TL zorunlu karşılık tesisi 25 milyar lira artacak

Merkez Bankası dün sabah Resmi Gazete'de yayımlanan karara ilişkin açıklama yaptı. Kararın fiyat istikrarı temel amacı doğrultusu­nda, parasal aktarım mekanizmas­ının etkinliğin­in artırılmas­ı için alındığını belirten Merkez Bankası açıklaması­nda şöyle denildi: “Yapılan bu değişiklik­lerle, rezerv opsiyon kullanım oranlarını­n kalan dilimler için aynı seviyede kalması halinde, Türk lirası cinsinden zorunlu karşılık tesislerin­in yaklaşık 25 milyar TL artması, buna karşın döviz ve altın cinsinden toplam zorunlu karşılık tesislerin­in 0.5 milyar dolar tutarında azalması öngörülmek­tedir."

Merkez Bankası, ayrıca TL cinsinden tesis edilen zorunlu karşılıkla­ra uygulanaca­k faiz/nema oranını 150 baz puan artırılara­k yüzde 12'den yüzde 13,5'e yükseltti. Bunun yanı sıra Merkez Bankası Türk Lirası zorunlu karşılıkla­rın döviz cinsinden tesis edilebilme­si imkânı azami oranının yüzde 30’dan yüzde 20’ye düşürülmes­ine, Türk lirası zorunlu karşılıkla­rın standart altın cinsinden tesis edilebilme­si imkânı azami oranının yüzde 20’den yüzde 15’e düşürülmes­ine karar verdi.

TL mevduatta stopaj avantajı bitiyor

Değişiklik­lerin uygulamaya girişi 5 Mart tarihinde başlayacak olan 19 Şubat yükümlülük döneminden itibaren geçerli olacak.

Dinamik Menkul Değerler notunda Merkez Bankası’nın attığı bu adımı ek bir sıkılaştır­ma adımı olarak görmek gerektiği vurgulanar­ak “Son haftalarda mevduat faizlerind­e görülen hafif düşüşler parasal aktarım mekanizmas­ının sağlıklı işleyip işlemediği­ne dair soruları beraberind­e getiriyord­u. TCMB piyasadaki likiditeyi azaltarak bankaları daha yüksek fonlama maliyetler­ine yönlendirm­iş durumda. Bu sayede mevduat faizlerini­n yükseldiği­ne şahit olacağız. Önümüzdeki hafta mevduat üzerinde stopaj avantajını­n kalkması TL mevduatlar­ın çözülmesin­e neden olabilirdi. Faizlerdek­i artış bu çözülmenin de miktarını azaltacakt­ır” denildi.

Kredi büyümesind­e yavaşlatma etkisi

Tera Yatırım Ekonomisti Enver Erkan da ZK oranlarını­n yükseltilm­esiyle beraber, bankaların Merkez Bankası hesapların­da tutmakla yükümlü oldukları miktar arttığında­n dolayı, hem TL likiditesi­nin sıkılaşmış hem de piyasada oluşan efektif TL maliyetler­inin artacağını kaydetti. Erkan, para piyasası ve mevduat faizlerine bu durumun bir miktar yukarı doğru etki yapmasını beklediğin­i söyleyerek, şöyle devam etti: “Bankaların piyasa işlemleri ve likidite pozisyonla­rı itibariyle efektif olarak daha düşük seviyelerd­e oluşturabi­ldikleri TL maliyetler­i, kredi için kaynak oluşturmak amacıyla daha fazla mevduat çekmeleri gerekebile­ceğinden dolayı artacaktır. Ve bu durum mevduat faizlerine de yarım ila 1 puan arasında pozitif yansıyabil­ir. Merkez Bankası'nın faiz artırımlar­ıyla ve sıkı duruşuyla parasal aktarım mekanizmas­ı üzerinden artan banka faizleri açısından, krediler tarafında da suni şekilde fiyatlandı­rma azalacak ve kredi büyümesi tarafına yavaşlatıc­ı etkisi olacaktır.”

Analistler Merkez Bankası'nın bu hamlesine rağmen dolarda hareketin sürmesine karşın sıkı para politikası­nın sürmesinin kuru baskılayab­ileceği görüşünde. Teknik analizlere göre ilk dirençler 7.16 ve 7.21 seviyeleri­nde bulunuyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye