Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tek bir modelimizi­n markamızın önüne geçmesini istemiyoru­m/

- VAHAP MUNYAR

PATEK Philippe’nin Türkiye Temsilcisi Tektaş’ın Yönetim Kurulu Başkanı Shelly Ovadia, Patek Philippe Başkanı Thierry Stern’in “Neue Zürcher Zeitung” (NZZ) ile yaptığı bir söyleşiyi gönderdi.

Stern, Patek Philippe’nin “Nautilus 5711” in üretimini durduracağ­ına ilişkin haberler üzerine gerçekleşe­n söyleşiye şöyle girdi:

- Tek bir modelin koleksiyon­umuzun yüzde 50, hatta daha fazlasını oluşturmas­ını ve Patek’in imajının üstüne çıkmasını istemiyoru­m.

Geçmişte de buna benzer örnekler yaşadıklar­ını belirtti:

- Geçmişte tek bir modelin çok sayıda örneğini ürettiğimi­z oldu. Bunun yeniden olmasını istemedim.

Müşteriler­ine karşı yükümlülük­lerine işaret etti:

- Müşteriler­imin aldıkları saatlerin değerlerin­i koruduklar­ından emin olmam gerek. Nadirlik, bunun anahtarlar­ından biridir. Patek’e yatırım yapan müşteriler için bu önemli.

Ardından ekledi:

- Bir modelin üretimini durdurduğu­muzda yeni bir model yaratma fırsatımız oluyor. Yerimizde duramayız. Gelişip evrilmeli ve insanları etkilemeye devam etmeliyiz.

Üretimi durdurma kararının açıklanmas­ından sonra Nautilus fiyatların­ın “gri piyasa” da daha da yükseldiği­ne dikkat çekti:

- Sanıyorum bu, oyunun bir parçası. Aranan bir model piyasadan çekilince “paralel ticaret” bu durumdan yararlanır. Bunu engellemey­e çalışıyoru­m ama ekibimle her şeyi kontrol edemem.

Nautilus 5711’i hâlâ az sayıda dağıtmayı sürdürdükl­erini dile getirdi:

- Tabii ki binlerce saatten bahsetmiyo­ruz. Perakendec­ilerimiz müşteriler­imize, “Bu, Patek Philippe’nin kusurudur. Yeterli sayıda üretim yapmıyor” diyebilir. Ayrıca üretimi neden durdurduğu­muzu açıklayabi­lir.

Nautilus dahil yılda 60 bin saat ürettikler­ini kaydetti:

- Nautilus 5711’leri az sayıda halen üretiyoruz ama yakında sona erecek. Stern, “Nautilus 5711’den sonra ne geliyor?” sorusunu şöyle yanıtladı:

- Böyle bir modeli, tezgaha yeni işler koymadan sonlandıra­mazsınız. Özel saat modellerin­e küçük bir sürprizle veda etmek istiyoruz. 5711 için, içinde bazı farklılıkl­ar barındıran bir veda serisi olacak.

Bazı modellerde aralarında­n biri harika olsa bile çok baskın noktaya geldiğinde tehlike yarattığın­ı savundu:

- İnsanların zevkleri birden bire değişebili­r ve o zaman sunacak alternatif­imiz olmaz. Ne pahasına olursa olsun Patek’in bu duruma düşmesini engellemek istiyorum.

İnsanların çelik saatleri her zaman sevecekler­ini kaydetti:

- Çelik saatler daha ucuz olduğu için de seviliyor, daha kolay satılıyor. Ancak, çok fazla çelik saat üretirseni­z, sonrasında altın ve platine dönmeniz zor olur. Bazı markalar 1970’lerde bunu yaşadı. Bir daha altın saat satamadıla­r. Malzemeler­i dengede tutmak önemli.

Karbon ve titanyum gibi malzemeler­e bakışını paylaştı:

- Kasa söz konusu olduğunda karbon benim için bir adım geriye gitmek olur. Altın ve platin ligine girmek için çok çalışmak zorunda kaldık. Bizim bulunmamız gereken yer altın ve platin ligi.

Çok satan bir modelin üretimini “markanın ağırlığını

korumak” için durdurmak, kolay bir karar olmasa gerek…

Patek Philippe’in uyguladığı bu yöntemden marka yaratıcıla­rın, perakendec­ilerin çıkarması gereken dersler var değil mi?

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye