Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bu faize rağmen Merkez doları neden tutamıyor?/

- ŞEREF OĞUZ

Dolar yeniden 7’nin üzerine çıktı ve 7,1644’e yükseldi. 5 milyar $’lık portföy girişi, 15 milyarlık swap ile gelen sıcak paraya rağmen dolar 7 TL’nin altında kalıcı olamadı ve yeniden sıçradı.

Kurlar adeta bir pinpon topu dibe vuruyor ve tekrar sıçrıyor. Her sıçrayışın­da daha fazla kişinin ilgisini çekmeye başlıyor. Gözler yukarı meyleden kurun hareketind­e kalıyor.

Merkez B ankası 675 baz puan faiz artırdı. Politika faizini sadeleştir­di. Yabancı kurumlarda­n alkış topladı. Üst üste dolar kuru için 6,50 ve 6,25 hedef fiyatlı raporlar yayınladı. Bunların yanı sıra Fitch de Türkiye’nin kredi notunu BB- olarak teyit ederken, not görünümünü negatiften durağana çevirdi.

Bütün bunlar gerçekleşi­rken Moody’s bi-le büyüme tahminleri­ni yukarı doğru revize etti. Fakat dolar bunların hiç birisini görmedi bile yeniden 7 sınırını aştı ve 7,15’in de üzerine çıktı. Peki, kur neden çıkıyor?

Tek başına merkez bankasının para politikası araçları doları tutabilir mi? Bu senaryolar­ı daha önce denemedik mi? Merkez Bankası yeni bir adım attı ve zorunlu karşılık oranlarını artırdı. Bu hamlesi ile bankacılık sisteminin zorunlu karşılıkla­rının yaklaşık 25 milyar TL ( 3,5 milyar $) artması, döviz ve altın rezervleri­ni yaklaşık 500 milyon $ azaltması bekleniyor. Merkez bankası bir kez daha para politikası ile uyumlu bir adım atarak sıkılaştır­ıcı bir adım atıyor. Fakat bu gidişle proaktif adımları devam edeceğe benziyor. Enflasyon aşağı çekilirse, faizler ve kurda da aşağı seyir güçlenerek ilerler.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye