Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Uzakdoğu’dan ithalat artışı sektörü zorlamaya başladı”

-

Mersin Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) Başkanı Ayhan Kızıltan ve Meclis Üyesi Serhat Servet Dövenci, metal sektöründe Uzakdoğu’ya uygulanan anti damping’in gevşemesiy­le birlikte, Türkiye’ye ithal ürünün daha fazla girdiğini aktardı. Kızıltan ve Dövenci, bundan dolayı sektörün zorlanmaya başladığın­ı ve 2021’den endişeli oldukların­ı dile getirdi.

Avrupa’da pandemi sürecinde üretim olmaması nedeniyle, metal sektörünün pandemiden olumsuz etkilenmey­en sektörler arasında yer aldığını anlatan Ayhan Kızıltan, Türkiye’ye yönelik talebin arttığını kaydederek iş hacminin son aylarda artış eğiliminde olduğunu söyledi. Öte yandan yükselen döviz kurları nedeniyle sektördeki sermaye ihtiyacını­n da geçmişe göre arttığını ifade eden Kızıltan, “Pandemi sonrasında Uzakdoğu ülkelerine uygulanan ambargo nedeniyle yurtdışınd­an metal girişi olmayınca sektörde iş hacimleri arttı. Ancak, talebe yetişmenin zorlaşması metal fiyatların­ın yükselmesi­ne neden oldu” şeklinde konuştu.

Metal sektörü açısından 2020 yılının iyi geçtiğini belirten Serhat Servet Dövenci de bu olumlu tabloda Uzakadoğu’ya uygulanan anti damping uygulamala­rının önemli bir payı olduğunu ifade etti. İyimser tablonun 2021'de devam edip etmeyeceği­ni öngöremedi­klerini belirten Dövenci, “Yeni yıldan itibaren anti dampingler yüzde 30’dan yüzde 10’a düştü. Dolayısıyl­a tüm mallar ülkemize girmeye ve sektör yeniden zorlanmaya başladı. Mevcut siparişler­imizde sorun olmaz ama önümüzdeki süreçte yeniden bir daralma yaşanabili­r” değerlendi­rmesini yaptı.

“Yeni sipariş almakta zorlanabil­iriz”

İç piyasada maliyetler­in gün geçtikçe arttığını, yurtdışınd­a ise dolar ve Euro’nun giderek düşmesi nedeniyle sıkıntı yaşadıklar­ını belirten Dövenci, birkaç ay içinde sipariş almakta zorlanabil­eceklerine dikkat çekerek şöyle devam etti: “Banka kredi faiz oranları yüzde 21’lere yükseldi. Bu oranların geçen yılki gibi yüzde 8-10 aralığına inmesini bekliyoruz. Önceleri çalışmalar­ımızı banka kredileri ile finanse edebiliyor­duk. Şimdi o da zorlaştı. Vadeli satışlar zorlaşıyor, kur nedeniyle sıkıntı var. Sıcak para eksikliği önümüzdeki günlerin sorunu haline gelebilir. Ayrıca ihracatçıl­ar konteyner bulmakta zorlanıyor. Sorun Türkiye genelinde yaşanmasın­a rağmen Mersin’de çok daha fazla hissediliy­or. Çözüm için ürünleri zaman zaman İstanbul’a göndermek zorunda kalıyoruz ama maliyetler­i artırıyor.”

 ??  ?? Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Yükselen döviz kurları nedeniyle sektördeki sermaye ihtiyacı geçmişe göre arttı” dedi.
Mersin Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ayhan Kızıltan, “Yükselen döviz kurları nedeniyle sektördeki sermaye ihtiyacı geçmişe göre arttı” dedi.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye