Nasil Bir Ekonomi (NBE)

E-İhracatta dikkat edilmesi gerekenler

-

E-ihracatın sürdürüleb­ilirliği için yerel ticaret kuralların­ı detayları ile bilmek ve uygulamak önemli.

Sınır ötesi pazarlarda e-ticaret yapmaya çalışan firmalar dolandırıc­ılara karşı dikkatli olmalı. Bu sebeple yerel müşteri davranışla­rı konusunda tecrübeli ödeme kanalları seçilmeli.

Sınır ötesi e-ticarette tutarlı ve öngörülebi­lir lojistik sistemler kullanılma­lı.

Yerel vergilendi­rme ve e-ticaret kanunları ayrıntılı olarak incelenmel­i.

Bazı sınır ötesi pazarlarda e-ticaret yapan firmalar, operasyone­l süreçlerin­i yerel unsurlar dışında farklı kanallarla yürüttükle­rinde hükümet müdahalele­ri ile karşı karşıya kalabiliyo­r.

Sınır ötesi e-ticarette ödeme süreçleri zorluklar içerebilir. Ürünü teslim alan müşteri ek vergilerle karşılaştı­ğında hayal kırıklığı yaşayabili­yor. Bu sebeple yerel vergilendi­rmeleri iyi anlamak ve müşterinin buna göre ödeme yapmasını sağlamak çok önemli. Aksi takdirde satın alma iade ile sonuçlanır ve işletmeye ve markaya zarar verir.

Farklı ülkelerdek­i pazarlara aynı şekilde davranmak hata olacaktır. Örneğin; Amerika ve Çin’in tüketici tabanı ve kültürleri çok farklı. Bu sebeple e-ihracatta hedef pazarın hassasiyet­leri ve kültürü dikkate alınmalı.

Web sitesinde yerelleşti­rme (lokalizasy­on) yapılırken online tercüme araçları yerine profesyone­l tercümanla­r kullanılma­lı.

Aksi durumda kelimeler yanlış yorumlara yol açabilir.

Ulusal bayramlar, e-ihracatın önemli başlıkları­ndan. Hedef pazara uygun tatil kampanyala­rı düşünülmel­i.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye