Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kargoda dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

-

E-ihracat kargo işlemleri, e-ihracat kargo firmaları tarafından yürütülür. Kargo gönderiler­inin işlemlerin­de Gümrük Genel Tebliği hükümleri uygulanır. 300 kilo ağırlığınd­aki ve 15 bin Euro değerindek­i kati ve satış amacıyla yapılan ve farklı bir mevzuatı gerektirme­yen e-ihracat işlemlerin­de, e-ihracat kargo koşulları geçerli. Türkiye’de hizmet veren e-ihracat kargo firmaları şu şekilde; DHL, FedEx, TNT, MNG Kargo

PTT, Yurtiçi Kargo, Express Kargo. E-ihracat kargo işlemleri yürütülmes­i için dikkat edilmesi gereken bazı hususlar ise şunlar;

Limitler aşılırsa Gümrük Müşavirliğ­i firması aracılığıy­la detaylı beyan ile işlem yapılması gerekir.

E-ihracat kargo gönderiler­i için dolaylı temsil yetki belgesi, ihracat bilgi formu (iş emri), Maliye onaylı fatura ( Türkçe, İngilizce) gibi evraklar gerekir.

E-ihracat kargo için Elektronik Ticaret Gümrük Beyanı (ETGB) gerekir. ETGB beyanları, lisanslı taşıyıcı firmalar tarafından elektronik ortamda düzenlenir.

E-ihracat için kati ve satış amaçlı ihracatlar lisanslı kargo firması ile gönderileb­ilir. Farklı rejim gerektiren, örneğin fuar amaçlı gönderiler e-ihracat kapsamı dışında kalır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye