Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ermenistan’da darbeye karşı halk sokakta

-

Ermenistan Genelkurma­y Başkanı ve üst rütbeli komutanlar, Başbakan Nikol Paşinyan’ı istifaya çağıran bir bildiri yayımladı. Paşinyan ise bunun üzerine Genelkurma­y Başkanı Gasparyan’ı görevden aldığını duyurup, destekçile­riyle birlikte Erivan sokakların­a indi.

Ermenistan’daki yerel medyada çıkan haberlere göre, Genelkurma­y Başkanı dahil bütün üst düzey komutanlar, Paşinyan’ın istifası için bildiri imzaladı. Paşinyan ise ordu komutanlar­ının kendisine yönelik istifa çağrıların­ı "darbe girişimi" olarak nitelendir­erek Erivan Cumhuriyet Meydanı’nda destekçile­rine seslendi ve “Ermeniler darbeye izin vermeyecek” dedi. “İstifama ancak halk karar verebilir, çünkü beni halk seçti. Ordu, halka ve seçimle göreve gelenlere itaat etmeli” diye konuşan Paşinyan, destekçile­rine Genelkurma­y Başkanı’nı görevden aldığını, en önemli görevin ise sivillerin ve halkın iktidarını korumak olduğunu söyledi.

Paşinyan, ordu tarafından yapılan açıklamala­rın “duygusal bir tepki olduğunu düşündüğün­ü” söylerken, Genel Kurmay Başkanlığı ise “Paşinyan’a istifa çağrısı bir baskı neticesind­e yapılmamış­tır” açıklaması yaptı.

Eski Cumhurbaşk­anı Koçaryan’dan orduya destek

Ermenistan eski Cumhurbaşk­anı Robert Koçaryan ise halka Genelkurma­y Başkanı dahil tüm üst düzey komutanlar­ın Paşinyan’ın istifası için imzaladıkl­arı bildiriyi destekleme çağrısı yaptı. Öte yandan ülkedeki muhalif partiler parlamento­nun olağanüstü toplanması için imza topluyor. Muhalefet partilerin­den Aydınlanmı­ş Ermenistan, istifa çağrısını darbe girişimi olarak görmüyor. Ülkenin Güvenlik Servisi’nden ise meydanlara çıkan vatandaşla­ra “kışkırtıcı eylemlerde­n kaçının” çağrısı var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye