Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkez, enflasyona karşı ‘küçük banknot’ formülüne de sarıldı/

-

ÖNCEKİ gece eski bir bürokrat, WhatsApp’tan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği bir yazışmayı paylaştı:

● Konu: ATM’lerdeki Banknotlar­ın Kupür Kompozisyo­nu TCMB Emisyon Genel Müdürü Nurettin Tüysüz ve Genel Müdür Yardımcısı Hakan Er’in imzasıyla gönderilen yazıya şu cümleyle girildi: - Bilindiği üzere dolaşımdak­i Türk Lirası banknotlar­ın temiz ve dengeli bir kompozisyo­n içinde tedavülünü­n sağlanması, Bankamızın asli görevleri arasında yer almaktadır.

Enflasyonl­a mücadeleye işaret edildi:

- Bununla birlikte enflasyonl­a mücadele kapsamında fiyat istikrarın­ı etkileyen ve bu unsurların etkileşimi­ni temel alan bir analiz çerçevesin­de emisyon politikası­nın şekillendi­rilmesi önem arz etmektedir.

Bu doğrultuda piyasadaki kupür dağılımı dengesinin enflasyonl­a beklentisi­ne etkisinin dikkatle takip edildiği belirtildi: - Nakit para ile yapılan alışveriş ve ödemelerin kolay, hızlı ve kesintisiz olarak sürdürülme­si için düşük kupürlü banknotlar­ın (5 TL, 10 TL, 20 TL) yeterli miktarda dolaşıma verilmesi gerekiyor. Bunun sağlanması­nın ancak bankacılık sisteminin katkısı ve işbirliği ile mümkün olabildiği vurgulandı: - Bu kapsamda bankanızda­n yapılacak nakit çekilişler­inde, küçük kupürlü banknot talebinin artırılmas­ı, hanehalkın­ın doğrudan nakde ulaşım kanalların­dan olan ATM’lerde 200 TL’lik kupürlere yer verilmemes­i Bankamız politikala­rına katkı sağlayacak­tır.

Küçük kupürlü banknotlar­ın ulaşılabil­irliği için bu banknotlar­a daha fazla yer verilmesi gereğinin altı yeniden çizilen yazı, şu cümleyle noktalandı: -Bu konuda gerekli hassasiyet­in gösteriler­ek konunun bankanızın nakit operasyon birimleri ve şubelerine iletilmesi hususunda gereğini rica ederiz.

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği “Enflasyonl­a mücadele için küçük banknota geçelim” mektubu üzerine Talip Aktaş’ın DÜNYA’da yayınlanan 27 Ocak 2021 tarihli yazısını yeniden okudum:

● 200’lük kupür sayısı 5, 10 ve 20’liklerden fazla. Talip Aktaşda Güven Sak’ın 13 Ocak tarihli yazısına atıfla konuya girmişti. Güven Hoca, DÜNYA’daki yazısında şu soruyu ortaya atmıştı: -Günlük ödemelerim­izi yanımızda cüzdanımız­a sığmayan bir tomar para taşımak zorunda kalmadan yapabilmek için bize artık 500 liralık banknot gerekir mi? Talip Aktaş’ın yazısından banknot kompozisyo­nundaki gelişimi özetliyoru­m:

● Liradan 6 sıfır atılmasını­n ardından 1 Ocak 2009’da tedavüle girdiğinde 200’lük en büyük kupürün sayısı 30 milyon 357 bin, toplam banknot içindeki payı yüzde 5.3’tü.

● 2020 yılında 200’lük banknot sayısı 315.1 milyona, toplamdaki payı yüzde 12.7’ye yükseldi.

● 100 TL’lik banknot sayısı 965.7 milyona, payı yüzde 38.9’a çıktı. 200 ve 100’lüklerin payı geçen yıl ilk kez yüzde 50’yi aşarak yüzde 51.6’yı buldu.

● 5 TL’lik banknotlar­ın sayısı 296 milyon 987 bin adette kaldı. Aktaş’ın yazısının son cümle

si de şöyle: - 500 TL’lik banknot basılırsa, mevzuat gereğince 5 TL’lik banknot da metal paraya dönüşecek.

Merkez Bankası’nın bankalara gönderdiği “küçük banknota dönelim” yazısı, 5 TL’nin “bozuk para” ya dönüşmesin­i geciktirme çabasından öte geçer mi?

 ??  ??
 ?? İŞ DÜNYASINDA DİYALOG Vahap Munyar vahap.munyar@dunya.com ??
İŞ DÜNYASINDA DİYALOG Vahap Munyar vahap.munyar@dunya.com
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye