Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rezerv yerine konulunca dolarizasy­on çözülmeye başlar

- Şeref Oğuz seref.oguz@dunya.com

Enflasyon rakamını eğip büker, olanı biteni manipüle edersen, ortada güven kalmaz ve liradan kaçış, kaçınılmaz son olur. Hele ki dövize erişim imkânı varsa, mevduatın dolarlaşır, eline geçen lirayla dolara koşarsın.

Şu anda olan biten bu; insanlar, 234,7 milyar $’ ı bankalarda tutuyor. Lira değil, dolar, lira değil euro, lira değil altın, lira değil borsa… Neden? Çünkü Merkez’in dahi rezervinin hesabı verilemedi­ği ortamda, herkes kendi gemisini kurtarma gayretine düşecektir. Peki, bu dolarizasy­on tersine çevrilebil­ir mi? Yani döviz tevdiat hesapları çözülebili­r mi? Eğer şartları sağlanırsa, neden olmasın? Ancak başlangıç şartı; öncelikle rezervin yerine konulmasıd­ır. 128 milyar $ olarak kafalara nakşedilen kaynağın açık ve net olarak Merkez’e iadesidir.

Halk biliyor ki Merkez’in rezervi ( kefen parası) dahi uçurulmuş. Elinde dolar varsa satmadığı gibi, paraya ihtiyacı olunca gider bankadan yüksek faizli lira kredisi alır ve yine de dolarına dokunmaz.

Haksız da denilemez… Bilir ki enflasyonu­yla oynanmış ekonomide güveneceği para, ne yazık ki ABD’nin, AB’nin parasıdır, kendi parası değil… Merkez dahi rezervi için dolar alma gayretinde­yken, vatandaş neden dövizini bozdursun ki… Sadece Merkez değil, herkes “kefen parası” derdinde iken üstelik…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye