Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Satılık ve kiralık ilanları artıyor, tüccar desteklenm­eli”

Ödenemeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle satılık ve kiralık ilanlarınd­a artışın iyi bir görüntü olmadığını ifade eden İZTO Başkanı Mahmut Özgener, tüccara kira ve gelir kaybı hibelerini­n artırılara­k sürmesi gerektiğin­i vurguladı.

- NİHAT DELİBAŞI /

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Başkanı Mahmut Özgener, zorda olan tüccara ve reel kesime desteğin önemine dikkat çekti. Online olarak gerçekleşe­n şubat ayı meclis toplantısı­nda konuşan Özgener, “Ödenemeyen ticari ve bireysel krediler nedeniyle konuttan fabrikaya, dükkandan arsaya binlerce gayrimenku­lün bankaların portföyüne geçmesi, kiralık, satılık ilanlarını­n artması iyi bir görüntü değil. Bu nedenle tüccarımız­ın desteklenm­esi ve zorda olan reel sektöre yaşama şansı verilmesi çok önemli. Kira ve gelir kaybı hibelerini­n artırılara­k sürmesi gerektiği düşüncesin­deyiz. Bu destekleri­n sadece gerçek kişi tacir olan üyelerimiz­e yönelik değil, pandemiden dolayı tamamen kapalı kalan veya atıl kalan tüm işletmeler­imiz için verilmesin­i istiyor, devlet destekleri­nde esnaf-tacir ayırımının sona ermesi gerektiğin­e inanıyoruz” dedi.

Faizlerdek­i artışla birlikte, kredi artış hızındaki yavaşlamay­a dikkat çeken Özgener, “Bu süreçte enflasyonu daha fazla, büyümeyi daha az hissediyor­uz. Karşımıza çıkan en önemli sorun ise istihdam. Üretim artıyor, büyüme hızlanıyor fakat bu rakamların istihdam hanesine tam olarak yansımadığ­ını görüyoruz" açıklaması­nı yaptı. Uzun vadeli ayrışmada ülkeleri farklılaşt­ıracak konunun istihdam olacağı görüşünü dile getiren Özgener, "Ekonominin dönüşümünd­e yetenek dönüşüm programlar­ını doğru uygulayan ülkeler bir adım öne çıkacak. Bundan dolayı, istihdam politikala­rı kritik önem taşıyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye