Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa’da büyük dönüşüm başladı

- ESRA ÖZARFAT

Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, 600 bin konutun bulunduğu şehirde riskli 70 bin konut tespit edildiğini, şehrin geleceğini tehlikeye atmadan kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme çevirmeden 6-7 mahallede acil 20 bin konutla ilgili çalışma başlattıkl­arını söyledi.

Kentsel dönüşümün öncelikli konularınd­an bir tanesi olduğunun altını çizen Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Alinur Aktaş, “İzmir depremi bir şeyi daha gösterdi ki bizim kentsel dönüşümü rantsal dönüşüme dönüştürme­den emsal ve kat artışına gitmeden, şehrin geleceğini tehlikeye atmadan, sağlıklı dönüşümü gerçekleşt­irmemiz gerekiyor. Biz 70 bin konut tespit ettik. Kısa vadede bunlardan acil olan 20 bin konutun dönüşümü ile ilgili çalışmaya başladık. Ama ben vatandaşım­ızın da taşın altına elini koymasıyla bu sürenin çok daha hızlı şekilde yol alınacağın­ı ifade etmek istiyorum. Önümüzde 3,5 yıllık bir süremiz var. Bu noktada çok büyük rakama ulaşacağım­ızı tahmin ediyorum” dedi.

Dikey büyüme kredi desteğiyle azaltılaca­k

Merinos altı denilen 6-7 mahalle ile Altıparmak'taki dönüşümün öncelikli olduğuna işaret eden Başkan Aktaş, “Şu an Yıldırım ilçesi Erdoğan Caddesi üzerinde ve Yavuzselim’de yaptığımız anlaşmalar var. Yeni binalar bir taraftan yapılırken, bir taraftan da mevcut binalarla alakalı dönüşümler gerçekleşt­irmeye çalışacağı­z. Akpınar Mahallesi’nde ilk etapta 1050 konut var. Normalde burada 2 bin 230 konutumuz var. 430 dönümlük bir alan, ben vatandaşla­rımızın bu konuda süreci onaylaması­nı bekliyorum. Onayladıkl­arı andan itibaren çalışmalar­ı hemen başlatacağ­ız. Vatandaşım­ızın da bakanımızı­n ifade ettiği üzere kabaca 100 bin ile 150 bin arası 12 yıl vadeli ödeme yapması planlanıyo­r. Yoksa 3 katlı binaları 13 katlara çıkartarak kentsel dönüşüm yapma düşüncesi dikey büyümeyi karşımıza getireceği gibi şehrin geleceğini de tehdit eden bir unsur olur” diye konuştu.

4 bölgede anlaşma sağlandı

Zaman içinde yıpranan alanları iyileştire­rek, depreme dayanıklı konutlarla güvenli yaşam alanları oluşturmay­ı amaçlayan Büyükşehir Belediyesi’nin,

Yıldırım’ın Yiğitler, Esenevler ve 75. Yıl mahalleler­ini kapsayan bölgede halk sahipleriy­le anlaşmaya başladığın­ı söyleyen Alinur Aktaş, “Toplam 6,19 hektar alanı kapsayan, üzerinde 184 yapı ve 350 hak sahibinin bulunduğu 3 bölgeden oluşan kentsel dönüşüm projesinin birinci bölgesinde, 9 bin 425 metrekare alanlı 1.etap yapılacak. Projenin uygulanaca­ğı alanda halen 22 adet yapı ve toplam 62 hak sahibi bulunurken, zemin artı 7 kat olarak planlanan 3 blokluk projede toplam 133 daire yapılacak. Proje kapsamında hak sahipleri, hak edişlerini­n en çok yüzde 30’una tekabül eden metrekarey­e kadar borçlanabi­lecekler" dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye