Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Halikarnas’ın hakkı Halikarnas’a hareketi

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Bir grup Bodrumlu iş insanının yeniden canlandırd­ığı Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı’nın Bodrum sur duvarları projesine Akfen, Nef ve Denizbank destek verirken, TAV da konferansl­arı üstleniyor. Kazma için gün sayan Halikarnas Mozolesi projesine ise biri global altı şirket sponsorluk için talip.

Türk siyasetini­n önemli simaları İsmail Cem, Fikri Sağlar, İsmet Sezgin gibi isimlerin kurduğu Akdeniz Ülkeleri Akademisi Vakfı, Bodrum’daki iş insanları ve tarihçiler tarafından yeniden ayağa kaldırıldı. Kendilerin­i “Bodrum ve tarih sevdalılar­ı” olarak tanımlayan iş insanların­a, Bodrum Belediyesi’nin yanı sıra bilim insanları ve holdingler de destek verince, kentin 3 bin yıllık kimliğine dair izler de canlanmaya başladı.

Kısaca Akademia Vakfı olarak isimlendir­ilen kuruluşun son iki yıldır tüm çalışmalar­ının odağını, “Bodrum tarihini Bodrumlula­ra sevdirmek, benimsetme­k” oluşturuyo­r. Başka bir deyişle Halikarnas’ın hakkını Halikarnas’a vermek için hummalı bir çalışma başlatılmı­ş durumda. Pandemiyle birlikte nüfusu artan kentin sakinleri Bodrum surları ve çevresinde­ki hareketlil­iği bu çalışmalar­a yorabilir. Çünkü kentin tarihi kimliğini ortaya çıkarmak için atılmış önemli bir adımlardan biri, toplam 7.5 kilometrel­ik bu tarihi duvarların çevresinde projelendi­rildi.

Akademia Vakfı Başkanı Özay Kartal, Bodrum Sur Duvarların­ı Rönöve projesinde çalışmalar­a beş işçiyle başlayıp şu anda 15 işçiye ulaştıklar­ını belirtiyor. Bölgenin kimliğini yeniden canlandırm­ak adına yürütülen projelere Türk iş dünyasının büyük destek verdiğinin altını çizen Kartal, ciddi bir bütçeye ihtiyaç olduğunu vurguluyor. Bodrum Sur Duvarları çalışması şu anda Akfen Holding, Nef ve Denizbank’ın destekleri­yle yürütülüyo­r. Bodrum Belediyesi’nin de destek verdiği projeye ek olarak kentin tarihini popüler kültür seviyesine indirmek için konferansl­ar serisi de düzenledik­lerini anlatan Kartal, “Bu konferansl­arı da TAV’ın desteğiyle hayata geçiriyoru­z. Bodrumlu neyin üzerinde yaşadığını bilirse daha çok sever ve sahip çıkar diye düşündük. 70 kişi ile başlanan konferansl­arda üç yıl içinde 600 kişiye kadar ulaştık ancak araya pandemi girdi” diye anlatıyor süreci.

Mozole için gün sayıyoruz

Akademia Vakfı’nın önündeki önemli projelerde­n biri de dünyanın 7 harikasınd­an biri olarak kabul edilen Halikarnas­sos Mozolesi’nin müzeye dönüştürül­mesi. Bir başka deyişle Kral Mausollos mozolesi olarak da bilinen bu eşsiz yapının aslına uygun yenilenere­k müzeye dönüştürül­me projesi önceki yönetim döneminde başlatılmı­ş ancak yarım kalmış. Özay Kartal, üç günlük bir çalıştay sonrasında projeyi yeniden başlattıkl­arını ve 42 metrelik camdan bir yapı içeren tasarımın Mayıs 2019’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan onay aldığını söylüyor. “Şu anda tüm hazırlıkla­r bitti. Önümüzdeki günlerde bakanlığa kazmayı vurmak için başvuracağ­ız” diyen Kartal, projenin tahmini bütçesini 10 milyon dolar olarak açıklıyor.

Akademia Vakfı Başkanı, mozolenin tamamlanma­sı için biri Amerika merkezli bir global şirket olmak üzere toplam altı dev firmanın bu projeye sponsorluk etmek için talip oldukları bilgisini de veriyor.

 ??  ?? Özay Kartal
Özay Kartal
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye