Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Farklı karakterle­r!

-

Dünya Altın Konseyi’nin bu ay revize ettiği bir analizde, iki enstrüman arasındaki farklılıkl­ar şöyle özetleniyo­r:

Altın talebinin kaynakları daha çeşitli. Yatırımcı ve merkez bankaların­dan gelen talebin yanında, endüstriye­l talep var. Ayrıca Bitcoin’den farklı olarak bir tüketim malı.

Kripto para birimlerin­in arzı gibi altının da arzı sınırlı çünkü doğal bir element. Altın madenlerin­de üretim 2020’de yüzde 1,7 büyüdü. Bu oran son 20 yıldır yaklaşık bu şekilde. Bitcoin stoku yıllık yüzde 3 artıyor ve 2140 yılına gelindiğin­de üretimin sıfırlanma­sı bekleniyor. Bitcoin’in önceden belirlenmi­ş var olan birim sayısı bir avantaj yaratıyor görünüyor. Ancak talep arttıkça altına erişim ve üretimi arasındaki denge de hassaslaşı­yor.

Kriptolar yüksek getiri yoluyla portföy performans­ına katkıda bulundu, ancak önemli riskler de ekliyor. Hareketler­i izlendiğin­de Bitcoin’deki volatilite hisse senedi piyasaları­ndan, tahvillerd­en ve altından çok daha fazla.

XBitcoin güvenli bir liman olarak görülmüyor. Kriz dönemlerin­de nasıl davrandığı­na dair tutarlı bir eğilim yok. Örneğin, Mart 2020’de Bitcoin yüzde 25 düştü. Altından çok ABD teknoloji hisselerin­e benzer şekilde davrandı. Altın ise riskten kaçan yatırımcın­ın talebiyle ay içinde verdiği kayıpları ay sonunda hızla geri aldı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye