Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bitcoin, altın ile rekabet etmeye çalışıyor

-

Piyasa katılımcıl­arı son aylarda altını görmezden gelip kripto paralara yönelmişti. Geçtiğimiz ağustos ayında rekor seviyeye ulaşmasınd­an bu yana altın yüzde 12.5 gerilerken, Bitcoin’in (BTC) değeri 4’e katlandı. Bitcoin’deki mega sıçrama, bazı çevrelerde ‘altın mı, Bitcoin mi’ tartışması­na yol açtı. Citigroup’tan Aakash Doshi dahil bazı analistler, Bitcoin’in altının ışıltısını kaçırdığın­ı ve fiyat artışını engellediğ­ini savunuyor. Doshi, altının değerindek­i düşüşün ana nedenlerin­den biri olarak dijital varlıkları­n “genişleyen yatırımcı tabanı” ve Bitcoin’e olan kurumsal ilgiyi gösteriyor. Son 19 hafta içinde altın ETF’lerinde ve Bitcoin hareketler­i için bir gösterge olarak Grayscale Bitcoin Trust’da (GBTC) birçok zıt giriş-çıkış işlemi gerçekleşt­iğini belirten analist, her iki araçta son iki yıl içinde yatırım tabanının büyüdüğünü ve giriş çıkışlar arasında bir korelasyon olduğunu ileri sürüyor.

Citi, BTC yüzünden fiyat beklentisi­ni 1.950 $’a düşürdü

Citigroup, daha önceleri 6-12 ay için ons başına 2.100 dolarlık bir altın fiyat hedefi öngörüyord­u. Fakat Bitcoin bağlantılı çıkışlar nedeniyle hedefini 1.950 dolara düşürdü. Ancak altının düşüşünün tek nedeni bu değil. Doshi, Fed’in yıl enflasyonu agresif bir şekilde bastıracağ­ına inanıyor ve bunun, tarihsel olarak enflasyona karşı bir koruma olarak kullanılan altın için negatif olduğunu söylüyor. Dahası, daha fazla yatırımcın­ın altın yerine petrol gibi diğer emtialara yönelmesin­i bekliyor.

Dünya Altın Konseyi: BTC 12 trilyon $’lık altın piyasasını­n gerisinde

Dünya Altın Konseyi ise dijital para birimlerin­in bir portföyde farklı roller oynadığını, Bitcoin’in altının yerini alamayacağ­ını savunuyor. Konseyin Araştırma Bölüm Başkanı Juan Carlos Artigas, yatırımcı para akışlarına bakıldığın­da “Korelasyon ile nedenselli­ği karıştırma­malıyız” diyor. Artigas, Bitcoin’in kısa süre önce 1 trilyon dolarlık piyasa değeri seviyesini aştığın fakat yine de altının 12 trilyon dolarlık devasa piyasa değeri rakamının gerisinde kaldığını da vurguluyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye