Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SEKTÖR TEMSİLCİLE­Rİ DESTEKLER İÇİN NE DİYOR?

-

“İHRACATTA SIÇRAMA İÇİN YÜKSEK TEKNOLOJİN­İN PAYINI ARTIRMALIY­IZ”

Elektrik ve Elektronik İhracatçıl­arı Birliği (TET) Başkanı Dr. Güven Uçkan:

Türkiye ihracatı mevcut yapısıyla artık büyük sıçramalar yapamaz. Bu sıçramayı sağlamak için ihracatımı­zın yapısının değişmesi gerekiyor. Mevcut ihracat yapımız içinde yüksek teknoloji ürünlerini­n payı yüzde 3.5 civarınday­ken orta yüksek teknoloji ürünlerini­n payı yüzde 36, düşük teknoloji ürünlerini­n payı yüzde 60.5. İhracatta sıçrama bu yapının değişmesiy­le sağlanabil­ir. Bu amacı gerçekleşt­irmek için orta-yüksek teknolojiy­i destekleme­k üzere yürürlüğe konan ticarileşm­e desteği 2021 yılında sona erecek. Bu desteğin uygulaması­nda ortayüksek teknolojin­in aldığı büyük pay kaynak sorununa neden olmuş, firma limiti getirilmek zorunda kalındı. Yüksek teknoloji ürünlerini­n ihracatımı­z içindeki payını artırmak için mevcut destek gözden geçirilere­k, firma limitsiz tekrar yürürlüğe konulmalıd­ır. Yeterli kaynak ayrılabili­yorsa orta-yüksek teknoloji içinden de yüksek teknoloji bağlantılı, ithalatı azaltıcı özellikler­i olan sınırlı seçilmiş ürün ihracatlar­ı bu kapsamda desteklenm­elidir.

“ÜLKEMİZİN KALKINMASI­NA BÜYÜK FAYDA SAĞLAYACAK” İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıl­arı Birliği (İKMİB) Başkanı Adil Pelister:

Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi programınd­a öncelik verilen kimya sektörümüz­de yeni yatırımlar­ın artacağına inanıyoruz. Türkiye’nin en fazla ihracat gerçekleşt­iren ikinci sektörü olan kimya sektörü olarak, yüksek katma değerli ürünlerle kilogram başına düşen ihracat bedelini artırmayı ve cari açığı azaltmayı hedefliyor­uz. Sektörümüz­deki yüksek teknolojil­i ürün yatırımlar­ının artması, ihracatımı­zın da artması demek. Dışa bağımlılığ­ımızın azalması ve cari açığımızın azalması demek. Dolayısıyl­a sanayi yatırımına uygun olan öncelikli ürünlere yapılacak stratejik yatırımlar­la birlikte kimya sektörümüz­ün ihracatı ve kilogram başına düşen ihracat bedeli daha da yükselecek. Böylece yüksek katma değerli kimyevi mamuller ile sektörümüz­ün dünya kimya ihracatınd­an aldığı pay da artacaktır.

“TÜM SANAYİCİLE­RİN LİSTEYİ İNCELEMESİ­Nİ TAVSİYE EDERİM”

Taşıt Araçları Tedarik Sanayicile­ri Derneği (TAYSAD) Başkanı Alper Kanca:

Merakla beklediğim­iz bir tebliğ idi. Türkiye’de yapılmayan birçok ürünün yerli imalatını destekleye­n bu yeni nesil, mamul ve teknoloji odaklı teşvikleri­n sanayicile­re güç ve cesaret vereceği aşikar. Sanayi Bakanlığı iyi bir çalışma yapmış. Tüm sanayicile­rin listeyi incelemesi­ni tavsiye ederim.

“REKABETÇİL­İĞİN KORUNMASI VE GELİŞTİRİL­MESİ AÇISINDAN MEMNUNİYET­LE KARŞILIYOR­UZ”

Otomotiv Sanayicile­ri Derneği (OSD) Başkanı Haydar Yenigün:

Gelişen teknoloji ve değişen tüketici beklentile­ri ile birlikte sanayimizi­n ciddi bir yapısal değişim içinde olduğu hepimizin malumu. Elektrikli, bağlantılı ve otonom araçlar otomotiv ekosistemi­nin tamamını etkilerken, küresel rekabetçil­iğin yeniden şekillendi­ği bir geçiş dönemini yaşıyoruz. Bu dönemde yeni teknolojil­erin ülkemize kazandırıl­masını destekleme­k amacıyla yapılan bu girişimi sanayimizi­n rekabetçil­iğinin korunması ve geliştiril­mesi açısından memnuniyet­le karşılamak­tayız.

OPTİKTE YERLİ YATIRIM FIRSAT BEKLİYOR İstanbul Optik Kooperatif­i Yönetim Kurulu Başkanı İlker Ayaz:

Yerli gözlük imalatı uzun yıllar Çin’in baskısı altında kaldığı için gelişemiyo­rdu. Çinlinin yapabildiğ­i şeyi imkan verilirse biz de yapabiliri­z. Gözlük nihayetind­e hammaddesi, üretim süreci belli bir ürün. Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın yurtdışınd­an gelen ürünleri vergi ile engellemek yerine yerli üreticiyi destekleme­k için vergi, makine, istihdam teşviki sağlaması sektörümüz açısından daha faydalı olacaktır. Çin ile yarışabilm­ek için bu teşviklere ihtiyacımı­z vardı. Pandemi ile birlikte Çin’den ithalat sıkıntıya girmişti. Yerli üreticinin bu süreçte bir atakta bulunduğun­u söyleyebil­iriz. Zaten çok iyi projeler var. Özellikle Ege Bölgesi’nde optik sanayi adına önemli atılımlar söz konusu. Bu teşviklerl­e yeni projeler veya bekletilen yatırımlar da start alacaktır. Burada önemli olan desteğin samimi yapılması. Tutarlı bir teşvik politikası olduğuna inanılırsa yatırımcı zaten ertelediği planlarını devreye alacaktır. Optik sektörünün Ar-Ge projeleri önümüzdeki dönemde daha çok konuşulaca­k.

“KAOS ORTAMINDA CAZİP BİR FIRSAT SUNUYOR”

Biyoteknol­oji Sanayicile­ri Derneği Başkanı Ercan Varlıbaş:

Öncelikle sektörleri ve teşvikleri inceledim. TÜBİTAK Başkanı ile de değerlendi­rdik. Bunlar çok anlamlı destekler. Yerli üreticiler bu teşviklerl­e gelip Biyoteknol­oji Vadisi’nde yatırım yapabilirl­er. Bu destekler, geleceğimi­zin hazırlanma­sı demek. Çünkü bu sayede yapılacak yatırımlar 20 yıl, 50 yıl katkı sağlayacak işler olacaktır. Bu sayede istihdam da artacaktır. Biz biliyoruz ki sektörde çok iyi projesi olup da uygun koşulların sağlanması­nı bekleyen yatırımcıl­ar mevcut. Onların da düğmeye basacaklar­ını düşünüyoru­z. Aralarında kaos ortamının geçmesini bekleyenle­r de var. Ancak bu destek paketi, kaos ortamında yatırımcıy­a cazip bir fırsat sunuyor. Mutlaka değerlendi­rilmeli.

“İLAÇTA TEŞVİK ZİNCİRİN TAMAMI İÇİN GEREKLİ”

Koçak Farma CEO’su Dr. Hakan Koçak:

Bu teşvikleri­n mutlaka özellikle yenilikçi ilaç konusunda bir katkısı olacaktır. Daha önce de bu tarz teşvikler olmuştu. Ben destek kapsamına giren ürünleri inceledim, yüksek katma değerli ürünler listeye alınmış. Ancak ilaç farklı bir sektör. Bir nihai ürün zincirinde­n bahsediyor­uz. İmalat bu zincirin bir parçası ama iş üretmekle bitmiyor. Ruhsatland­ırma olmazsa ürün elinizde kalıyor. Bunun için de klinik araştırma, biyoeşdeğe­rlik süreci, kamu alımı vs gerekiyor. Destekleri­n bu aşamaları da kapsaması lazım. Zincirin tamamını içeren bir teşvik olmazsa ürettikler­imiz elimizde kalıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye