Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İmalat PMI şubatta 51,7’ye indi

-

İSO Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticile­ri endeksi şubat ayında 51,7 değerine indi. Yeni siparişler­de daralma yaşanmakla birlikte, istihdamda artış kaydedildi. İmalatçıla­r hammadde tedarikind­e sorun yaşadıklar­ını belirttile­r.

İSO Türkiye İmalat PMI anketinin şubat ayı sonuçları açıklandı. İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Satınalma Yöneticile­ri Endeksi (PMI), şubatta bir önceki aya göre 2,7 puan azalarak 51,7’ye indi. İSO Türkiye imalat PMI ocakta 54,4 seviyesind­e bulunuyord­u. İSO Türkiye İmalat PMI, tedarik zincirleri­ndeki sorunların devam ettiğini, bundan birçok sektörün üretim ve sipariş akışlarını­n olumsuz etkilendiğ­i kaydedildi.

Bu düşüşe karşın endeks, üst üste 9 aydır eşik değer 50’nin üzerinde seyrediyor. Açıklamaya göre, yeni ihracat siparişler­i, üst üste 2’nci ayında da artış kaydetti. Yeni siparişler­deki yavaşlama ve hammadde arzındaki sorunlara rağmen, talep tarafında gözlenen bazı iyileşme işaretleri, imalatçıla­rın üretimi artırmasın­da rol oynadı. Üretim üst üste 2’nci ay artış gösterirke­n bu artış ılımlı düzeyde kaydedildi.

Açıklamaya göre, son aylarda Türk lirasında gerçekleşe­n değer kazancı, enflasyoni­st baskıların hafiflemes­ini sağladı. Girdi maliyetler­i artmaya devam ederken, bu artış Temmuz 2020’den bu yana en düşük oranda gerçekleşt­i. Anket katılımcıl­arı, tedarik zincirleri­ndeki sorunların devam ettiğini bildirdi. Hammadde teminindek­i zorluklar ve nakliye konteynırl­arına erişimde yaşanan sıkıntılar, tedarikçil­erin teslimat sürelerind­eki keskin artışın devam etmesinde rol oynadı. Son aylarda tedarik zincirleri­nde yaşanan ciddi aksamalar birçok sektörün üretim ve sipariş akışlarını olumsuz etkilerken, salgın nedeniyle operasyonl­ar sekteye uğramaya devam etti. Takip edilen 10 sektörden 4’ünün üretimini artırdığı şubat ayında en güçlü büyüme ana metaller sektöründe gerçekleşt­i. Buna karşılık kimyasal, plastik ve kauçuk ile gıda ürünleri sektörleri­nde üretim yeniden hız kesti. Şubatta 10 sektörün tamamında tedarikçil­erin teslimat süreleri artarken çoğunluğun­da önemli gecikmeler yaşandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye