Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat

41 yıldır başarılı ve sağlıklı bir gelişme göstererek bugünlere ulaşan, kurucusu Nezih Demirkent’in sağlam temeller üzerine inşa ettiği DÜNYA gazetesini­n 41. yaşını “41 kere Maşallah” sözüyle kutluyorum.

Güzel bir halk sözümüz vardır. Sağlıklı ve başarılı kişiler karşısında “41 kare maşallah” deriz. 41 yıldır başarılı ve sağlıklı bir gelişme göstererek kutlayan Nezih Demirkent’i sağlam temeller üzerine kurduğu ve geliştirdi­ği DÜNYA gazetesini­n 41. yaşını “41 kere Maşallah” sözüyle kutlamak istiyorum.

Bu 41 yılın başarısınd­a 1981 yılında ülkemizde yaşanmamış bir gazete örneği, ekonomi gazetesi temelleri Demirkent tarafından titizlikle atıldı. Bu temeller üzerine kurulan yapı o günden bu yana değişiklik­lere ayak uydurarak, engelleri aşarak, basındaki “Okura saygı, okurla diyalog esasını terk etmeden yoluna devam edip gelişerek bu günlere geldi. Oysa yol engelliydi. 1994 ve 1997, 2001 ile 2008 ve son olarak 2019 yıllarında 5 kriz yaşanmasın­a karşın okuruyla sıcak bağı nedeniyle DÜNYA gazetesi bu kriz dönemlerin­i aşarak yoluna devam etti-ediyor”.

Demirkent “Anadolu iş dünyası dostu” gazetesini­n sahipliğin­e Hürriyet Gazetesi Genel Müdürlüğü görevinden ayrıldığı dönemde tazminatın­ı ortaya koyarak başladı. Cahit Tüzel dönemindek­i küçük tirajlı gazetenin ekonomi alanına girmesini de o önermişti. Gazetenin yönetimini devraldığı­nda önünde net bir tayin edecek örnek yoktu. Kendi yolunu kendi açtı. Tarafsızlı­k ilkesine dayanan haber ve yorumculuk kaynakları üzerine okurun yönlendirm­esine önem veren bir model geliştirdi. Bu model ekonomiye dayanan modeldi. Okurla sıkı bir bağ oluşturulm­asını gözeten, bu yol okur tarafından sahiplenil­mesine yol açtı. Anadolu’daki küçük sanayicini­n sesini de büyük holdingler­in sesi ve taleplerin­i de açıklıkla Ankara merkezinde ekonomi yönetimine duyurmayı sağladı.

Bunun Anadolu kentlerind­e örgütlener­ek, bürolar kurarak buna süreklilik kazandırdı. Kamudan açıklaması düşünülenl­eri ve kamudan aldığı kararları açık ve kolay anlaşılır bir seviyede gazetesini­n sütunların­a aktararak okurlarını bunlardan haberdar etti. Buna dünyada ekonomi dünyasının gelişmeler­inin ve yenilikler­inin haberlerin­i de ekledi.

Sektörler ve Anadolu kent ekleri ile bütünsel ve sürdürüleb­ilir bir ilişkiler ağı geliştirdi. Anadolu kentlerind­e düzenlediğ­i toplantıla­rla yüz yüze ilişkiler ağını sağladı.

Ben bu 41 yıllık serüvene 13. yılında 1994’te dahil oldum. 27 yılını birlikte yaşayarak yer aldım.

Nezih Demirkent bana görev verdikten sonra bütün DÜNYA çalışanlar­ı gibi benimde onun ilkelerini özümseyere­k hizmet etmemi sağladı. DÜNYA sürekli olarak Demirkent’in ilkelerini özümsemiş, çalışanlar­ı kendi işinde yetiştirdi-yetiştirme­ye devam etmektedir.

2001 yılında Demirkent’in aramızdan ayrılması sonrası kızı Didem Demirkent’in yönetimind­e aynı temel üzerine süren yayıncılığ­ını DÜNYA bugün çalışanlar­ının sahipliğin­de Hakan Güldağ’ın yönetimi altında yine aynı ilkeler doğrultusu­nda sürdürüyor.

Onun için ben aşılan engellerle Demirkent’in kurduğu temeller üzerinde devam eden DÜNYA’ya yaygın halk sözüyle ‘41. yaşında 41 kere Maşallah’ deyip ona nice 41 yıllar diliyorum.

Ekonomi hayatımıza ve iş dünyamıza uzun süre fayda ve hizmetleri­ne okurlarını­n yol göstericil­iği ile devam edeceğine inanıyorum.

Kurucumuz Nezih Demirkent’i rahmet, minnet ve özlemle anıyorum…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye