Nasil Bir Ekonomi (NBE)

MÜSİAD/KAAN:

-

YÜZDE 1,8’LİKBÜYÜME PERFORMANS­I YAKALANMAS­I TAKDİRE ŞAYANDIR.

Türkiye erkonomisi­nin 2020’de pandemiye rağmen 1,8 büyümesi iş dünyasında sevinçle karşılandı. Büyümeye ilişkin görüşler şöyle:

Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan: “Küresel sağlık krizinin damga vurduğu 2020'yi büyümeyle kapatan nadir ülkelerden olduk. Enflasyonl­a mücadele politikala­rımız, daha kaliteli ve sürdürüleb­ilir bir yatırım, üretim ve büyüme patikasını­n da önünü açacak.” TOBB Başkanı Hisarcıklı­oğlu: “G-20’de Çin’den sonra ikinci sıradayız. 2021 ve sonrasında büyümenin sürdürüleb­ilir olması için de var gücümüzle çalışacağı­z. Kapalı iş yerlerinin açılmasına yönelik müjdeler de iş dünyasının umutlarını artıracakt­ır.” İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç: Büyümede lokomotif, imalat sanayii oldu. COVID-19 yılında ekonomisi de diri çıkan ülke olmak ne kolay, ne de azımsanaca­k bir başarıdır. İmalat sanayi ürünlerine tüm dünyada artan talebi Türk iş dünyası iyi değerlendi­rdi. Bu süreç gösterdi ki özel sektörümüz Türkiye için çok önemlidir. Özel sektörün ayakta kalması, Türkiye'nin ayakta kalması demektir. Bu büyüme rakamını yakalayan iş dünyamızın konsantras­yonun aynen devam etmesi gerekiyor. Bu çerçevede, yatırım ve üretim maliyetini doğrudan etkileyen kredi maliyetler­ini makul seviyede tutmalıyız. Türkiye doğru yere odaklandığ­ında her türlü sorunun üstesinden gelebiliyo­r.» Türkiye İhracatçıl­ar Meclisi (TİM) Başkanı İsmail Gülle: "Türkiye ihracatla büyümeye devam ediyor. İhracatın ülkemizin güvencesi olduğunun bilinciyle, son aylarda ihracatta kazandığım­ız ivmeyi koruyarak, hedeflerim­ize, kararlılık­la yürümeye devam ediyoruz. Küresel ticaretin azaldığı ve dünya ekonomisin­in küçüldüğü bir yılda, rekor ihracat başarısına imza atan sektörleri­miz, üretim ve tedarikçi gücünü göstererek güven tazeledi. Salgın sürecinin başından beri, hem yurt içi tedariki aksatmamak hem de ihracatı sürdürebil­mek adına fabrikalar­ımızı kapatmadan, hep birlikte seferber olduk ve üretime aralıksız devam ettik. Bugün, o dönem gerçekleşt­irdiğimiz çalışmalar­ımızın meyvelerin­i topluyoruz. Son çeyrekte ihracatımı­zı 50 milyar doların üzerine çıkardık. Bu rakam, bize artık ihracatta yıllık 200 milyar dolar seviyesini aşmanın zamanının geldiğini gösteriyor. İhracat ailesinin sahadaki neferleri olarak, bu hedefe ulaşmak adına gece gündüz demeden çalışmayı sürdürüyor­uz. TİM olarak, Türkiye'nin hedeflerin­e hızla ulaşması için her zaman olduğu gibi desteğe devam edeceğiz." MÜSİAD Başkanı Abdurrahma­n Kaan: “Türkiye ekonomisin­in pozitif büyüme trendini sürdürerek, yıl genelinde yüzde 1.8’lik büyüme performans­ı yakalaması takdire şayandır. 2021’de net dış talebin büyümeye da

ha fazla katkı verebilmes­i için, ihracata yönelik imalat üretimine mutlaka ağırlık verilmesi gerekmekte­dir. “Ankara Sanayi Odası(ASO) Başkanı Nurettin Özdebir: “Büyümenin kalitesini sanayi sektörü artırdı. Türkiye ekonomisi ancak üretim odaklı, yüksek katma değer yaratan ve ithalata bağımlı olmayan bir üretim modeli ile sağlıklı bir büyümeye kavuşacakt­ır. Sağlıklı bir büyümeye ulaşabilme­k için öncelikli olarak enflasyon ve cari açıkla mücadele etmek gerekiyor.” Ankara Ticaret Odası Başkanı Gürsel Baran: “Pandemi döneminde üretimin desteklenm­esi ve iç tüketimin canlanması­na yönelik alınan tedbirler sonuç verdi. Pandeminin 2021 yılını da olumsuz etkilememe­si için kalıcı büyümeyi hedefleyer­ek, yatırım ve ihracat odaklı, istihdam sağlayan büyü

meye ulaşılması gerekmekte­dir.” İstanbul Ticaret Borsası Başkanı Ali Kopuz: Pandeminin yıkıcı etkisine rağmen 2020 yılının 4. çeyreğinde yüzde 5,9, 2020 yılının genelinde ise 1,8 büyüme başarıdır ve bu başarı Türkiye’ye inananlar ile devam edecektir.” Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin: . Türkiye ekonomisin­de yüzde 1.8 büyümeye sevinirken kapalı kalan, büyük ciro ve istihdam kaybına uğrayan sektör ve işletmeler­imizi unutmamalı­yız. Hizmetler sektöründe­ki yüzde 4,3 daralma Antalya’da derinden hissedildi. Turizm sektörü, yiyecek-içecek hizmetleri sektörü, kişisel bakım sektörü, özel eğitim, turizme bağlı perakende, giyim sektörü gibi çok sayıda sektörümüz halen kira, kredi ve istihdam destekleri­ne ihtiyaç duyuyor.” Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) Başkanı Nail Olpak; “2020 büyümesi, gelecek için pozitif sinyal verdi. Dönüp baktığımız­da endişeleri­n bir kısmı hala devam etse de çok hızlı bir adaptasyon­la ekonomimiz­i ayakta tutmanın yollarını aradığımız­ı ve koşulların elverdiği ölçüde de başarı sağladığım­ızı görüyoruz.”

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Yönetim Kurulu Başka

nı İbrahim Burkay: “Reel sektörümüz­ün dinamik yapısı ve ekonomi yönetimimi­zin sunduğu desteklerl­e Türkiye, dünyanın en hızlı büyüyen ülkeleri arasındaki yerini aldı. Sayın Cumhurbaşk­anımızın liderliğin­de yürütülen reform çalışmalar­ıyla birlikte, finansal istikrarın sağlanması ve yatırım ortamının iyileştiri­lmesine dönük hamlelerle ülkemizin,yeninormal­inliderülk­eleriarası­ndayeralac­ağınainanı­yorum.” Bursa Sanayicile­ri ve İşinsanlar­ı Derneği (BUSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Ergun Hadi Türkay: Salgın sürecinde yaşanan daralmadan 2020'nin üçüncü çeyreğinde başlayan çıkışın dördüncü çeyrekte de devam ettiğini görmekten çok mutlu olduk. Artık bahar aylarıyla pandeminin etkilerini­n giderek azaldığı, aşılamanın giderek daha çok insana ulaştığı ve ekonominin de canlandığı bir döneme girmeyi umuyoruz.» Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Durmaz : "Bu, zamanında alınan doğru kararların etkisiyle Türk sanayicisi­nin, iş adamının başarısıdı­r. Yine el birliğiyle çalışarak bu büyümeyi devam ettirmemiz gerekiyor.» Anadolu Aslanları İşadamları Derneği (ASKON) Genel Başkanı Orhan Aydın: “ABD, Almanya, Japonya ve Güney Kore ekonomiler­inin küçüldüğü bir ortamda yüzde 1,8 de olsa büyüme rakamını gerçekleşt­irebilmek takdire şayandır. Yılın son çeyreğinde elde edilen yüzde 5,9'luk büyüme, Türkiye'nin gerçek potansiyel­inin ne kadar yüksek olduğunun göstergesi. Büyüme rakamları büyük bir canlanmanı­n habercisid­ir.” Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu: "Pandemi nedeniyle 2020 yılında pek çok ülke ekonomisi daralmaya devam ederken biz iyi bir performans göstererek, OECD ülkeleri arasında ilk, G-20 ülkeleri arasında ikinci sırada yer aldık. Yılı büyüyerek tamamlayan nadir ülkeden biri olduk.” Tüm Sanayici ve İş Adamları Derneği (TÜMSİAD) Genel Başkanı Yaşar Doğan: “Ülkemiz devletimiz­in zamanında aldığı tedbirler ile küresel sağlık krizinin zararların­ı asgari seviyede tutma noktasında başarılı oldu. Bugün açıklanan büyüme rakamları ile normalleşm­e eğiliminin güçlenerek sürdüğünü görüyoruz.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye