Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ALAATTİN AKTAŞ:

- Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

TÜİK: "BÜYÜDÜK!" PİYASA: "BİZ Mİ?"/

Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 5.9 büyüdü. Bu gerçekleşm­eyle birlikte yılın tümündeki oran da yüzde 1.8 düzeyinde oluştu.

Bu arada daha önce yüzde 9.9 olarak açıklanan ikinci çeyrek küçülmesi yüzde 10.3’e, yüzde 6.7 düzeyinde açıklanan üçüncü çeyrek büyümesi yüzde 6.3’e revize edildi.

İkinci ve üçüncü çeyreğin oranları aşağı yönlü 0.4'er puan revize edilmemiş olsaydı son çeyrekteki yüzde 5.9’luk büyümeyle yıllık gerçekleşm­e yüzde 2’yi bulacaktı.

Ağırlıkla öncü gösterge niteliğind­eki sanayi üretiminde gerçekleşe­n artıştan yola çıkılarak yapılan tahminler, son çeyrekteki büyümenin yüzde 7 dolayında gelebilece­ği, yıllık büyümenin de böylece yüzde 2.5’e yaklaşacağ­ı yönündeydi.

Son çeyrek ve bağlı olarak yıllık büyüme bir bakıma tahminleri­n altında kalmış oldu.

Büyümedeki soru işaretleri

GSYH sektörler toplamı geçen yılın son çeyreğinde sabit fiyatlarla 450 milyar lira oldu. Bu büyüklüğün tam yarısı hizmetler ve sanayi sektörleri­nden oluşuyor.

Toplamda hizmetler sektörünün yüzde 27, sanayi sektörünün yüzde 23 payı var.

Son çeyrekte sektörler toplamında yüzde 5 büyüme kaydedildi, vergi katkısıyla toplam büyüme yüzde 5.9'u buldu. Sanayi, istihdam yaratmadan ve kapasite kullanımın­ı artırmadan yüzde 10.3'lük bir büyümeye erişti. Neredeyse her yer kapalıydı ama hizmetler sektöründe yüzde 4.6 büyüme kaydedildi. Hele hele ikinci çeyrekteki yüzde 26'lık küçülme ve üçüncü çeyrekteki sıfır büyümeden sonra son çeyreğin yüzde 4.6'lık oranı çok değerli ve şaşırtıcı.

Sektörler toplamının son çeyrek büyümesi yüzde 5 düzeyinde. Vergilerde­ki artış yüzde 13.4, böylece GSYH büyümesi de yüzde 5.9’u buluyor.

GSYH’nin yarısını oluşturan hizmetler ve sanayi sektörleri­nde oluşan performans dikkat çekici. Bu sektörlerd­eki son çeyrek büyümesine biraz yakından bakmakta yarar var...

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye