Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Kapalıyız ama işler iyi!”

-

TÜİK verilerine göre hizmetler sektörü ilk çeyrekte yüzde 2.8 büyüdükten sonra ikinci çeyrekte adeta çakıldı. Bu sektör ikinci çeyrekte tam yüzde 25.7 küçüldü. Üçüncü çeyrekteki oran sıfır gibi, yalnızca yüzde 0.1’lik bir büyüme var. Ve geliyoruz son çeyreğe, büyüme yüzde 4.6’ya ulaşıyor.

Son çeyrek... Lokantalar kapalı, kafeler kapalı, kahveler kapalı, okullar neredeyse kapalı, okullar kapalı olunca servis hizmeti yok gibi, oteller açık ama kapalı, hafta sonları sokağa çıkma kısıtlamas­ı olduğu için kapalı olması gerekmeyen işyerleri de kapalı, akşamları sokağı çıkmak zaten yasak, hafta sonu saat beşte herkes evinde, AVM’ler sinek avlıyor, berberi, kuaförü deseniz ne saçını kesebilece­ği müşteri buluyor, ne gelin başı yapabiliyo­r!

Bütün bu kısıtlamal­ar varken, hizmetler sektörünün neredeyse yarısı bir büyüklüğe sahip toptan ve perakende ticarette işler iyi gidiyor ve son çeyrek oranı böylece yüzde 4.6 geliyor. Hem de bu büyüme, 2019’un aynı dönemindek­i yüzde 8.3'lük büyümesini­n üstüne sağlanıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye