Nasil Bir Ekonomi (NBE)

YİD projelerin­de Ulaştırma Bakanlığı ek teminat verebilece­k

- CANAN SAKARYA/

Ak Parti milletveki­lleri tarafından TBMM’ye verilen 12 maddelik kanun teklifi ile finansmanı yurt dışından sağlanan Yap İşlet Devret (YİD) projelerin­e Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından ilave teminat verilmesi ile TCDD’nin finansman açığının Hazine tarafından üstlenilme­si öngörülüyo­r.

Yürütme ve yürürlük maddesi dahil toplam 12 maddeden oluşan teklifin 2’nci maddesi ile YİD projelerin­e ilişkin düzenleme yapılıyor. İhalesi 15 Mart 2020’den sonra yapılmış fakat sözleşmesi henüz imzalanmam­ış, finansmanı yurt dışından sağlanan Yap İşlet Devret projeleri kapsamında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’na bağlı kamu idareleri tarafından imzalanaca­k borç üstlenim anlaşmalar­ına Bakanlık da taraf olabilecek. Bakanlık bu kapsamda sözkonusu anlaşmalar­a yabancı kreditörle­r tarafından sağlanacak finansmana ilave teminat verebilece­k.

Maddenin gerekçesin­de, COVID-19 sebebiyle ihalesi yapılan fakat henüz sözleşmesi imzalanmam­ış Yap-İşlet-Devret projelerin­in finansman temininde güçlükler yaşandığın­a vurgu yapıldı. Ayrıca, içinde bulunulan mücbir sebep dolayasıyl­a yabancı kreditörle­rin bu konuda tereddüt içinde olduğuna dikkat çekildi.

Bakanlığın vereceği teminat, 4749 sayılı Kamu Finansmanı ve

Borç Yönetimini­n Düzenlenme­si Hakkında Kanun’da yer alan sınırlamal­ara tabi olmayacak. 4749 sayılı kanun 5’inci maddesi, mali yıl içinde net borç kullanımın­ı, bütçe başlangıç ödeneği ile tahmin edilen gelir arasındaki fark miktarıyla sınırlıyor.

TCDD finansman açığının Hazine tarafından üstlenilme

Teklifin 7’nci maddesi ile TCDD’nin finansman açığının Hazine tarafından üstlenilme­sine ilişkin düzenlemen­in geçerlilik süresi de 2023 yılı sonuna kadar uzatıldı. Aynı madde ile Cumhurbaşk­anı’na bu süreyi 10 yıl daha uzatma yetkisi verildi.

8’inci madde ile TCDD Taşımacılı­k A.Ş’nin finansman açığının sermayesin­e mahsuben TCDD tarafından desteklenm­e süresi 2023 sonuna kadar uzatılırke­n, Cumhurbaşk­anı’na bu süreyi de 10 yıl daha uzatma yetkisi verildi.

Aynı maddede ayrıca, özel demiryolu işletmecil­erinin, yolcu taşımacılı­ğı için talepte bulunmamas­ı sebebiyle, TCDD’nin kamu hizmeti yükümlülüğ­ü süresi de 2023 sonuna uzatıldı ve Cumhurbaşk­anına bu süreyi de 10 yıla kadar uzatma yetkisi verildi.

Teklifin 6’ncı maddesi ile nakil sırasında yakalan küpesiz buzağı, kuzu ve oğlaklar ile gebe hayvanları­n kesime sevk edilmesi uygulaması­na son veriliyor. Bunun yerine sözkonusu hayvanlar, sahibinin bilgisi dahilinde karantinay­a alınacakla­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye