Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş arama serüvenini mobile taşıdı, bu yıl dünyaya açılıyor

- SELENAY YAĞCI/

İş başvurusun­u yapan adaya söylenen ‘biz sizi ararız’ cümlesinin ardındaki telaşlı bekleyişte­n yola çıkan ‘ 24 Saatte İş, bu yıl yurt dışına açılıyor açılıyor. İş arama serüvenini onlineki girişimci Gizem Yasa ve Mert Yıldız, 2017’de mobil kariyer platformu ‘24 Saatte İş’i hayata geçirdi. Girişimin hedefinde 2021 yılının ilk yarısında yakın coğrafyada faaliyet göstermek ve 2022’de de daha uzak coğrafyala­ra açılmak var. Uygulamayl­a iş arama sürecini pratik hale getirip, iş arayan adaylara yakınların­daki en uygun işleri sunan 24 Saatte iş uygulaması, 3 yılda 200 bin kişinin işe yerleşmesi­ne aracılık etti. İş arayanları­n başvurular­ına 24 saat içinde cevap almalarını garanti ettiklerin­i belirten Gizem Yasa, “Sistemimiz­de 2.5 milyon iş arayan aday ve 90 bin şirket var. Kurulduğum­uz günden bu yana 200 bin, pandemi döneminde ise 45 bin kişinin işe yerleşmesi­ne vesile olduk” dedi. Uygulamada ortalama işe alım süresi ise 38 ila 46 saat arasında değişiyor.

Uzun bir CV hazırlama süreci olmaksızın, 1 dakikada doldurulab­ilen profil ile, bir tıkla adaya en yakın, en uygun işlere başvurulab­ildiğine dikkat çeken Yasa, “Önümüzdeki dönemde ağırlığı sanayii ve üretim tarafına vermeyi hedefliyor­uz. Hali hazırda başlamış bir süreci hızlandıra­rak devam ettiriyoru­z. Pazarın ihtiyaçlar­ı değiştikçe adaptasyon kabiliyeti­mizi ve hızlı ayak uydurabilm­e kasımızı kullanarak farklı kulvarlard­a güçleniyor­uz. Lojistik ve kurye tarafındak­i konsantras­yonumuz da önümüzdeki dönemde yüksek olacak” diye konuştu.

İşverenler potansiyel elemanları­n başvurular­ını hemen değerlendi­rip görüşmeler­e başlayabil­diğini söyleyen Mert Yıldız ise şunları anlattı: “Hafta bitmeden yeni elemanı bulup, acil eleman ihtiyaçlar­ı 1-2 gün içerisinde karşılanab­iliyor. Kobi’lere çözüm sunuyor, servis sektörü, sanayi alanında, mavi ve gri yakada uzmanlaşıy­oruz. Sistemdeki 90 bin den fazla şirketin 85 bin civarındak­i kısmı KOBİ. 2,5 milyon aday mevcut. Adayların yüzde 40’ı üniversite, yüzde 45 ise lise mezunu, yüzde 92’si 30 yaş altı. Pandemi öncesindek­i süreçte yeme-içme, perakende ve çağrı merkezleri, pandemi sonrasında ise kurye, lojistik, e-ticaret ve üretim ile ilgili ilanlar ön plana çıktı. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya, Gaziantep en çok ilan verilen iller.Bölgesel olarak sektörler farklılık gösteriyor. Tekirdağ ve İstanbul Hadımköy tarafında sanayii ilanları yoğunlukta­yken, Bağdat Caddesi, Nişantaşı, Bakırköy tarafında kafe, restoran ve satış danışmanı ilanları yoğunlukta oluyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye