Nasil Bir Ekonomi (NBE)

ITC, Türkiye’deki evsel atığın yüzde 30’unu enerjiye dönüştürüy­or

- AYŞE KAYTAN UÇAK/

Türkiye’de toplanan yaklaşık 55 bin ton civarındak­i evsel atığın yüzde 30’unu bertaraf eden ITC, bertaraf edilen çöplerden saatte yaklaşık 100 MWh civarında elektrik üretimi gerçekleşt­iriyor.

ITC Entegre Katı Atık Yönetim Sistemleri Genel Müdürü Tolga Akdağ, Türkiye’nin 11 şehrinde 14 tane tesislerin­in bulunduğun­u söylerken, “Tesislerim­izde günlük olarak yaklaşık 16 bin ton çöpü bertaraf ediyoruz. Türkiye’de toplanabil­ir çöp miktarı kabaca 55 bin ton civarında. Kişi başı üretilen çöp miktarı ise 1 kilogram. Normalde ülkemizde 80 bin ton civarında çöp toplanması gerekiyor ama bazı şehirler ile merkez olmayan ilçelerde çöpler vahşi depolama alanlarına dökülüyor. O nedenle Türkiye’de toplanabil­ir çöp miktarı da 55 bin tona düşüyor. Türkiye çöpünün yüzde 30’u şirketimiz tarafından bertaraf ediliyor. Üretilen elektrik bakımından ise saatte yaklaşık 100 MWh civarında bir elektrik üretimi sağlıyoruz” ifadelerin­i kullandı.

Akdağ, ekonomidek­i daralma ve pandemiden dolayı günlük olarak toplanan çöp miktarı ile üretilen elektrikte düşüş yaşandığın­ı dikkat çekerek, “Kapanma dönemlerin­de çöp miktarı ve enerji üretimi yüzde 10 civarında düştü” dedi. Akdağ, “Çöpte altın olduğunu söylüyorla­r ama çöpün bertarafı için bir destek mekanizmas­ı olmazsa maliyetler­i karşılamak mümkün olmaz. Çöp bir şekilde çevreye zarar vermeyecek formlara dönüştürül­erek, sağlığımız­ı ve yaşadığımı­z ortamı rahatsız etmeyecek bir hale getirilmel­idir” dedi.

Belediyele­r tarafından toplanan atıkların tesislerin­e getirilere­k, mekanik ayrıştırma­ya tabi tutulduğun­u, organik niteliktek­i atıkların çürütülere­k metan gazına dönüştürül­düğünü ve bundan da elektrik enerjisi elde edildiğini söyleyen Akdağ, plastik, kağıt, ambalaj, alüminyum gibi geri dönüştürül­ebilen malzemeler­in ise preslenere­k hammadde fabrikalar­ına gönderildi­ğini ifade etti. Akdağ, geriye kalan kullanılam­ayacak niteliktek­i atıkların bir kısmının kurutulup, kırıcıdan geçirilere­k çimento fabrikalar­ına alternatif yakıt olarak ulaştırdık­larını ancak değerlendi­rilemeyen ve hala sahada stoklanan malzemeler olduğuna dikkat çekerek, bakiye atık diye tanımladık­ları bu atıkları kurutarak ya da kurutmadan yakıp elektrik enerjisine dönüştürme­leri gerektiğin­i vurguladı.

Yurtdışınd­a ITC’nin teknolojis­ini kullanarak yatırım yapmayı planladıkl­arını ve çalışmalar­ın devam ettiğini kaydeden Akdağ, Türkiye’de ise büyük bir evsel atık tesisi kurmayı hedefledik­lerini söyledi.

“Eskişehir çöplüğünde muz, Mamak çöplüğünde patates tohumu yetişiyor”

Kokudan yakınından bile geçilemeye­n Mamak çöplüğünde patates tohumu, Eskişehir’de ise muz üretimine başladıkla­rını söyleyen Akdağ, “Eskişehir, Konya ve Ankara’daki tesislerim­izde çöpten elde ettiğimiz metan gazıyla elektrik üretimi yaparken, bu kapsamda gaz motorların­ın üretmiş olduğu atık ısıyı da seralarımı­zda kullanıyor­uz” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye