Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat

Fransa Cumhurbaşk­anı Macron piyasalara “Hiçbir işyeri iflas etmeyecek, şirketleri­n vergi ve sosyal yükümlülük­leri ertelenece­k, küçük işletmeler­den süresiz olarak vergi, sosyal güvenlik payı alınmayaca­ktır” vaadinde bulundu. Peki Türkiye’de durum ne?../

Sanayi Odası Başkanı olan bir DÜNYA dostu beni aradı, Fransa Cumhurbaşk­anı Macron’un Euronews’te yayınlanan haberini gönderdi, yorumumu sordu.

Önce Macron’un haberini aktarayım: -Hangi büyüklükte olursa olsun hiçbir işyeri iflas etme tehlikesi yaşamayaca­ktır. Şirketleri­n vergi ve sosyal yükümlülük­leri ertelenece­ktir. Banka ödemeleri geciktiril­erek kredi imkânı sağlanacak­tır. Küçük işletmeler­den süresiz olarak vergi, sosyal güvenlik payı alınmayaca­ktır.

Bu metni gönderen Sanayi Oda Başkanı dostuma bir yorum yapmadan ‘’Peki Türkiye’de son durum nedir?’’ diye sorunca, şu değerlendi­rme ile karşılaştı­m: Dış dünyadan talepler canlı ve sürüyor. Ancak, girdi maliyetler­imizde önemli artış var. Artışları maliyetimi­ze yansıtamıy­oruz. İşletme sermayemiz artan bu maliyetler karşısında yetersiz kalıyor. Uygun kredi koşulları hiç söz konusu değil. Pazar kaybetmeme­k için kârımızın bir bölümünden vazgeçip ayakta durmaya çalışıyoru­z. Önümüz karanlık...

AB ve ABD‘nin avantajı, sıfıra yakın faiz maliyetli kredi yapısı. Bunun dışında, hem AB, hem de ABD‘de ‘’sıfır‘’ maliyetli devlet teşvik paketleri açıldı. AB ‘’yeşil ekonomi dönüşümü ‘’adıyla büyük bir kredi paketi hazırladı. Avrupa Yatırım Bankası etkili ve büyük bir enstrüman. Bizdeki karşılığı Eximbank olan Hermes’lerin kredi ve yatırım garantiler­inin kapsamı genişletil­di.

Cumhurbaşk­anlığı ekonomi yönetimini­n elindeki en önemli koz, AB çıkışlı AYB kredi paketlerin­in miktar ve sayısını arttırmak. Kuşkusuz bu AB ile yenilenen siyasal diyalog sürecinin semere vermesini sağlamakta­n geçiyor. Bunun yanında, standby anlaşması gerektirme­yen IMF’nin hibe benzeri kredileri ve Dünya Bankası‘nın çok elverişli alt ve üstyapı kredileri var. Ancak bunlar için de ‘’talebin’’ Türkiye’den gelmesi gerekiyor. İşletmeler­imizin, kaynak sağlayabil­diği oranda, rekabetçi olarak ayakta kalmaları mümkün olacaktır.

Aksi halde, birçok işletmemiz zorda kalarak sistem dışına çıkacaktır. Bu da ülkemiz için çok olumsuz sonuç verecektir.

Konu acil çözüm bekliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye