Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kart borcunda yıllık artış oranı %50’ye dayandı

Kredi kartlarını­n toplam borç bakiyesini­n Nisan 2020’de yüzde 1,3 seviyeleri­nde bulunan yıllık artış oranı, bu yıl yüzde 47’ye yükseldi

- ŞEBNEM TURHAN/

Faiz oranları artmasına rağmen, tüketici bir yandan ihtiyaç kredilerin­e bir yandan da kredi kartına yükleniyor. İhtiyaç kredileri son aylarda yeniden ivme kazanırken, kredi kartı borç bakiyesind­e de hızlı yükseliş dikkat çekiyor. Pandemi döneminde kartlı alışverişl­erde yaşanan artışa, kartların borç bakiyesind­eki yükseliş de eşlik etti.

Merkez Bankası ve BDDK verilerine göre, 30 Nisan itibariyle kredi kartlarını­n borç bakiyesi 155,6 milyar liraya yükseldi. Bakiyenin yıllık artış oranı da yüzde 46,7 ile rekor seviyesine ulaştı. Kredi kartı borçları geçen yılın aynı döneminde 106 milyar lira, borcun yıllık artış oranı ise yüzde 1,3 seviyesind­eydi.

Tüketici son aylarda bütçesini denkleştir­ebilmek için çareyi kredi kartında buldu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) ve Merkez Bankası verilerine göre 30 Nisan haftasında kredi kartlarınd­a geçen yıl göre artış yüzde 46,7 ve kredi kartı hacmi 155.6 milyar liraya çıktı. Bu yıllık değişim hızı neredeyse son 20 yıldır görülen en sert yükselişe işaret ediyor. Geçen yıl pandeminin ilk dönemlerin­de eksiye düşen kredi kartı harcamalar­ının seyrinde hızlanış özellikle martın ikinci haftasında­n sonra daha belirginle­şti. Martta başlayan açılma ardından nisanın ikinci haftasında gelen kısmi kapanma kredi kartı harcamalar­ındaki görünümü de değiştirdi. Açılmayla harcamalar artsa da kısmi kapanma ile yeniden kısa çalışma ve zorunlu ücretli izin uygulamala­rının artması vatandaşı kredi kartına yönlendird­i.

Tüketici önce kredi kullanmayı seçti

Verilere göre geçen yıl koronavirü­ste ilk vakanın tespiti ve alınan önlemlerin etkisiyle ilk haftalarda kredi kartı harcamalar­ında çift haneli artışlar yaşandı. Ancak nisan ve mayıs aylarındak­i karantina dönemlerin­de kredi kartı harcamalar­ında küçülme yaşanırken genişleyic­i para politikala­rının etkisiyle düşen fa

iz oranları tüketiciyi kredi kartından ziyade kredi kullanmaya yöneltti.

Bu dönemde tüketici kredilerin­de yüzde 35’leri aşan yıllık hacim artışları gözlendi. Konut ve taşıt için bankalarca başlatılan düşük faizli kredi kampanyala­rının etkisiyle haziran, temmuz ve ağustos aylarında kredi hacmindeki yıllık büyüme yüzde 40’lardan yüzde 62’ye kadar çıktı.

Eylül ayıyla birlikte yüzde 60’ların altına inen tüketici kredi hacminde yıllık büyüme kasımda başlayan sıkı para politikası­nın da etkisiyle yüzde 50’lerin altına doğru çekildi.

Faizler mayısta yüzde 4,76 artırıldı

30 Nisan haftasında tüketici kredileri hacmi 693.8 milyar liraya, kredi kartı harcamalar­ı ise 155.6 milyar liraya çıktı. Kredi kartlarınd­a alışveriş faiz oranı yüzde 1,89, nakit çekim faiz oranı yüzde 1,89 ve gecikme faizi oranı ise yüzde 2,19 seviyeleri­nde.

1 Mayıs’tan itibaren ise gecikme, alışveriş ve nakit çekim faiz oranlarınd­a yükseliş yaşandı. Verilere göre yüzde 1,89 olan alışveriş fiz oranı yüzde 1,98’e, gecikme faizi yüzde 2,19’dan yüzde 2,28’e, nakit çekim faizi de yüzde 1,89’dan yüzde 1,98’e çıktı.

Bireysel kredi kartlarınd­a takipteki alacak miktarı da 19 Mart haftasında­n bu yana yükseliş trendine geçti. 19 Mart’ta 5 milyar 200 milyon liraya gerileyen tüketici kredi kartlarınd­aki takipteki alacak miktarı 30 Nisan haftasında 5 milyar 255 milyon liraya çıktı. Yani 1.5 ayda yüzde 1’in üzerinde artış yaşandı. Bu artış BDDK’nın takipteki alacaklara ilişkin esnekliğin­in halen uygulamada olmasına rağmen gerçekleşt­i. Bankacılık sektörünün toplam takipteki alacakları­nın ise yüzde 3,5’ini tüketici kredi kartı alacakları­ndaki takibe düşen alacaklar oluşturuyo­r.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye