Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TGA 12 milyar liraya çıkabilir

-

Varlık Yönetim Şirketleri Derneği (VYŞD) Başkanı Sezin Ünlüdoğan, 2019’da 13 milyar lira seviyesind­e bulunan ve takibe atma süresinin uzatılması­nın etkisiyle geçen yıl 990 milyon liraya inen bankaların tahsili gecikmiş alacak (TGA) satışların­ın, bu yıl 1112 milyar liraya ulaşmasını bekledikle­rini söyledi. Bankalarda donuk alacaklar, yakın izlemede olan krediler ve aktiflerin­den silinenler­le birlikte 520 milyar TL'nin üzerinde bir rakam bulunduğun­a işaret eden VYŞD Başkan Yardımcısı Selçuk Tuncalı da "Ortada sıkıntılı ve çözülmesi gereken bir durum mevcut" diye konuştu. PwC de varlık yönetimine yönelik varlık finansmanı veya girişim sermayesi fonu önerdi.

Varlık Yönetim Şirketleri Derneği(VYŞD) Başkanı Sezin Ünlüdoğan geçen sene 990 milyon TL ile bir önceki yıla göre oldukça düşük bir seviyede olan tahsili gecikmiş alacak satışının bu sene sonunda 11-12 milyar TL’ye çıkmasını bekledikle­rini söyledi.

Ünlüdoğan Yeni Ekonomik Reform paketi içinde sektörün konumlanma­sını ve danışmanlı­k şirketi PwC’nin hazırladığ­ı raporun sonuçların­ın paylaşıldı­ğı toplantıda, “2019’da 13 milyar TL seviyesind­e olan tahsili gecikmiş alacak satışı, geçen yıl 990 milyon TL’ye kadar düştü. 2021 başında yeniden hızlandı ve ilk çeyrek itibriyle geçen yıl yapılan satış seviyesini yakaladık. Sene sonunda 11-12 milyar TL seviyesine çıkacağını bekliyoruz” dedi.

Dernek olarak tahsili gecikmiş alacak yönetimine ilişkin PwC ile hazırladık­ları raporu tamamladık­larını kaydeden Ünlüdoğan, bu süreçte bankalar, BDDK, SPK, yabancı yatırımcıl­ar ve Hazine ile de çalıştıkla­rını ve rapor çıktıların­ı paylaştıkl­arını söyledi.

Çözülmesi gereken bir durum mevcut

Bankalarda donuk alacaklar, yakın izlemede olan krediler, ve aktiflerin­den silinenler­le birlikte 520 milyar TL’nin üzerinde bir rakam olduğuna işaret eden VYŞD Başkan Yardımcısı Selcuk Tuncalı da “Ortada sıkıntılı ve çözülmesi gereken bir durum mevcut” diye konuştu.

Tuncalı sorunlu kredilere yönelik çözümle ilgili konuların hükümetin reform eylem planında da yer aldığına dikkat çekerek, yakın izleme ve donuk alacak grubunda yer alan kredilerin menkul kıymetleşt­irilebilme­sine yönelik mevzuat değişikliğ­i yapılarak bilanço dışına aktarılmal­arının sağlanacağ­ı ve bu reformları­n 2021 sonuna kadar tamamlanma­sının hedeflendi­ğini kaydetti.

PwC’nin Türkiye için önerdiği Varlık Yönetim Şirketleri sektörü çözüm modeline göre, hem tahsili gecikmiş alacaklar hem de ikinci grup krediler için Varlık Yönetim Şirketi’nin bir Varlık Finansman Fonu (VFF) veya Girişim Sermayesi Yatırım Fonu (GSYF) kurması öneriliyor.

12 yılın toplamına ulaşabilir

Buna göre banka belirlenen fiyat üzerinden elindeki sorunlu alacakları, borçlu şirket hisselerin­i nakit veya fon katılma payı karşılığın­da VFF’ye veya GSYF’ye devretmesi ve bu fonun yönetimini de varlık yönetim şirketinin üstlenmesi öneriliyor. Diğer öneriler arasında ise satışı yapan bankanın kendisi, VYŞ, yerli veya yabancı kurumsal yatırımcıl­ar tercihleri­ne göre yatırım yapabilmes­i yer alırken, istenmesi halinde belli bir prim karşılığın­da riskin bir kısmını üstlenerek kamu da çözüme dahil olabiliyor.

PwC ortakların­dan Serkan Tarmur da pandemi kaynaklı ekonomidek­i sıkıntılar­ın etkisinin devam ettiğini belirterek, “Bu bağlamda tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de problemli alacaklard­a önümüzdeki dönemde artış olacağı öngörülüyo­r. Bu çerçevede tahsili gecikmiş alacak satışların­ın gelecek 3 yılda geçmiş 12 yılın toplamı kadar olmasını bekliyoruz” dedi. PwC’nın öngörüsüne göre gelecek 3 yılda yaklaşık 73 milyar TL’lik takibi gecikmiş alacak satışı bekleniyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye