Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sanayi üretimi ilk çeyrekte %20 arttı

-

Sanayi üretimi martta güçlü bir artışa işaret etti. Üretim, arındırılm­ış verilerle aylık yüzde 0,7, yıllık olarak da yüzde 16,6 arttı. İlk çeyrekteki artış yüzde 12,3 oldu. GSYH’de dikkate alınan arındırılm­amış verilerle ise ilk 3 ayın sanayi üretim artışı yüzde 20’ye yaklaştı. Bu veri, ilk çeyrekte büyümeye üretim tarafından ciddi bir katkı geleceğine işaret ediyor./

Sanayi üretim endeksi geçtiğimiz yılın nisan ayından bu yana hız kesmeden yükselişin­i sürdürüyor. Endeks martta yıllık yüzde 16,6, aylık yüzde 0,7 arttı. Mart ayında madencilik sektörü yüzde 1,7 azalırken, imalat sanayinde artış yüzde 0,3 oldu.

Sanayi üretim endeksi, martta aylık bazda yüzde 0,7, yıllık bazda yüzde 16,6 artış gösterdi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin sanayi üretim endeksi sonuçların­ı açıkladı.

Martta takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi üretimi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 yükseldi. Sanayinin alt sektörleri incelendiğ­inde, martta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi geçen yılın aynı ayına göre yüzde 14,8, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 17,2 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendi­rme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 11,9 arttı.

Aylık bazda sanayinin alt sektörleri incelendiğ­inde; martta madencilik ve taş ocakçılığı sektörü endeksi önceki aya göre yüzde 1,7 azalırken, imalat sanayi sektörü endeksi yüzde 0,3 ve elektrik, gaz, buhar ve iklimlendi­rme üretimi ve dağıtımı sektörü endeksi yüzde 7,3 yükseldi.

Takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi üretimi bu yılın birinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12,3 yükseldi.

Arındırılm­amış sanayi üretim endeksinde de yıllık bazda yüzde 19,9 artış oldu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye