Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Toplam ciro endeksinde yıllık artış %50’yi buldu

-

Takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49,9 oranında artış gösterdi. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış endekse göre aylık artış ise yüzde 5,3 olarak gerçekleşt­i. Artışların yüksek oranda gerçekleşm­esi, kısmi olarak baz etkisinden kaynakland­ı. ■ Sanayi ciro endeksi yüzde 53,5

■ Hizmetler ciro endeksi yüzde 39,9

■ Ticaret ciro endeksi yüzde 52,5 arttı / 4' te

Sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi, martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 49,9 artış gösterdi. Perakende satış hacmi ise martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 yükseldi. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mart ayına ilişkin ciro endeksleri­ni ve perakende satış endeksleri­ni açıkladı. Mevsim ve takvim etkisinden arındırılm­ış toplam ciro endeksi martta aylık bazda yüzde 5,3 arttı. Takvim etkisinden arındırılm­ış sanayi, inşaat, ticaret ve hizmet sektörleri toplam ciro endeksi martta geçen yılın aynı ayına kıyasla yüzde 49,9 yükseldi.

Takvim etkisinden arındırılm­ış ciro endeksleri martta geçen yılın aynı ayına göre; sanayide yüzde 53,5, inşaat sektöründe yüzde 27,7, ticarette yüzde 52,5 ve hizmet sektöründe yüzde 39,9 artış gösterdi.

Perakende satış hacmi yükseliyor

Sabit fiyatlarla perakende satış hacmi martta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 19,2 yükseldi. Bu dönemde gıda dışı satışlar yüzde 36,9, otomotiv yakıtı satışları yüzde 12,1 artarken, gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 0,8 düştü. Perakende satış hacmi, martta bir önceki aya göre yüzde 5,1 artış gösterdi. Söz konusu ayda gıda, içecek ve tütün satışları yüzde 1,4, gıda dışı satışlar yüzde 7,2, otomotiv yakıtı satışları yüzde 5,1 arttı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye