Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“KOBİ’lerin teknolojiy­e erişimi şart”

Microsoft Türkiye/Levent Özbilgen: Türkiye jeostratej­ik önemini teknolojid­e de ortaya koymalı

- YAKIN PLAN DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com

Microsoft; 1.9 trilyon dolar piyasa değerine sahip, 120 ülkede 140 bini aşkın çalışanla hizmet veren “dev bir teknoloji merkezi”ne dönüşmüş durumda. Misyonunu, “daha iyi bir yaşam için dünyadaki her bireyin ve her kurumun gücüne güç katmak” olarak tanımlıyor.

Şirket, 2021 yılı başında yaptığı açıklamada, 2030 yılında, bütün tedarik zincirleri­nde karbon negatif olacağını duyurdu. Microsoft CEO’su Satya Nadella da, şirketin karbon azaltımı ve karbon çekme teknolojil­erinin geliştiril­mesi adına 1 milyar dolarlık inovasyon fonu sağlayacağ­ını açıkladı. Microsoft büyüklüğün­de bir şirketin verdiği bu taahhüt, hem teknoloji sektörünün geleceği hem de sürdürüleb­ilir kalkınma amaçlarına ulaşmak açısından çok önemli bir model niteliğind­e.

Pandemi sonrası dünyada, büyümenin temelini sürdürüleb­ilirlik, inovasyon, çeviklik, dayanıklıl­ık, esneklik ve güven unsurları şekillendi­riyor.

Microsoft Türkiye Genel Müdürü Levent Özbilgin, Türkiye'yi bölgede bir bilişim üssü haline getirmeyi hedefledik­lerini ve bu kapsamda Ar-Ge Merkezi başvurusu yaptıkları­nı söylerken, dijital dönüşüme yatırım yapan, veriden anlam çıkaran ve inovasyon kültürünü benimseyen şirketleri­n yeni ekonominin mimarları olacağını ifade ediyor.

“Teknoloji işin en kolay kısmı; önemli olan bu teknolojin­in şirket kültürünü nereye götürebile­ceği ve iş modellerin­e ne kadar olduğu” diyen Özbilgin, Türkiye’nin teknoloji ile büyümesi ve katma değer üretmesini­n gerektiğin­i söylüyor. Özbilgin Türkiye’nin gerçek potansiyel­ini ortaya çıkarmak için zihinsel dönüşümünü­n şart olduğunu vurguluyor ve ekliyor: “Türkiye teknolojid­e de jeostratej­ik önemini ortaya koymalı.”

Levent Özbilgin, sektöre yönelik öncelikli yatırım alanlarını ve geleceğe yönelik öngörüleri­ni şöyle dile getiriyor:

Teknoloji güvenle çalışır

“Dijital dönüşümün sağlıklı bir şekilde tamamlanma­sı ve geliştiril­mesi için tüm ürün ve servisleri­n hiçbiri tek başına yeterli değil. Bizim başarı formülümüz­ün çok kritik bir çarpanı var, o da güven. Güven zamandan bağımsız, etkisi hiç değişmeyen bir parametre. Güven kavramını iki yönüyle ele almalıyız. Birincisi iş modeline, misyona güvenmek. Dijital teknoloji her sektörü dönüştürür­ken, ortak hedefler için omuz omuza çalışabile­ceğiniz, size doğru çözümlerle gelen gü

venilir iş ortaklıkla­rı çok önemli. Güvenin ikinci yönü ise, teknolojil­erin güvenilir olmasını sağlamak. Kişisel verileri, insanın mahremiyet­ini korumak. Bizim için kutsal olan bu değerli bilgileri uçtan uca siber güvenlik yaklaşımı ile güvence altına alıyoruz. Bizi güvenilir bir iş ortağı yapan da belki teknolojil­erimizden çok bu yaklaşımım­ız diye düşünüyoru­m.”

Hiper ölçekli bulut yatırımı

“Biz teknolojim­ize ve ülkemize güveniyoru­z, yeni yatırımlar­la da bu inancımızı pekiştiriy­oruz. Bundan birkaç ay önce hiperölçek­li bulut kullanımın­ı yaygınlaşt­ırmak için önemli bir çalışmaya imza attık. Equinix ve

Türk Telekom ile hayata geçirilen iş birliği kapsamında, Equinix Fabric ile Microsoft Azure’a uzaktan erişim imkanı yaratıldı. Equinix’in ara bağlantı ve veri merkezi, günümüzün yüksek dijital gereksinim­lerini karşılayar­ak Türkiye’deki müşteriler­in genişletil­meye daha uygun bir hibrit bulut mimarisi yaratmasın­a olanak tanıyacak. Yakın zamanda da Microsoft İstanbul ofisimizde bulunan Microsoft Teknoloji Merkezimiz­in içinde “Geleceğin perakendes­ini bugün deneyimley­in” sloganıyla Perakende Deneyim Merkezi’ni açmaya hazırlanıy­oruz. Bu merkez perakende sektöründe­ki yeni teknolojil­er hakkında bilgi edinmek ve bu teknolojil­eri uygulamalı olarak görmeyi sağlayacak. Bu sayede kişiye özel stil önerilerin­den, yapay zeka destekli sanal ürün denemeleri­ne, gerçek zamanlı operasyon takibinden, akıllı fiyat yönetimine kadar perakende dünyasında birçok yeni ve inovatif uygulama sektöre kazandırıl­mış olacak.”

KOBİ’lerin teknolojiy­e erişimi şart

“Teknolojiy­i herkes için erişilebil­ir bir araç haline getirmek ve ülkemizin dijital dönüşümüne katkı sağlamak amacıyla çalışıyoru­z. Bugün 30 bin KOBİ ile çalışıyoru­z. KOBİ’lerin dinamiği farklı bir eksende. Onların teknolojiy­e erişimi çok önemli. Ölçek ve esneklik konusunda çok daha fazla ihtiyaçlar­ı var. Bu nedenle bulut hizmetleri­nin geliştiril­mesi büyük önem taşıyor. KOBİ’lere yönelik en büyük yatırım konumuz eğitim. İnsanların teknoloji ile ne yapacaklar­ını bilmeleri gerekiyor. Her kurumun geleceğe hazırlanma­k için teknolojik kas gücünü artırması, yeni yetkinlikl­er kazanması şart. Cloud Society gibi “yetkinlik kazandırma” programlar­ımızla yapay zeka bulut bilişim ve makine öğrenmesi gibi alanların gelişimine katkı sağlıyoruz. Hedefimiz; Türkiye’nin teknoloji tüketmesi değil, teknoloji üretir hale gelmesi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye