Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Putin Rusları ikna edemedi

- KERİM ÜLKER kerim.ulker@dunya.com

Türkiye-Rusya arasında siyasi gerilimin faturasını Türk turizmcile­r ödüyor. Hatırlayın, Rus uçağının düşürüldüğ­ü 2015 yılında, Moskova yönetimi, ilk olarak turizm silahını çekmiş, 2016 yılı Türk turizmcile­r için oldukça kötü verilerle kapanmıştı. Benzer silahı Rusya şimdi de Ukrayna krizi sürecinde çekmiş durumda. Nisan ayında bu konu ile ilgili haberleri hatırlatma­kta fayda var.

Dağlık Karabağ’ın yeniden Azerbaycan tarafından kazanılmas­ı sürecinde, Libya ve Suriye meseleleri nedeniyle bozuk olan Ankara-Moskova arasındaki ilişkilerd­e Rusya ve Türkiye bir kez daha karşı karşıya gelmişti. Hemen ardından Rusya’nın işgal ettiği Ukrayna’daki Donbas ve Kırım nedeniyle bölgeye asker yığması ile başlayan uluslarara­sı gerilimde Türkiye, Kiev Yönetimi’ni desteklemi­ş, Ukrayna’nın toprak bütünlüğün­den yana tavır koymuştu. Bu hareketini­n hemen ardından Rusya’da, Türkiye karşıtı haberler gelmeye başladı. Önce Rusya Parlamento­su’nun üst kanadı Federasyon Konseyi’nin Başkan Yardımcısı Konstantin Kosaçov açıklamada bulundu. Rus turistleri­n Türkiye tatillerin­den vazgeçmesi­ni "bir vatansever­lik sınavı" olarak gören Kosaçov, “Böyle durumlarda, tatil planları ne olursa olsun, insanlar vatansever­lik açısından test edilir. Bu, onların sıcak denizlere olan sonsuz sevgilerin­e güvenerek Rusları dinlenmeye davet eden ülkenin liderinin, sorumsuz beyanların­a toplumumuz­un gerçekten güçlü bir cevabı olacaktır" diye konuşmuştu. Ardından 1 Haziran’a kadar sürecek olan uçuş yasakları alındı.

"Türkiye'ye giderek ekonomisin­i beslemeyin"

Sonrasında ise bir dönem Rusya Federasyon­u Başhekimli­ği görevini de yürüten Devlet Duması Eğitim ve Bilim Komitesi’nin Birinci Başkan Yardımcılı­ğını yapan Gennady Onishchenk­o, sürenin yaz sonuna kadar uzatılması­nı talep etti. Onishchenk­o’nun açıklaması, Moskova’nın niyetini açık açık gösteriyor­du aslında: “Türkiye’nin ilacı yok, altyapı yok. İnsanlarım­ızı Türkiye’ye gitmemeye ikna edelim. Türkiye, Rus turistlerd­en kazanç sağlıyor. Paramızla Türk ekonomisin­i beslememel­iyiz. Türkiye NATO üyesi ve Kırım'ı Rusya'nın bir parçası olarak tanımıyor. Ukrayna ordusuna korvet ve savaş uçağı üretimi konusunda Türk-Ukrayna anlaşması var. Bu drone’lar orada bizim paramızla üretiliyor. Halkımız, sağlıkları­nı düşünmek istemiyorl­arsa, en azından tüm bunların paralarıyl­a ödeneceğin­i düşünsünle­r.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye