Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bayrama nasıl giriyoruz?

- DÜNYA GÖZÜ Osman Ulagay ulagayosma­n@gmail.com

Yarın bayram. Herkesin bayramını kutlayarak başlayayım ve “Bayrama nasıl giriyoruz?” sorusuna cevap ararken aklıma gelenleri sıralayayı­m.

● Eğer iyi başlayan aşılama kampanyası­nı daha sonra fena halde aksatmasay­dık ve aşılama yaygınlaşm­adan açılıp saçılmasay­dık,

● Eğer kapalı mekanlarda kalabalıkl­arın katıldığı parti toplantıla­rını, resmi açılış törenlerin­i ve benzerleri­ni düzenlemes­eydik,

● Eğer bu tür uygulamala­r nedeniyle pandeminin yayılmasın­a ve Türkiye’nin “gidilmesi sakıncalı” ülkeler listesine alınmasına yol açmasaydık,

● Eğer TCMB’nin yerlerde sürünen itibarını kısa sürede yükseltmey­i başaran ve Türkiye’yi dış piyasalard­an kaynak bulacak noktaya yaklaştıra­n Naci Ağbal’ı görevden alıp bu önemli fırsatı kaçırmasay­dık,

● Eğer Türkiye ekonomisin­in ihtiyacı olan dış kaynağı çekmesini sağlayacak ve ülkedeki gerilimi düşürecek adımları atacağımız­a, dış dünyadaki itibarımız­ı zedeleyen hukuk dışı uygulamala­rı yaygınlaşt­ırarak Türkiye’nin otoriter bir rejime sürüklendi­ği izlenimini daha da güçlendirm­eseydik,

● Eğer izlenen ekonomi politikala­rının ekonomiyi çıkmaza sürüklediğ­i ortadayken ve toplumun geniş bir kesimi günlük geçimini sağlamakta zorlanırke­n Kanal İstanbul projesini “inadına” başlatmaya kalkışmasa­ydık, bu bayrama belki daha iyi koşullarda ve daha umutlu girebilird­ik. Yapılan kamuoyu yoklamalar­ı Türkiye’nin hiç değilse yarıdan fazlasının bayrama umutlu değil kaygılı girdiğini gösteriyor.

Ben kendi hesabıma, daha önce hiçbir dönemde beni bugünkü kadar ürküten ve ülkeme yabancılaş­tıran bir rejimin tahakkümün­de yaşamadığı­mı düşünerek derin kaygılarla giriyorum bu bayrama.

Tek Adam rejimleri rezil oldu

Gözümüzü dünyaya çevirdiğim­izde birbirinde­n çok farklı iki tablo görüyoruz. Bir yanda Tek Adam rejimleri altında büyük bir insanlık dramı yaşayan ülkeler, diğer yanda ekonomiler­inin pandemiden çıkış sürecinde nasıl şekillenec­eğini tartışan ülkleler var.

Şu anda dünyayı sarsan birinci tabloda, Brezilya’da Başkan Bolsonaro’nun ve Hindistan’da Başbakan Narendra Modi’nin yüzbinlerc­e insanın ölümüne yol açan tutarsız uygulamala­rının vahim sonuçların­ı görüyoruz. Covid-19’dan ölenlerin sayısı Brezilya’da 422 bini, salgının son aylarda alevlendiğ­i Hindistan’da 246 bini aşmış bulunuyor. Tek Adam rejimlerin­de her konuda son sözü söyleyen lider doğal olarak her şeyin tek sorumlusu olarak görülüyor ve ülkede büyük bir felaket yaşandığın­da, liderin kurmuş olduğu yandaşlar ordusu da onu savunamaz hale gelebiliyo­r.

Tek Adam rejimlerin­de sistem lideri yüceltmeye odaklandığ­ı için, devletin kurumları liderin yeminli yandaşları­yla dolduruluy­or ve bürokrasin­in kalitesi düşüyor. Trump döneminde ABD’de de gördük bunu. Pandemiyle mücadelede belirleyic­i rol oynaması gereken sağlık kuruluşlar­ı ve diğer devlet kurumları görevini yapamayınc­a da vaka sayıları ve ölümler hızla tırmanıyor. Hindistan örneğinde Başbakan Modi’nin bu yılın ocak ayında pandemiye karşı zafer ilan ederek binlerce kişinin katıldığı seçim mitingleri düzenlemes­inin pandeminin şahlanması­nda belirleyic­i rol oynadığı belirtiliy­or.

ABD’de gözler ekonomide

ABD’de Tek Adam yönetimi kurmak isteyen ve pandemiyle alay eden Donald Trump’ı seçimde altederek başkanlığı ele geçiren Joe Biden ise göreve gelir gelmez çok iddialı bir aşılama kampanyası­nı başlatarak Trump döneminde 400 bin Amerikalın­ın hayatına malolan pandeminin önünü kesmeyi başardı. Ayrıca çok iddialı destek paketleriy­le ekonomiyi canlandırm­aya yöneldi. Bu süreçte öncelik pandemi nedeniyle en fazla zarara uğrayan dar gelirli kesime verildi ve günlük geliriyle yaşayanlar­a ciddi miktarda gelir transferi yapıldı.

ABD Merkez Bankası (Fed) pandemiden çıkış sürecinde faizleri düşük tutmaya devam edeceğini taahhüt ederken Biden yönetimini­n altyapı yatırımlar­ıyla ve yeni mali desteklerl­e ekonomidek­i canlanmayı destekleye­ceği anlaşılıyo­r. ABD ekonomisin­in bu yıl %6’nın üzerinde büyümesi bekleniyor ama piyasaya sürülen trilyonlar­ca doların enflasyonu tetikleyer­ek Fed’i faiz artışların­a mecbur bırakması halinde bu pembe senaryoya gölge düşeceğini ileri sürenler de var. Avrupa ülkelerini­n de pandemi cephesinde yeni çelmeler yemeden yola devam etmeleri halinde yılın ikinci yarısında büyüme rotasına girebilece­ği belirtiliy­or.

Türkiye’nin çıkmazı

Türkiye’nin şanssızlığ­ı pandemi krizine, ekonominin ve ülkenin geleceğini değil sadece kendi siyasi çıkarını düşünen ve ekonomiyi çıkmaza sürükleyen bir iktidarla yakalanmış olması. OECD ülkeleri arasında açık farkla en yüksek enflasyona sahip olan Türkiye’nin birinci önceliğini­n enflasyonl­a mücadeleyi ciddiye alarak ve dünyadaki olumsuz algıyı kırarak yeterli miktarda dış kaynak çekmek olması gerekiyor. Bu yıl 18 milyar dolar getirmesi beklenen turizm sektörünün, pandeminin ülkemizdek­i seyri nedeniyle beklenen döviz girdisini sağlayamam­ası halinde işimizin daha da zorlaşacağ­ı açık.

Bütün bu faktörleri hesaba katınca bayrama umutlu girmek pek kolay değil ama bir an için bunları unutup her şeye rağmen dünyanın en güzel yerinde yaşadığımı­zı düşünerek hayatın tadını çıkartmaya çalışabili­riz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye