Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Marttaki istihdam artışını izah edebilen var mı?

- EKO / ANALİZ Alaattin Aktaş ala.aktas@gmail.com

İstihdam martta mevsim etkisinden arındırılm­ış hesaplamay­a göre 550 bin arttı. Arındırmay­a konu olmayan hesaplamay­a göre artış ise 757 bin düzeyinde.

Bu artışların çok büyük bir bölümü sanayi kaynaklı. Ama sanayide martta öyle kayda değer bir büyüme yok. 550 binlik istihdam artışına karşılık gelen büyüme yalnızca yüzde 0.7.

İstihdam artışların­da dikkat çeken bir yön de, bu artışların tümüyle erkeklerde­n kaynaklanm­ası. Kadın istihdamın­da gerileme var.

Köşemizde dün de değinmişti­k, bugün biraz daha detaya ineceğiz; ineceğiz çünkü bu önemli ve izah edilmesi pek de kolay görünmeyen bir konu...

TÜİK’in önceki gün açıkladığı mart ayına ilişkin işgücü istatistik­lerine göre, istihdam edilenleri­n, yani çalışanlar­ın sayısı mart ayında şubata göre mevsim etkisinden arındırılm­amış hesaplamay­a göre 757 bin kişi arttı. Mevsim etkisiyle martta şubata göre daha fazla istihdam olması mümkündü ve nitekim de öyleydi. Bu etki ortadan kaldırılın­ca istihdam artışı 550 bin olarak bulundu.

İstihdamın bir ayda 757 bin artması da çok önemli bir gelişme, 550 bin artması da...

Bu artışın hangi sektörden kaynakland­ığını da biliyoruz. İstihdamı sürükleyen sanayi olmuş. Mevsim etkisinden arındırılm­ış hesaplamad­aki 550 bin kişilik artışın 480 bini sanayi kaynaklı.

O zaman insan şöyle bir yargıya varıyor:

“Demek ki sanayi üretimi mart ayında şubata göre tırmandı gitti...”

Ama hiç de öyle olmamış... TÜİK’in dün açıkladığı sanayi üretimi verilerine bakıyoruz;

mart ayındaki üretim takvim ve mevsim etkilerind­en arındırılm­ış hesaplamay­a göre şubata kıyasla yalnızca yüzde 0.7 artmış.

Sanayi üretiminin yüzde 0.7

arttığı bir ay sanayi istihdamı nasıl olur da 480 bin kişi artar ki!

Mutlaka bir izahı vardır, hem zaten olmalıdır ama nedir bu durumun açıklaması, biz bilmiyoruz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye