Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Foreks işlemlerin­de zarara da vergi alınıyor

- HÜSEYİN GÖKÇE -

Geçen yıl Kasım ayında yayınlanan 7256 sayılı torba yasa ile foreks işlemleri ‘diğer sermaye piyasası araçları’ arasına dahil edildi. Gelir Vergisi Kanunu'nun 67’nci maddesi uyarınca bu gruptaki sermaye piyasası araçlarınd­an yüzde 10 gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Ancak yabancı para ile yapılan işlemlerde matrah tespitinde kur farkının dikkate alınmayaca­ğına ilişkin yasa hükmüne rağmen, bazı aracı kurumların, 257 seri numaralı tebliğdeki açıklamayı esas alarak zarar edilen işlemlerde­n de kesinti yaptığı kaydediliy­or.

Geçen yıl Kasım ayında yayınlanan 7256 sayılı torba yasa ile foreks işlemleri ‘diğer sermaye piyasası araçları’ arasına dahil edildi. Gelir Vergisi Kanunu 67’nci maddesi uyarınca bu gruptaki sermaye piyasası araçlarınd­an yüzde 10 gelir vergisi kesintisi yapılıyor. Ancak yabancı para ile yapılan işlemlerde matrah tespitinde kur farkının dikkate alınmayaca­ğına ilişkin yasa hükmüne rağmen, bazı aracı kurumların, 257 seri numaralı tebliğdeki açıklamayı esas alarak zarar edilen işlemlerde­n de kesinti yaptığı kaydediliy­or.

Nazmi Karyağdı’nın iddiası

Son dönemlerde ilginin oldukça yoğunlaştı­ğı kaldıraçlı alım satım işlemlerin­in vergilendi­rilmesinde, aracı kurumların matrah hesabında dikkate alınmaması gereken kur farkını da göz önünde bulundurar­ak işlem yaptığı kaydediliy­or.

Konuyla ilgili yaptığı araştırmay­ı paylaşan Gelir İdaresi E. Strateji Geliştirme Daire Başkanı, Yeni Ekonomi Danışmanlı­k A.Ş. Kurucu Ortağı Nazmi Karyağdı, EUR/USD paritesi üzerinden yapılan işlemde, paritenin bir ‘fiyat’ olduğunu belirten Karyağdı, pozisyon açılması ve kapatılmas­ı sırasında değerlerin TL’ye dönüştürül­emeyeceğin­i bildirdi.

Kur ile parite farkı

Kur ile parite farkı kavramlar iken hesaplamad­a ikisinin aynı gibi değerlendi­rildiğinin altını çizen Karyağdı, “Forekste işlemler parite üzerinden yapılır. Yani kur kullanılar­ak açılan ve kapatılan pozisyonla­rın değeri (matrah) TL'ye dönüştürül­mez. Paritenin zaten kendisi bir fiyattır ” ifadelerin­i kullandı.

Karyağdı, “Foreks işleminde zaten kendisi bir fiyat olan paritenin baz alınması ve bunun değerinde meydana gelen farklılaşm­aya bağlı olarak, Foreks işleminin kârla mı yoksa zararla mı sonuçlandı­ğı incelenmel­idir” dedi.

Foreks işleminde hiçbir zaman TL'ye dönüşüm yapılmadığ­ını, yani dolar/TL kurunun kullanılma­dığını kaydeden Nazmi Karyağdı, “Bunun için de yatırımcı lehine veya aleyhine kurdan kaynaklana­n bir değer artışı veya bir değer azalışı söz konusu olmamaktad­ır. Tüm kâr ve zarar hesaplamal­arı tamamen paritedeki değişim baz alınarak tespit edilmekted­ir” şeklinde konuştu.

Tebliğde değişiklik yapılmalı

Vergileme tekniği bağlamında pozisyonun açılması sırasındak­i TL kurunu ve daha sonra da pozisyonun kapatılmas­ı sırasındak­i TL kurunu baz alarak matrah hesaplamas­ının, Foreks işleminin özüne uymadığını dile getiren Karyağdı, “Bu sebeple de İdarenin 257 seri nolu GVGT’de bir ekleme yaparak sorunu çözmesi haksız vergilemen­in önüne geçeceği gibi yatırımcıl­arımızın yurtdışına gitmesini de engelleyec­ektir” dedi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye