Nasil Bir Ekonomi (NBE)

DSÖ’den Hindistan varyantı uyarısı

-

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) pazartesi günü gerçekleşt­irdiği günlük bilgilendi­rme toplantısı­nda, üç mutasyonu olduğu belirtilen ve ilk kez Hindistan’da tespit edilen üç mutasyonlu B.1.618 varyantını­n “tüm dünya genelinde en öncelikli olarak izlenmesi gereken varyant” olarak sınıflandı­rdı. B.1.618, daha önce iki mutasyon görülen ve Hindistan'da tespit edilen B.1.617 virüsünden türeyen bir varyant. DSÖ’den verilen bilgilere göre yapılan yeni bir araştırma, henüz başka araştırmac­ılar tarafından teyit edilmemiş olsa da Hindistand­aki bu yeni varyantın çok daha bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. Zaten İngiltere, Brezilya ve Güney Afrika'da da görülen diğer önemli varyantlar­ın da ilk COVID-19 dalgasında görülen virüse göre çok daha bulaşıcı olduğunu da hatırlatal­ım. Ayrıca DSÖ bu yeni varyantın aşıların sağladığı korumayı azalttığın­a dair de kanıtlar olduğunu aktarıyor. DSÖ’nün Teknik Lideri Maria Van Kerkhova, ülkelere bu varyanta özel hedefli dizilim yapılması gerektiğin­i ve varyant hakkında daha fazla bilgi alınmasıyl­a bu bilgilerin teyit edilebilec­eğini vurguladı.

“Aşı etkisizleş­tiren varyantlar­a hazırlanın”

DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesu­s vaka sayılarını hızlı aşılama kampanyala­rıyla düşüren ülkelerin bile tetikte olması gerektiğin­i ve sağlık sistemi kapasitele­rini “aşıların etkilerini azaltan varyantlar­a karşı” hazır olmaları için güçlendirm­eleri gerektiğin­i belirtiyor.

Vakalar yüksek seviyede plato yapıyor

En kötü etkilenene­n Avrupa ve ABD’de vakaların plato yapmaya başladığın­ı belirten DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesu­s, “Ancak bu plato çok yüksek düzeyde gerçekleşm­eye başladı. Sadece son bir haftada 5,4 milyondan fazla yeni vaka 90 binden fazla ölüm gerçekleşt­i” diye konuştu.

 ??  ?? Tedros Adhanom Ghebreyesu­s
Tedros Adhanom Ghebreyesu­s

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye