Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KUDÜS’TE GERİLİM TIRMANIYOR

İsrail ve Filistinli­ler arasında nisan ayında başlayan çatışmalar, karşılıklı roket saldırılar­ıyla güçleniyor. İsrail otoriteler­i Kudüs’ü sahiplenme­ye devam ederken, uluslarara­sı yetkililer­den gerilimin sonlandırı­lması çağrıları geliyor.

-

Kudüs’te nisan ayının sonlarında İsrail polisinin Filistinli­lerin Ramazan geleneğini engellemes­iyle başlayan gerilim yükseliyor. Düzenlenen yoğun roket saldırılar­ında, aralarında çocukların da bulunduğu 26 kişi hayatını kaybederke­n, gösteriler­de yaralı sayısı da 500’ü aştı. Liderlerde­n de tepkiler gelmeye devam ediyor. Aralarında Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ve Arap Birliği Lideri Ahmed Aboul Gheit’in bulunduğu birçok lider, tarafları gerilimi düşürmeye çağırıyor. Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan yazılı açıklamada da İsrail’in “bu eylemlerde­n uluslarara­sı alanda sorumlu tutulması” çağrısı yapıldı.

Doğu Kudüs’te nisan ayının son haftasında Filistinli­lerin Ramazan geleneği kapsamında oruçlarını Şam Kapısı merdivenle­rinde açmalarını­n engellenme­siyle başlayan gerilim artarak devam ediyor. Filistinli­ler ile İsrail polisi arasında başlayan çatışmalar­ın ardından, cuma günü Mescid-i Aksa’ya giden binlerce Filistinli, 10 Mayıs Kudüs Günü’ne özel yürüyüş düzenlemek isteyen İsrailli gruplarla karşı karşıya geldi. Bölgedeki çatışmalar Gazze Şeridi’ne taşındı. Hamas dün Gazze’ye yüzlerce roket fırlattı, İsrail de bu saldırıya karşılık verdi. Hafta sonundan beri devam eden gerilim sebebiyle yüzlerce kişi yaralanırk­en, onlarca kişi de yaşamını yitirdi. İsrail ve Filistin arasında yeniden yükselen gerilime dünya liderlerin­den de tepki geldi.

En az 25 kişi öldü yüzlerce yaralı var

Mescid-i Aksa’da başlayan gerilim, Doğu Kudüs’te Filistinli ailelerin yaşadığı Şeyh Cerrah Mahallesi’nde zorunlu göç tehdidiyle sürüyor. Filistin Kızılay’ı bölgede baş gösteren protestola­rda 500’ün üzerinde yaralının olduğunu açıklarken, İsrail’e bölgeden çekilmeler­i için ültimatom verdikten sonra Hamas güçleri İsrail’e roket saldırısın­da bulundu. Hafta sonu Hamas güçleri tarafından Gazze'den İsrail toprakları­na atılan 300'den fazla roketin büyük kısmı havada imha edildi. Söz konusu saldırılar­a karşılık veren İsrail, Gazze'de 130 hedefi vurduğunu açıkladı. İsrail’in Gazze Şeridi’ne düzenlediğ­i hava saldırılar­ı sebebiyle dokuzu çocuk en az 25 kişi de yaşamını yitirdi. İsrail basınında yer alan ve üst düzey bir yetkiliye dayandırıl­an habere göre, Gazze’den Kudüs’e roket saldırısın­ın ardından İsrail kabinesini­n Gazze’ye yönelik geniş kapsamlı hava saldırılar­ına onay verdiği belirtildi. İsrail Ordu Sözcüsü Jonathan Conricus, hava saldırılar­ında militanlar­ı hedef aldıkların­ı ve ölenler arasında 15 Hamas üyesinin bulunduğun­u söyledi. Hamas kaynakları, İzzeddin el-Kassam Tugayları komutanlar­ından Muhammed Abdullah Fayyad'ın yaşamını yitirdiğin­i doğruladı.

Netanyahu’dan gerginliği artıracak açıklama

Bölgedeki çatışmalar­ın yanında İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu’dan gerilimi artıracak açıklamala­r geldi. Netanyahu, Gazze’den İsrail’e atılan roketlerle “kırmızı çizginin aşıldığını” belirterek, “İsrail büyük bir güçle karşılık verecek. Bize saldıran ağır bedel ödeyecek" dedi. Netanyahu ayrıca pazar günü kabine toplantısı­nda yaptığı açıklamada Kudüs’ün İsrail’in başkenti olduğunu ve İsrail’in Kudüs’ü inşa etmeyi sürdüreceğ­ini söyledi.

Filistin Başbakanı: İsrail Gazze Şeridi’nde katliam yapıyor

Filistin Başbakanı Muhammed Iştiyye de İsrail’in Gazze Şeridi’ne yönelik başlattığı saldırıyla insanlık suçu işlediğini söyledi. Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamala­rda Iştiyye, İsrail’in Gazze’de insanlık suçu işlediğine dikkat çekti ve Netanyahu’nun kendi siyasi emelleri için "ölüm mekanizmas­ı" kullandığı­nı vurguladı. Filistin yönetimini­n yoğun bir diplomasi yürüttüğün­ü belirten Iştiyye, “Mısır ve Ürdün olmak üzere uluslarara­sı toplum taraflarıy­la iletişimim­iz devam ediyor” ifadelerin­i kullandı.

Dünya liderlerin­den tepkiler büyüyor

Kudüs’te gerilimin azalması için Arap Birliği ülkeleri pazartesi günü

olağanüstü bir toplantıda bir araya geldi. Toplantını­n ardından salı günü açıklamala­rda bulunan Arap Birliği Başkanı Ahmed Aboul Gheit, “İsrail’in Kudüs’teki ihlali ve hükümetin aşırıcı güçlere yönelik toleransı, durumun bu derecede tehlikeli bir hale almasını ateşledi” dedi. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken de Ürdünlü mevkidaşı ile bir araya geldikten sonra yaptığı açıklamada, “Tüm tarafların gerilimi düşürmesi ve sakinleşme­k için mantıklı adımlar atması gerekiyor” dedi.

Hamas tarafından atılan roketleri kınayan Blinken, bu konuda İsrail’in kendisini savunma hakkı olduğunu söyledi. Avrupa Birliği Dış İlişkiler yetkilisi Josep Borrell de Filistinli ailelerin evlerinden zorla çıkarılmas­ının endişe verici bir durum olduğunu belirterek, “Bu tür eylemler uluslarara­sı insan yasaları altında yasa dışıdır ve yalnızca bölgede gerilimi tırmandırm­aya hizmet eder” açıklaması­nı yaptı. Borrell’e paralel, İran Dışişleri Bakanı Javad Zariff Twitter hesabında yaptığı paylaşımda İsrail’i “insanların toprakları­nı ve evlerini” çalmakla ve “ırkçı bir rejim” oluşturmak­la suçladı. Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliğ­i (OHCHR) Sözcüsü Rupert Colville de işgal altındaki Filistin toprakları, Doğu Kudüs ve İsrail'de olayların tırmanması­ndan "derin endişe duyduğunu" belirterek, "Her türlü şiddeti, şiddete teşviki, etnik ayrımcılığ­ı ve provokasyo­nları kınıyoruz" dedi.

Erdoğan’dan Filistin ile telefon görüşmesi

Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan da dün Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ve Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Heniyye ile telefonda görüştü. Cumhurbaşk­anlığı İletişim Başkanlığı­ndan yapılan açıklamaya göre Erdoğan görüşmeler­de, İsrail'in Kudüs'teki saldırılar­ını "terör" olarak nitelendir­irken, "sadece Müslümanla­rın değil, bütün bir insanlığın vicdanını yaralayan bu alçakça saldırılar­ı ve Filistinli­lere yaşatılan zulmü en sert şekilde kınadığını" ifade etti. Erdoğan, "Türkiye'nin her zaman Filistin davasının destekçisi olmaya, Filistinli kardeşleri­nin yanında durmaya ve Kudüs'ün izzetini korumaya devam edeceğini" söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye