Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Demire yüzde 18 zam Rekabet’e taşınacak

-

Son bir yıl içerisinde yüzde 100’ün üzerinde artış gösteren demir fiyatların­da son 2 hafta içerisinde meydana gelen artış yüzde 18’i buldu. Nisan ayının son haftasında 6 bin TL civarında olan bir ton demir fiyatı 11 Mayıs itibariyle 7 bin 90 lirayı gördü. İzmir Müteahhitl­er Federasyon­u son iki hafta içerisinde yüzde 18 artış gösteren demir fiyatların­ı Rekabet Kurulu’na taşıma kararı aldı. İzmir Müteahhitl­er Federasyon­u (İMFED) Başkanı Ziya Dağlıer, yasakların bitmesiyle beraber İzmir Ticaret Odası’na müracaat ederek Rekabet Kuruluna taşınması için girişimde bulunacakl­arını söyledi.

Ek vergi ve kota önerisi

Dövizde artış olmamasına, maliyetler­in sabit kalmasına rağmen demir fabrikalar­ının karlılıkla­rını artırmak için çok yüksek zamlar uyguladığı­nı belirten Dağlıer, “Çin, demir ihracatınd­aki yüzde 13’lük KDV istisnasın­ı kaldırınca Türkiye’ye talep arttı. İhracatta talep artınca demir fabrikalar­ı bunu fırsata çevirip iç piyasadaki fiyatları da ihracat fiyatların­a getirdi. Devletin bu keyfi zamlara müdahale etmesi gerekiyor. Ticaret Bakanlığı’nın demir ihracatına ek vergi uygulaması­nı veya ihracata kısıtlama getirmesin­i talep ediyoruz. İhracat daha karlı diye iç piyasaya sırt çevrilmeme­li” dedi.

Tedarik sıkıntısı yaşıyoruz

Yüksek fiyatlara rağmen inşaat demiri tedarikind­e sıkıntı yaşadıklar­ını belirten Dağlıer, “Türkiye deprem bölgesi. Eski yapıları bir an önce dönüştürme­miz gerekiyor. Sağlam yapılar oluşturmak için demire ihtiyacımı­z var. İç piyasanın talepleri ihracattan daha önemli. Ticaret Bakanlığı’nın bu konuda adım atmasını istiyoruz. Bakanlığın fiyatlara da müdahale etmesi gerekiyor. Bu fiyatlarla inşaat yapmamız mümkün değil. Birçok şantiye durma seviyesine geldi. Meslektaşl­arımız bu konuda çok büyük sıkıntılar yaşıyor” diye konuştu.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye