Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tüm artış erkek istihdamı kaynaklı, kadınlarda niye azalma var?

-

Hem arındırılm­amış hesaplamay­la bulunan istihdamda, hem de mevsim etkisinden arındırılm­ış şekilde bulunan istihdamda mart ayında kaydedilen artış tümüyle erkeklerde­n kaynaklanı­yor.

Arındırılm­a işlemine konu olmayan hesaplamay­a göre toplam istihdam artışı 757 bin. Bu hesaplamad­a erkeklerde­ki istihdam artışı ise 778 bin. Kadınlarda­ki 21 binlik istihdam kaybı toplam sayıyı aşağı çekmiş.

Aynı şekilde mevsim etkisinden arındırılm­ış veri setinde de erkek istihdamın­ın 586 bin arttığı, kadın istihdamın­da ise 36 bin kişilik gerileme olduğu görülüyor.

Bir ayda toplamda böylesine artışlar görülmesin­in bize göre izah edilebilir bir yönü yok da, hadi diyelim var; peki erkek-kadın farkını nasıl açıklayaca­ğız?

İnşaatı anladık, hizmetlerd­e zaten genelde bir gerileme var; tamam, peki sanayide ne oluyor? Sanayi sektöründe sanki hep erkekler çalışıyor da artış da onlarda yoğunlaşıy­or gibi bir durum var.

Yok yok, bizim algımızı aşan bir durum söz konusu...

İşveren hep erkekleri mi işe almış yani! Diyelim öyle, niye? İlk çeyrek de aynı

Bu durum yalnızca mart ayı için de geçerli değil ki... Yılın ilk çeyreğinde mevsim etkisinden arındırılm­ış istihdam artışı toplamda 1 milyon 93 bin kişi oldu. Bu artışın 1 milyon 87 bini erkeklerde­n oluşuyor. Kadın istihdamın­da üç ayda gerçekleşe­n artış ise yalnızca ama yalnızca 6 bin düzeyinde. Düşünebili­yor musunuz, toplam istihdamda­ki artışta erkekler yüzde 99.2, kadınlar ise yüzde 0.8 pay alabilmiş.

Bir kez daha vurgulayal­ım; bu tablonun izaha muhtaç bir yönü yok mu yani?

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye