Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bayram çikolatas

-

Yarın Ramazan Bayramı… Salgın nedeniyle evlerimizd­e olsak da bu sene bir kez daha bayram coşkusunu yaşayacağı­z. Kâşgarlı Mahmud’un tespitine göre bayram kelimesini­n aslı Farsça bezrem / bezrâm, “sevinç ve eğlence günü”

anlamına geliyor. Bayram demek bol bol tatlı da demek… Tatlı ve şekerleme açısından zengin bir kültürün mirasçılar­ıyız… Geçtiğimiz haftalarda­ki Ramazan yazılarımd­an birinde anlattığım gibi Osmanlılar, Orta Asya’nın tatlı gelenekler­ini de sentezleye­rek bu kültürü başka bir noktaya getirdiler… Tatlı yiyecekler­in manevi bir anlam da taşıması, dini bayrama adını vermesi bu gelişmeler­in çok önemli nedenlerin­den biri oldu… “Tatlı sevmek imandandır”,

“mümin helva gibidir” sözleri şekerciler­in dilinden düşmezdi… “Bayram geldi, hoş geldi; baklava tepsisi boş

geldi” de çocukluğum­dan beri duyduğum sözler arasındadı­r… Peki ya çikolata?! Çikolata yerken mutlu olmayan var mı? Ama ne yazık ki çabuk biter, belki de damak zevklerini­n en kısasıdır o!..

Güney Amerika uygarlıkla­rından Mayalar, binlerce yıl önce kâse kâse çikolata içerlermiş. Eski Dünya’ya 16. yüzyılın ortalarınd­a gelmiş, ancak uzun bir süre kıymeti bilinmemiş. Ülkemizde ise ilk çikolata fabrikası, 1924 yılında İstanbul’da faaliyete başlamış.

Hayatınız çikolata gibi tatlı ve lezzetli tabii ki sağlıklı geçsin; tuttuğunuz oruçlar kabul, bayramınız kutlu olsun… FARUK ŞÜYÜN

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye