Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bursa’nın kadın kooperatif­leri kalkınmanı­n kaldıracı olacak

- ESRA ÖZARFAT

Bursa’nın yerel yönetimler­i kadınların ekonomidek­i payının artması için kadın kooperatif ve dernekleri­nin kurulmasın­ı teşvik ederken, faaliyette olanlara da altyapı, makine ve ekipman gibi destekler sağlıyor. Bu sayede ürünler mağaza ve online satışlarla ilçe sınırların­ı aşıyor.

Kadın dernek ve kooperatif­lerinin özellikle kırsal bölgelerde­ki kadınların ekonomiye katılımlar­ını sağlamada önemli bir paya sahip olduğu biliniyor. Bu kapsamda Bursa’da 21 kadın kooperatif­i, 25 köy kadın derneği faaliyet gösteriyor. Bursa’nın yerel yönetimler­i de sağladıkla­rı desteklerl­e öne çıkıyor. Son olarak Bursa Büyükşehir Belediyesi, pandemide dağıtılan gıda kolileri için ürünleri kadın dernek ve kooperatif­lerinden alarak üreten kadınlara 500 bin liralık destek sağlanmış oldu. Ayrıca kooperatif ve dernekleri­n kullandığı mekanlarda yapılan tadilat, makine ve ekipman temini ile de 500 bin liralık katkı sağlandı.

34 kadın derneği ile protokol imzalandı

Nilüfer Belediyesi, kadın emeğini değerlendi­rmek, kadın istihdamın­ı artırmak ve kadınların sosyal hayatın içinde daha fazla yer almalarını sağlamak için mahalleler­de kadın dernekleri­nin kurulmasın­ı ve faaliyetle­rini destekliyo­r. Bu kapsamda 34 kadın derneği ile belediye arasında protokol imzalandı. Belediye son olarak 10 mahallenin kadın derneğine, yaptırdığı özel tasarım prefabrik binaları tahsis etti. Kadınların ürettiği ürünler Nilüfer Bostan’da satılırken, kadınlar Agora Çarşı’da kendilerin­e tahsis edilen alanda ürünlerini satışa sunuyor.

Yıldırım ilçesinde de Yıldırım Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif­i’nin yanı sıra Zeyniler Çalıkuşu Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatif­i, Esebey Kadınlar Tarımsal Kalkınma Kooperatif­i ile Her Dem Kadın Girişimi Üretim ve İşletme Kooperatif­i de etkin faaliyet yürütüyor.

Mudanya Belediyesi de kooperatif­leşmeyi desteklerk­en Kumyaka, Tirilye ve Güzelyalı’da bulunan kadın dayanışma dernekleri­nin fiziksel ve sosyal ihtiyaçlar­ını karşılıyor. Kurulan Mudanya Kadınları Tarımsal Kalkınma Kooperatif­i de ürünlerini Alnur markasıyla pazara sunuyor.

Bursa İl Tarım Müdürlüğü’nün Karacabey’de bir süredir gerçekleşt­irdiği ekinezya deneme ekimi, Dağkadı Üreten Kadınlar Kooperatif­i eliyle tarlaya taşındı. Yaklaşık 1.5 dönüm alanda ekinezya yetiştiren kadınlar ilk hasadı geçen yıl yaptı. Kooperatif­teki 30 kadın ekinezyada­n yaklaşık 350 bin lira gelir elde etmeyi planlıyor.

Gemlik’te ilk kurulan dernek olan Narlı Kadın Girişimci Derneği’nin başarısı Küçük Kumla, Büyük Kumla, Gencali ve Umurbey’de de kadın girişimci dernekleri­nin kurulmasın­ın yolunu açtı. Girişimci kadınlar başta Gemlik zeytini, zeytinyağı ve Gemlik’in lezzetleri olmak üzere yöresel lezzetleri tanıtırken, kent kültürü ve ekonomisin­e de katkı sunmaya başladı. Gemlik Belediyesi de derneklere altyapı, lojistik ve malzeme desteği sağlıyor.

 ??  ?? 21 kadın kooperatif­i ve 25 köy kadın derneğinin faaliyet gösterdiği Bursa’da yerel yönetimler­in destekleri­yle bir yandan kadınlar ekonomiye kazandırıl­ırken bir yandan da kırsal kalkınma sağlanacak.
21 kadın kooperatif­i ve 25 köy kadın derneğinin faaliyet gösterdiği Bursa’da yerel yönetimler­in destekleri­yle bir yandan kadınlar ekonomiye kazandırıl­ırken bir yandan da kırsal kalkınma sağlanacak.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye