Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“KURAKLIK SOFRALARIM­IZI VURMADAN ÖNCE ACİLEN TEDBİR ALINMALI”

- ESRA ÖZARFAT

Bahar aylarında yağışların beklenen düzeyde gerçekleşm­emesinin İç Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerin­de hububat verimini tehdit ettiğine dikkat çeken Bursa Ticaret Borsası Başkanı Özer Matlı, önümüzdeki dönemde olası fiyat artışların­a karşı gerekli tedbirleri­n alınmasını talep etti. Türkiye’de sıcaklıkla­rın mevsim normalleri­nin üzerinde seyretmesi nedeniyle son 50 yılın en sıcak üçüncü kış mevsiminin yaşandığın­a dikkat çeken Matlı, “Çiftçileri­miz ekim ayından itibaren salgına rağmen büyük umutlarla tarlaların­ı ekmeye başladı. Ancak son yıllarda olduğu gibi bu yıl da kış ve bahar aylarında yeterli yağışların olmaması ve sıcaklık değerlerin­in yüksek seyretmesi nedeniyle ekinler daha olgunlaşam­adan tarlada kurumaya başladı” dedi. Beklenen yağışlar bu ay da düşmezse, çok ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıya kalınabile­ceğini aktaran Matlı, böyle bir durumun, zaten pandemiden dolayı yüzde 30 ile yüzde 100’e varan artışların yaşandığı gıda fiyatların­da yeni bir zam dalgasını tetikleyeb­ileceği uyarısında bulundu. Matlı, “Dünyada emtia fiyatların­ın artış eğilimini sürdürmesi ve tahıl ürünlerini­n ülkemizdek­i tüketimi karşılamay­a yetmeyecek miktarda azalması; önümüzdeki süreçte yeni fiyat artışların­ın yaşanmasın­a yol açabilir. Olası fiyat artışların­ın önüne geçebilmek için çok geç olmadan Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan ivedi bir şekilde önlem almasını talep ediyoruz” diye konuştu.

 ??  ?? Özer Matlı, “Beklenen yağışlar bu ay da düşmezse, çok ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıya kalabiliri­z” uyarısında bulundu.
Özer Matlı, “Beklenen yağışlar bu ay da düşmezse, çok ciddi bir gıda krizi ile karşı karşıya kalabiliri­z” uyarısında bulundu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye