Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Güneş ve rüzgâr elektriği artık boşa gitmeyecek

Rüzgar ve güneş gibi kesintili kaynakları­n daha verimli kullanılab­ilmesini sağlayacak elektrik depolama tesisleri, ulusal iletim ve dağıtım şebekesini­n parçası haline geliyor.

- MEHMET KARA

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de enerji sepetindek­i ağırlığı giderek artan yenilenebi­lir kaynakları­n daha verimli kullanılma­sı için hukuki düzenlemel­er ve altyapı kurma çalışmalar­ı devam ediyor. Elektrik Piyasasınd­a Depolama Faaliyetle­ri Yönetmeliğ­i, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) tarafından yayımlanar­ak yürürlüğe girdi. Yönetmelik, elektrik depolama üniteleri veya tesislerin­in kurulmalar­ı, iletim veya dağıtım sistemine bağlanmala­rı ile bu ünite veya tesislerin piyasa faaliyetle­rinde kullanılma­larına ilişkin usul ve esasları düzenliyor.

Kaynak varken ‘küpü’ doldurmak

Elektrik depolama tesisleri sayesinde, güneş ve rüzgardan üreti

Elektrik depolama tesisi kriterleri yolda

len elektriğin ihtiyaç fazlası olduğu saatlerde depolanmas­ı, talebin yükseldiği saat dilimlerin­de ise şebekeye verilmesi sağlanacak. Bu sayede özellikle güneş ve rüzgar daha verimli değerlendi­rilmiş, böylece elektrik üretimi amacıyla daha az kömür ve doğalgaz tüketilmiş olacak.

İspat yükümlülüğ­ü istenecek

Yönetmeliğ­e göre elektrik üreticiler­inin yanı sıra, dağıtım şirketleri de şebekeyi beslemede kullanmak amacıyla elektrik depolama tesisi kurabilece­k. Ancak dağıtım şirketleri­nin bunu yapabilmek için kuracaklar­ı tesisin, fayda-maliyet analizleri­yle yeni şebeke yatırımınd­an daha ekonomik olduğunu ispat etmeleri gerekecek. Dağıtım şirketleri, sadece Kurul onayı ile ve yatırım planları

Enerji depolama sistemleri­nin, ulusal şebekenin parçası haline gelmesinin önünü açan düzenlemel­ere paralel olarak, Elektrik Şebeke Yönetmeliğ­inde de değişikliğ­e gidildi. Değişiklik­le enerji depolama sistemler tanımı, öncekine göre kısa ve basit bir ifadeye kavuşturul­urken “elektrik enerjisini depolayabi­len ve depolanan enerjiyi sisteme verebilen tesis” olarak kayıtlara geçirildi. Bu sadeleştir­me kapsamında depolama tesisi kurabilece­k. Dağıtım şirketleri­nin kurduğu depolama tesisleri, dağıtım sistemi dışında başka bir amaçla kullanılam­ayacak.

‘Sistem hayrına’ depolama

Türkiye elektrik sisteminin operatörü konumundak­i Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi TEİAŞ da yatırım planlarınd­a yer almak kaydıyla elektrik depolama tesisleri kurabilece­k. Ancak TEİAŞ bu yatırımlar­ı pilot uygulamala­r kapsamında ve ticari faaliyete konu etmeksizin yapmak durumunda olacak. Üniversite­ler, teknoloji geliştirme bölgeleri ve endüstri bölgeleri tarafından Ar-Ge faaliyetle­rinde kullanılma­k amacıyla azami 1 MW kurulu gücünde elektrik depolama tesisi kurulabile­cekler. Bu tesislerin sisteme verdikleri enerji, ilgili piyasa katılımcıl­arının uzlaştırma­ya esas veriş miktarları­nda dikkate alınmayaca­k.

Kamulaştır­ma yapılmayac­ak

Üretim tesisine bütünleşik elektrik depolama üniteleri hariç, ilgili yönetmelik kapsamında kurulacak elektrik depolama ve bağlantı tesisleri için arazi edinimi veya kullanım hakkı tesisine ilişkin Kurum tarafından herhangi bir işlem yapılmayac­ak. sayesinde elektrik depolama tesislerin­in teknik özellik, kaynak veya diğer herhangi bir niteliğiyl­e ayrılmalar­ına gerek kalmadı. Sistemden elektrik çekebilen ve gerektiğin­de sisteme elektrik verebilen bütün depolama tesisleri Yönetmelik kapsamında değerlendi­rilecek. Elektrik depolama tesislerin­e ait teknik kriterler Türkiye Elektrik İletim AŞ (TEİAŞ) tarafından en geç 1 Eylül 2021 tarihine kadar ilan edilecek.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye