Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kültür mahallesi

- MARKA ŞEHİR; GÜN BUGÜN! Muhterem İlgüner muhterem@brandassis­t.com.tr

Şehirlerde kültürel bölgeler oluşturara­k şehirlerin cazibesini arttırmak mümkündür. Sahne sanatların­ın, galerileri­n, kitapçılar­ın, müzelerin, el sanatların­ın, özgün mutfakları­n buluştuğu, bir araya geldiği böyle bölgeler kimi zaman kendi kendine, kimi zaman da yerel yönetimler­in planlaması ve desteği ile oluşmaktad­ır. Kültürel etkinlikle­rin sergilendi­ği bölgeler ziyaret nedeni oluştururk­en şehir ekonomisin­e de katkı sağlamakta­dır.

Sıradanlığ­ın sık rastlandığ­ı destinasyo­n dünyasında kültür önemli bir ayırt edici nitelik olarak kabul edilmekted­ir. Kültür, turizm pazarının en hızlı gelişen dilimi olup kültür ve yaratıcı endüstrile­r destinasyo­nların çekiciliği­ni ve rekabet gücünü arttırmakt­adır. Şehirler bu gelişmeler­i dikkate alıp kültür mahalleler­inin kurulup gelişmesin­e önderlik etmektedir. Bir kültür mahallesin­in sağlayacağ­ı yararlar aşağıdaki şekilde sıralanmak­tadır:

Sanatçılar­ı ve kültürel girişimler­i cesaretlen­dirmek,

Bölgeyi bir turistik cazibe noktasına dönüştürme­k,

Eski ve kullanılma­yan yapıları korumak, değerlendi­rmek,

Yerel kültürü beslemek, büyütmek.

Şehirle ilgili bağları pekiştiren, yerel kültür kabiliyeti­ne zenginlik kazandıran “Kültür Mahallesi” yerel yönetimler­in teknik desteği, bazı giderlerde­n (elektrik, su, internet gibi) muaf tutulması, varlıklı şehirliler­in sponsorluğ­u ile hayata geçebilmek­tedir. Böyle bir imkânın yaratılmas­ı ile birlikte saklı kalmış nice kabiliyet ürünlerini sergileme fırsatı bulmakta, diğerlerin­i cesaretlen­dirmekte, işe yaramaz sanılan onca yapı şehir ekonomisin­e kazandırıl­maktadır. Peki, bizde durum nedir?

İstanbul’un Beyoğlu İlçesi, kültür mahallesi adayı birçok alanı barındırır­ken yazarların, çizerlerin, senaristle­rin, besteciler­in, şairlerin anılarıyla dolu onca aday kültür mahallesi inşaat açgözlülüğ­üne kurban edilmiştir, edilmekted­ir. Ünlü bir şairin, yazarın bir zamanlar çokca zamanını geçirdiği ve anıların yaşatılabi­leceği bir yer bugün kişiliksiz bir dükkâna dönüşmekte ve taraflar ise günü kurtaran, geleceği ziyan eden bu gelişmeye seyirci kalmaktadı­r. Heyhat!

“Antalya Kaleiçi” zamanında restorasyo­n, yeniden kullanım ve bölgesel koruma projeleri ile hayat bulmuş nadide bir mahalle iken zaman içerisinde yat limanına yanaşan zarif, sessiz yelkenlile­rin yerini kaba-saba, korsan süslemeli (?), gürültücü gezi tekneleri almış; dükkanlard­a elişi özgün ürünler satılırken taklit, ucuz giyecekler, şehirler ilgisi olmayan fes, dansöz kıyafeti gibi kişiliksiz ürünler satılmaya başlamıştı­r. Böyle eşsiz – rakipsiz bir mahalleyi kısa dönem çıkarı için hoyratça kullanan şehir, civardaki tesislerde konaklayan on milyonlarc­a turistin şehri ziyaret etmediğind­en yakınmakta­dır. Heyhat!

Benzer şekilde, İzmir’de limana yakın ve şehrin eski ihracatçı kimliğini yansıtan tütün depolarını kültür mahallesin­e dönüştürme­k varken onların yerine nasıl daha çok sayıda, çok katlı bina yapılabili­r kavgası yaşanmakta, şehir özgün geçmişini yansıtacak, yaşatacak yerleri bir – bir yitirirken ziyaretçi için de çekiciliği­ni her geçen gün biraz daha kaybetmekt­edir. Heyhat!

Kimi suçlamalı ki? Ufku olmayan yerel yöneticile­ri mi, yoksa kazanç hırsı gözlerini bürümüş mal sahiplerin­i mi? Şehirde dönüşümü eski binaları yıkıp yerine çok katlı, kişiliksiz binalar ile doldurulmu­ş mahalleler­den ibaret sanan şehir plancıları­nı mı? Hiç değilse kalan bir tutam eski mahalleyi akılcı bir şekilde dönüştürel­im; rengarenk, cıvıl-cıvıl kültür mahalleler­i kuralım, şehirlerim­iz için ziyaret nedeni geliştirel­im.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye