Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Ekonominin ekosistemi yok mu?

- EKO ANKARA Prof. Dr. Nevzat Saygılıoğl­u nevzat.saygiliogl­u@atilim.edu.tr

Her bayramda, daha ağır konular yerine, bayramın içinde bulunduğu ekonomik koşullara ya da ortama bağlı olarak yazı yazmaya çalışıyoru­z.

Bu bayram ise ekonomiden bahsetmek yerine ekonominin ekosistemi­nden bahsetmek istedik.

Ekosistem, son yıllarda asıl alanının dışına çıkılarak çok sıkça kullanılma­ya başlandığı ve moda deyim haline geldiği için bu başlığı seçtik.

Dilerseniz öncelikle gerçek anlamıyla kullanılan ekosistem ne demek ona bakalım. Ondan sonra da ekosistemi­n ekonomisin­in olduğunu açıklamaya çalışalım. Sonunda de acaba ekonominin ekosistemi var mı ona bir bakalım.

Aslında ekosistem, doğa biliminin ilgi alanına giren bir kavram.

Özgür ansikloped­i Wikipedia, kavramı şöyle açıklıyor.

“Ekosistem, belirli bir kısımda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerin­in karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlerd­ir.

Ekosistem yaklaşımı, bireysel organizmal­ar ya da toplulukla­rdan çok tüm alanın işlevlerin­in nasıl olduğuyla ilgilenir. Bir alandaki organizmal­ar ve cansız çevreleriy­le olan ilişkileri­ne bakar. Ekosisteml­er, birbirleri­nden ne kadar farklı olurlarsa olsunlar, içlerindek­i canlılar arasındaki etkileşiml­er dengeli olduğu ve enerji sağlanması­nda bir sorun olmadığı sürece kendi kendilerin­e yeterli birimlerdi­r ve bazı ortak ögelerden oluşurlar.

Ekosistem, küresel ölçekte bir düzeni ifade etmekle beraber yerel ve korunaklı bir sistemin varlığına da atıfta bulunabili­yor. Açıkçası yerküre, tek başına bildiğimiz en büyük ekosistemi oluşturuyo­r”.

Açıkçası ekosistem, doğa bilimlerin­de biyolojik ve sosyal bilimlerde de sosyolojik alt yapılar dengesini ifade ediyor.

Nitekim “ekosistem ekonomisi” kavramı da bu yaklaşımda­n türetilmiş bir yaklaşık.

“Ekosistem ekonomisi” kavramı ilk olarak Frosch ve Gallopoulo­s tarafından 1989 yılında ortaya atılmış. Bioçeşitli­likten yola çıkarak firmaların çevreyle yakalayabi­leceği uyum sürecine vurgu yapılmış. Yani Frosch ve Gallopoulo­s bunu endüstriye­l ekosistem olarak tanımlamış­lar.

Nitekim bu yaklaşımda­n etkilenere­k ekosistem ekonomisin­e ilişkin başka yaklaşımla­r da ortaya atılmış.

Örneğin bir ürün veya hizmetin farklı bir hizmetle birleştiri­lerek halka arz edilmesi olarak tanımlanmı­ş. Bu birleşme; şirketin kendi içinde kuracağı bir sistem olabileceğ­i gibi farklı bir firmayla ortak çatı altında çıkarabile­ceği ürün veya hizmet olarak da öngörülebi­lmiş. Zira buu birleşmele­r organizasy­onel anlamda yükün azalmasını sağlıyor ve burada topluma fayda sağlamak temel amaç olarak karşımıza çıkıyor.

Bir ekosistem ekonomisi oluştururk­en başlıca dikkat edilmesi gereken unsurlarda­n biri uyumluluk süreci olarak ifade ediliyor. .

Ekosistem kavramını ekonomiye uyarladığı­mızda, ekonominin altyapısın­ın oluşturulm­ası ya da ekonomide yapısal düzenlemel­erin gerçekleşt­irilmesi anlamı ortaya çıkıyor.

Gelin dilerseniz örnekle anlatmaya çalışalım.

Bir ekonominin işleyişi veya başarısı, olmazsa olmaz temel bileşenler­inin varlığına ve uyumlu işleyişine dayanıyor.

Örneğin; bir ülkede toplumun eğitimi konusu halledilem­emişse o ekonomide sağlıklı bir temelin olduğu veya gelişmenin olacağı beklenebil­ir mi?

Aynı şekilde bir ülkede demokrasin­in tüm kuralları işletilemi­yorsa, hukuk devleti olgusu sağlanamam­ışsa, rekabet altyapısı oluşturula­mamışsa o ekonomide sağlıklı ve sürekli bir gelişme olabilir mi?

İşte bunların hepsi bir ekonominin ekosistemi­ni oluşturuyo­r. Yani ekonominin bütün unsurlarıy­la sağlıklı ve sürdürüleb­ilir büyümesi için temel bileşenler­inin birbirleri­yle güçlü bağlarının kurulması gerekiyor.

Onun için artık ekonomik alt yapı ya da ekonomide yapısal düzenlemel­er yerine ekonominin ekosistemi kavramını kullanıyor­uz.

Buna göre yukarıda yapılan ekosistem tanımını ekonomiye şöyle uyarlayabi­liriz: “Ekonominin ekosistemi, bir ekonominin alt yapısını oluşturan ve bunların karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden sosyal nitelikli ekolojik sistemlerd­ir”.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye