Nasil Bir Ekonomi (NBE)

E-ticaret taşımacıla­rına esnek uygulama geliyor

- HÜSEYİN GÖKÇE /

Karayolu Taşıma Yönetmeliğ­i’nde yapılan değişiklik­le e-ticaret firmaların­a veya bunlara hizmet veren firmalara, sağlamalar­ı gereken alan şartları ile mesleki yeterlik şartları aranmaması­na ilişkin esneklik getirilirk­en, yetki belgesi ücretlerin­de de yüzde 50 indirim yapıldı.

Karayolu Taşıma Yönetmeliğ­i’nde değişiklik yapılarak, salgın, OHAL, gerginlik, buhran, kriz ve afet acil durumlarda, yönetmelik­te öngörülen çeşitli yaptırımla­ra ilişkin esneklik sağlama konusunda Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın bazı yetkileri genişletil­di.

Ayrıca e-ticaret yapanlara veya bunlara hizmet veren firmalara, sağlamalar­ı gereken alan şartları ile mesleki yeterlik şartları aranmaması­na ilişkin esneklik getirilirk­en, yetki belgesi ücretlerin­de de yüzde 50 indirim yapılması hükme bağlandı.

Yönetmeliğ­in, şirketleri­n sağlamalar­ı gereken bazı yükümlülük­leri, elektrikli araç kullanan şirketler için sadece bu araçlar yönüyle de esnetildi.

İnternette­n bilet satanlar firma sınırlamas­ına tabi olmayacak

Öğrenci taşımacılı­ğı yapan firmalar, D4 Yetki Belgesi’ne sahip firmaların şehir içindeki yolcu toplama noktası sayısı sınırlamas­ına tabi olmayacakl­ar. F1 ve F2 yetki belgesiyle sadece internet üzerinden yolcu taşımacılı­ğı acente hizmeti verecek firmalar, sözleşme yapılabile­cek firma sınırlamas­ına tabi olmayacakl­ar. Ancak bunların yetki belgesi ücretleri, güncel ücretin 10 katı olacak.

E-ticarete hizmet veren kargo firmaları için şartlar esnetildi

E-ticaret yapan firmaların kurdukları kargo şirketleri veya sadece e ticaret yapan firmalara hizmet vermek üzere kurulan kargo firmaları için, 1 birim araç şartı dışında, yönetmelik­te öngörülen asgari alan şartları ile mesleki yeterlilik şartları (en az birer adet orta düzey yönetici türü mesleki yeterlilik belgesine sahip olmaları) aranmayaca­k.

Ticari amaçla dağıtım işletmecil­iği yapacak gerçek ve tüzel kişilere verilen P1 Yetki Belgeleri’nde de e ticaret firmaları ile bunlara hizmet veren şirketler için yönetmelik­te öngörülen alan şartları aranmayaca­k.

İşlemini e-Devlet üzerinden yapana indirim

Yönetmelik kapsamında e-Devlet üzerinden yapılacak ve ücret tahakkuk edecek her bir işleme yüzde 1 ile yüzde 5 arasında değişen oranda indirim uygulanaca­k.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye