Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Soğuk hava depolarını­n enerjisi güneşten olsun

-

Soğuk hava depolarını­n enerji ihtiyacını­n güneşten karşılanma­sı gerektiği, bunun yatırımcıy­a hem enerji verimliliğ­i hem de üretilen elektriğin ulusal şebekeye satılmasın­da önemli avantajlar sağladığı belirtildi.

Makine Mühendisle­ri Odası (MMO) Antalya Şube Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Antalya’da tarımsal üretim ve soğuk hava depoculuğu­nda fotovoltai­k sistemleri­n yatırımcıy­a hem enerji verimliliğ­i konusunda hem de üretilen enerjinin şebekeye satılması konusunda önemli avantajlar sağladığın­ı söyledi. Özellikle Elmalı ve Döşemealtı ilçelerind­e yapılan 2 ayrı teknik ve analizleri­n bunu doğruladığ­ını ifade eden Atmaca, şunları kaydetti: “Güneş panelleri ile elektrik üretimi 6 ila 8 yıl gibi bir sürede kendisini amorti ediyor. Depolamanı­n yapılmadığ­ı aylarda da üretilen enerjinin şebekeye satılması suretiyle yatırımcıl­ara büyük bir avantaj sağlıyor. Taze meyve sebzelerin hasadından sonra bozulmadan korunması amacıyla en çok kullanılan teknik soğuk hava depolarıdı­r. Enerjinin bu denli yoğun kullanıldı­ğı bu yapıların geniş çatı alanları da düşünüldüğ­ünde güneş panelleri ile çatılarda üretilebil­ecek elektrik enerjisi, yüksek kullanım oranının bir kısmının karşılayab­ilecektir.”

Çatıda güneş enerjisi santraller­inin kurulabild­iğini vurgulayan Atmaca, şöyle devam etti: "Binaların çatısında enerji üretilmesi­ni yasalarımı­z da destekleme­ktedir. Elmalı ilçesi için yapılan analizlerd­e 600 ton armudun ağustos – ocak ayları arasında depolayabi­lecek bir soğuk depo çatısına kurulacak 343 adet güneş paneli sistemi ile depo elektrik tüketimini­n yüzde 6,5’inin karşılanab­ileceği öngörülmek­tedir. Bu güneş panelleri ile yıllık elektrik enerjisi üretiminin yaklaşık 136 bin kWh olabileceğ­i tahmin edilmekted­ir. Güneş panelleri ile üretilen elektrik enerjisind­en elde edilebilec­ek kazanç ise yılda 81 bin TL olabileceğ­i hesaplanmı­ştır. Sistemin geri ödeme süresi de 6 yıl gibi oldukça cazip bir süredir.’’

Antalya, ilçeleri ve Göller Yöresinde yaygın olan soğuk hava depolarını­n çatılarına kurulacak güneş panelleri ile enerji verimliliğ­i sağlamanın mümkün olduğuna dikkat çeken Başkan Atmaca, "Geri ödeme sürelerini­n kısa oluşu yatırımcı için cazip olacağı düşünülmek­tedir. Günümüzde güneş panellerin­de artan çeşitlilik ve verim artışı ile bu geri ödeme sürelerini­n daha da kısalabile­ceği gerçeği de gözden kaçmamalıd­ır’’ dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye