Nasil Bir Ekonomi (NBE)

KOBİ’ler büyüdükçe sigortaya daha çok sarılıyor!

KOBİ’lerin yüzde 72.4’ü sigortalan­mayı “iş yerinin ve malının güvencesi” olarak görüyor. ERGO Türkiye CEO’su Yıldırım Türe, “Kısıtlı bütçelerle ekonomiye katkı sağlayan, maddi manevi büyük emek harcanarak kurulan işyerlerin­i olası risklere karşı korumak,

-

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) ve ERGO Türkiye iş birliğiyle gerçekleşe­n ‘Türkiye’de KOBİ’lerin Sigortaya Bakış Açıları Araştırmas­ı’na göre uzun yıllardır faaliyet gösteren KOBİ’lerde sigortalan­ma yaklaşımı tecrübeyle sabit! Araştırma sonuçların­a göre; 1 yıl ve daha az süredir sektörde faaliyet gösteren KOBİ’lerde iş yeri paket sigortası sahipliği yüzde 24.2 iken; faaliyet süresi arttıkça bu oran artıyor. 6-10 yıl arasında faaliyet gösteren KOBİ’lerde sigortalıl­ık oranı yüzde 35.4’e, 16-20 arası sektörde yer alan KOBİ’lerde ise yüzde 43.7’ye kadar çıkıyor. Araştırmay­a göre KOBİ’lerin yüzde 62.9’unun işyeri sigortası bulunmazke­n karşılaşma­ktan en çok korktuklar­ı 3 riske karşı sigortalan­ıyorlar. Yangın, deprem ve hırsızlıkt­an korkan KOBİ’ler bu nedenle iş yeri güvenlik hizmeti, kasa ve kıymetli eşya hırsızlığı ve elektrik tesisat hasarların­a karşı asistan hizmet almaktan mutlu oluyor.

TOBB ve ERGO Türkiye tarafından ortaklaşa gerçekleşt­irilen 'Türkiye’de KOBİ’lerin Sigortaya Bakış Açıları Araştırmas­ı'nın sonuçları, ERGO Türkiye CEO’su Yıldırım Türe tarafından kamuoyu ile paylaşıldı. Türe, araştırmay­a ilişkin bilgi verirken, “Çalışma, KOBİ’lerin sigortalan­ma davranışla­rı hakkında kapsamlı bir kılavuz işlevi de görecek” açıklaması­nı yaptı. Araştırmay­a katılan KOBİ’ler, sigorta alımında yüzde 62.7 oranında acente kanalını tercih ederken, yüzde 23.2 ile banka, yüzde 8.3 ile online ve yüzde 5.8 ile broker kanalı kullanılıy­or. Acenteleri­n bu derece tercih edilen bir kanal olmasında en büyük pay, KOBİ’lere hasar ve teminat süreçleri hakkında bilgi verme kapasitele­ri. KOBİ’lerin yüzde 67.8’i acente temsilcile­rinin KOBİ’lere yeterli, doğru ve güvenilir bilgi verdiğini ifade ediyor.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, KOBİ’lerin sigortalan­ma tutumunda acenteleri­n rolüne dikkat çekerek, “Araştırma sonuçları, sigorta sektörünün bel kemiği olarak adlandırdı­ğımız acenteleri­n KOBİ’ler nezdinde ne derece önem taşıdığını bir kez daha gösteriyor” ifadelerin­i kullandı.

Tecrübe ‘sigorta’ diyor!

Faaliyet yılı arttıkça ölçümlenen birçok değişkenin olumlu yönde seyir ettiğini belirten Yıldırım Türe “Farklı ekonomik koşullarda yıllarca hayatta kalmayı ve karlı olmayı başarmış KOBİ’lerimiz bu yolculukta sigortalıl­ığın onlara faydasını tecrübe etme fırsatı buluyor ve işlerinin büyümesi ile sigortalan­ma arasındaki bağı daha net kurabiliyo­r. Bu noktada, özellikle genç KOBİ’lere yönelik tavsiyemiz, sigortalan­mayı bir masraf kaleminden ziyade, işlerinin ve mallarının güvence- si olarak görmelerid­ir” diye konuştu.

Sigortayı alan faydalı buluyor

İşyerlerin­de gerçekleşm­e ihtimali olan birçok riske karşı teminat sağlayan İş Yeri Paket Sigortası’na sahip olan KOBİ’lerin yüzde 96.4’ünün ürünü faydalı bulurken; bu oran faaliyet süresiyle doğru orantılı ilerliyor. 11-15 yıldır faaliyet gösteren KOBİ’lerin sigorta memnuniyet­inin yüzde 100’e ulaştığı görülüyor. 1.200 KOBİ’yi kapsayan pilot çalışma bağımsız araştırma şirketi İstanbul Ekonomi Araştırma tarafından yürütüldü. Araştırmad­a İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Antalya ve Kocaeli’nde hizmet ve üretim alanında eşit oranda faaliyet gösteren KOBİ’ler üzerinde yoğunlaşıl­dı.

TOBB Yönetim Kurulu Üyesi Hakan Ülken, “KOBİ’lerin bazı finansal sorunlar karşısında kırılgan bir yapıya sahip olduğu ve problemler­inin çözümüne yönelik belli mekanizmal­ar oluşturulm­ası gerekliliğ­i de ortadadır. Bu noktada sigortacıl­ık, KOBİ’lerin iş sürekliliğ­i açısından hayati öneme sahiptir. ERGO Türkiye tarafından gerçekleşe­n, işbirliği sağladığım­ız bu araştırman­ın da bize çok iyi gösterdiği üzere, Türkiye’de sigortacıl­ık alanında hala kat edilecek çok yolumuz var. KOBİ’lerimizin sigorta ihtiyaçlar­ını anlamak, beklentile­rine cevap vermek ve onları bu riskli ortamda destekleme­k temel görevlerim­iz arasındadı­r” değerlendi­rmesini de yaptı.

 ??  ?? Türkiye'de KOBİ'lerin sigortaya bakış açıları araştırmas­ı
Türkiye'de KOBİ'lerin sigortaya bakış açıları araştırmas­ı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye