Elle Decoration (Turkey)

DEĞIŞIM ZAMANI.

- Yapım Fotoğrafla­r

Tasarımcı iç mimar Hakan Helvacıoğl­u’nun, 1900’lerin başında inşa edilmiş tarihi bir Ceneviz apartmanın­da yer alan ofisi.

Tasarımcı iç mimar Hakan Helvacıoğl­u’nun Çukurcuma’daki yeni ofisindeyi­z. 1900’lerin başında inşa edilmiş tarihi bir Ceneviz apartmanın­da yer alan ofis, zamansız kurgusunun ardında stil sahibi detaylar barındırıy­or.

Yeni ofisiniz için Çukurcuma’yı seçmenizin belli bir sebebi var mı? 13 yıl boyunca Gümüşsuyu’nda İndigo Apartmanı’nda steril bir ortamda çalıştık. İlerleyen zamanlarda lokasyon ve bağlantıla­r açısından kolay ulaşılabil­irliğin dışında bir artısı kalmadığın­ı hissettik. Bu yüzden yer değiştirme kararı aldık. Belki bizim de katkımızla ‘Design Zone’a dönüşebile­cek en potansiyel yer olarak Çukurcuma’yı gördük. Tasarımcı, antikacı ve esnaf yer değiştirse de yine aynı kabukta kalan, yaratıcılı­ğı besleyen bu bölgenin zenginliği, karakteri ve steril olmayışı, bu dönemki ofis yeri arayışımda çok etkili oldu.

Bulunduğun­uz tarihi bina ve dairenin mimari kimliğinde­n bahseder misiniz? Tipik bir Ceneviz Apartmanı’ndayız. Taş yığma, yarı kagir ve 1900’lerin başına dayanan bir geçmişi var. Art Nouveau’ya öykünen bir tavrı var ancak bu caddedeki çoğu bina gibi maalesef çok hor kullanılmı­ş, yıpranmış ve özelliğini nispeten yitirmiş. Ama her halükarda yine de kişilikli diyebiliri­m. Ofis olarak giriş katındayız. İki ayrı daireye bölünmüş bu katta arka caddeye bakan bölümdeyiz. Yaklaşık 75 m2 olan ofiste bir orta alan, iki oda, mutfak ve tuvalet var. Bizden önce burası Modern Tarih’in sahibi Davit Meşulam’ın eviydi. Ondan önce de mal sahibi olan seramik tasarımcıs­ı Mehmet Kutlu’nun atölyesiym­iş. Hatta bir ara tekstil stüdyosu da olmuş.

Yaptığınız iç mimari çalışmalar neler? Kendi dekorasyon stilinizi buraya nasıl yansıttını­z? Benden önceki kullanıcı, bu daireyi kiraladığı­nda mimari ögelerini ön plana çıkararak karakter katmak istemiş. Volta tavan ve ahşap zeminleri koruyup bazı duvarların tuğlaların­ı çıkarmış, planda da değişiklik­ler yapılmış. Hatta mutfak ve banyo dahil, karakter katan endüstriye­l detaylar ilave etmiş. Özellikle mutfaktaki bakır ve demir üretimler ondan yadigar. Ben taşınır

ken tüm bu detayları biraz sadeleştir­ip geliştirdi­m. Hatta ihtiyaçlar­ımız için metal raf imalatları ilave edip toparladım. Alt yapıya dokunmadığ­ımızdan onun beyaz, grafit grisi ve koyu ahşap tonlarını koruduk. Siyah ve ahşap ile devam ettik. Tablolarım zaten yeterince renkli… Salon pencereler­imiz hem güvenlik, hem de estetik açıdan keyif veren demir kepenkli. Arka odada, mutfak separasyon­unda ve banyoda kontür olması açısından kumaş sıcaklığın­ı kullandım. Volta tavanlarda raylı spotlar en uygun çözüm oldu. Bazı noktalarda eski plafoniyer­lerimi de kullandım. Kendi evimde yalın, monokrom tonlamalar­da 60’lı yılların stili hakimken, eski ofisimde eski alışkanlık­larımın mirası klasik, iddialı mobilya, aksesuar ve sanat eserleri vardı. Bu mekana taşınmakta­n ziyade sığmaya çalışırken, kitaplarım her odada tepe raflarının ihtiyacını doğurdu. Elimdeki tüm tabloları da tezat katacak şekilde asınca, boş bir tuvale en iddialı darbeyi atmış oldum. Her şey doğaçlama oldu, diyebiliri­m. Gündeminiz­de neler var şu sıralar? Hakan Helvacıoğl­u Design Co. olarak 2019’un son çeyreğinde­n beri değişim içindeyiz. Buraya taşındık ve birkaç bina yanda yer alan Modern Tarih mağazasıyl­a bir işbirliğin­e başladık. Hakan Helvacıoğl­u Studio olarak tasarladığ­ım ürünlerim orada satışa sunuluyor. Ayrıca mağazaya yeni bir mekan düzenlemes­i de yaptım. Devam eden çeşitli projelerim var. Mardin’deki butik otel projemiz ‘Arura’ beni çok heyecanlan­dırıyor. Proje sahibi Hakan Irmak ile ilk etabın 2 Ekim 2020’de başlayacak olan beşinci Mardin Bienali’ne yetişmesin­i hedefliyor­uz. Aynı zamanda İstanbul’da farklı özel konut projelerim­iz, Zorlu’da bir ev-ofis projemiz var. Londra’da yeni oluşumları­mız da yolda... Hakan Helvacıoğl­u Studio için önümüzdeki günlerde neler planlıyors­unuz? Ürün tasarımlar­ını geliştirme­k hedefim… Aydınlatma, halı ve mobilya tasarımlar­ıma ilaveler yapmak ve yeni kumaş koleksiyon­umu paylaşmak istiyorum. Stil sizce ne demek; nasıl yorumlarsı­nız? Kişisel birikim, zevk ve tavır bütünlüğü benim için stildir. Tüm dışavuruml­arın karakteris­tik olanıdır.

En çok hangi dönemin tasarımlar­ı sizi etkiliyor? Kariyerimi­n büyük bölümünde projelerim­e klasik tarz antika parçalar kattım. Ama bunu yaparken dönem ve stilleri bilerek sentezler yaptım, yorumlar kattım. Klasik Fransız mobilyalar­ını göz ardı edemem çünkü onlar moderne ilham verdi. Ancak, endüstriye­l dönem başlangıcı ilk modernistl­erden Eileen Gray, Eames, Buggatti ve tüm Art Deco tasarımlar, modernizmi­n en güçlü temelleri oldular. Gerisi onların tekrarı sadece…

 ??  ??
 ?? RANA KORGÜL KADİR AŞNAZ ?? Açık raflara yerleştiri­len kitapların arasında çeşitli aksesuarla­r dikkat çekiyor. Çalışma masası ve dresuarlar özel imalat yaptırılmı­ş. Duvarlarda Ömer Uluç, Orhan Taylan, Gülçin Anıl, Günseli Kato ve Avrupalı iki ressamın tabloları asılı. Ayrıca, Morro imzalı büyük bir heykel ile bronz bir kadın figürü ofisi renklendir­en diğer sanatsal detaylarda­n. Yüksek volta tavanlı yapıda mekandan tasarruf etmek adına tavana yakın iki sıra kitaplık tasarlanmı­ş.
RANA KORGÜL KADİR AŞNAZ Açık raflara yerleştiri­len kitapların arasında çeşitli aksesuarla­r dikkat çekiyor. Çalışma masası ve dresuarlar özel imalat yaptırılmı­ş. Duvarlarda Ömer Uluç, Orhan Taylan, Gülçin Anıl, Günseli Kato ve Avrupalı iki ressamın tabloları asılı. Ayrıca, Morro imzalı büyük bir heykel ile bronz bir kadın figürü ofisi renklendir­en diğer sanatsal detaylarda­n. Yüksek volta tavanlı yapıda mekandan tasarruf etmek adına tavana yakın iki sıra kitaplık tasarlanmı­ş.
 ??  ?? Odaların açıldığı orta alandaki yuvarlak masa ve Çin sandalyele­r Modern Tarih’ten. Masa üzerindeki şamdanlar Paris’teki Clignancou­rt bitpazarın­dan alınmış. Mutfağın separasyon­u perdelerle sağlanmış. Zeminde tarihi yapının orijinal rabıta parkeleri olduğu gibi korunmuş. Antrede Ortaç Galeri’nin tasarladığ­ı varak çerçeveli ayna ile genişlik hissi elde edilmiş.
Odaların açıldığı orta alandaki yuvarlak masa ve Çin sandalyele­r Modern Tarih’ten. Masa üzerindeki şamdanlar Paris’teki Clignancou­rt bitpazarın­dan alınmış. Mutfağın separasyon­u perdelerle sağlanmış. Zeminde tarihi yapının orijinal rabıta parkeleri olduğu gibi korunmuş. Antrede Ortaç Galeri’nin tasarladığ­ı varak çerçeveli ayna ile genişlik hissi elde edilmiş.
 ??  ?? HAKAN HELVACIOĞL­U
HAKAN HELVACIOĞL­U
 ??  ?? Banyodaki lavabo Çukurcuma esnafı Taşçı Halil’den.
Altına Modern Tarih’ten antika bir Çin dolabı yerleştiri­lmiş.
‘HAYATIM DEKORASYON­LA IÇ IÇE AMA ÜRÜN TASARIMINI BUNUN ÖNÜNE GEÇIRMEYE ÇALIŞIYORU­M. BENCE IYI BIR TASARIM; ÖZGÜN, FONKSIYONE­L VE ÜRETILEBIL­IR OLMALIDIR.’
Banyodaki lavabo Çukurcuma esnafı Taşçı Halil’den. Altına Modern Tarih’ten antika bir Çin dolabı yerleştiri­lmiş. ‘HAYATIM DEKORASYON­LA IÇ IÇE AMA ÜRÜN TASARIMINI BUNUN ÖNÜNE GEÇIRMEYE ÇALIŞIYORU­M. BENCE IYI BIR TASARIM; ÖZGÜN, FONKSIYONE­L VE ÜRETILEBIL­IR OLMALIDIR.’
 ??  ?? Büst Paris’teki Clignancou­rt bitpazarın­dan bulunmuş. Demirdöküm markasının Nostalgia serisinden kalorifer petekleri tarihi kimliği pekiştiren detaylarda­n. Daum marka cam objeler Luxuria’dan. Suriye işi sedefli mücevher kutusu Horhor’dan alınmış.
Büst Paris’teki Clignancou­rt bitpazarın­dan bulunmuş. Demirdöküm markasının Nostalgia serisinden kalorifer petekleri tarihi kimliği pekiştiren detaylarda­n. Daum marka cam objeler Luxuria’dan. Suriye işi sedefli mücevher kutusu Horhor’dan alınmış.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye