Elle Decoration (Turkey)

BIR BAUHAUS KADINI: LILY REICH.

- Yapım A. SELEN SELÇUK

Efsanevi mimar Mies van der Rohe’ye ait olduğu sanılan birçok mobilya tasarımını­n altındaki asıl imza olan bu gizemli kadının ilham verici yaşamı.

Efsanevi mimar Mies van der Rohe’ye ait olduğu sanılan birçok mobilya tasarımını­n altındaki asıl imza olan; aşk, politika, savaş üçgeninde bir dizi ikonik modern mobilyaya hayat veren bu gizemli kadının yaşamı ilham verici olduğu kadar trajik.

1885 yılında Berlin’de doğdu Lilly Reich. 1908’de endüstriye­l nakış üzerine aldığı kısa bir eğitimin ardından dönemin tüm özgür düşünceli tasarımcı adaylarını­n hayalini süsleyen Wiener Werkstätte’de (Viyana Atölyesi), dönemin saygın ve etkin mimarı Josef Hoffmann ile birlikte çalışmaya başladı. Tekstil ile başlayan eğitimi Art Nouveau ve Arts & Crafts gibi akımların etkisinde dekoratif sanatlar odaklı devam eden Lilly Reich üç yıl sonra Berlin’e döndüğünde ustalarınd­an öğrendikle­rinin tam tersi bir tavırla minimal modernizmi benimsedi. 1912’de işçi sınıfı için tasarladığ­ı örnek dairenin sade, işlevsel yapısı 27 yaşındaki tasarımcın­ın ilk büyük başarısı oldu ve Alman tasarım çevrelerin­de ismini duyurmasın­ı sağladı. 1914’te aynı proje Köln Fuarı’nda tanıtıldı.

1920 yılında dönemin mimar ve tasarımcıl­arının buluşma noktası Deutsche Werkbund’un yönetim kuruluna seçilen ilk kadın oldu. Alman tasarımcı ve mimarların dünya çapında tanınması için çalışan Werkbund’un düzenlediğ­i fuarlarda organizasy­on ve küratörlük gibi görevler üstlenen Reich, 1926’da Mies van der Rohe ile tanışıp onunla çalışmaya başlayana kadar Almanya içinde ve dışında sayısız fuar düzenledi ve pavyon/stant tasarımı konusunda uzmanlaştı. Çift, Mies’in 1938 yılında ABD’ye göç etmesine kadar birlikte birçok projeye imza attı. Bunların arasında günümüzde sadece Mies van der Rohe’ye atfedilen 1929 tarihli Barselona Uluslarara­sı Sergisi Alman Pavyonu ve burada sergilenen ünlü Barcelona sandalye ve puf; 1930 tarihli Tugendhat evi ve bu ev için tasarlanan Brno sandalye; aynı yıl mimar Philip Johnson’ın New York’taki apartman dairesi için tasarlanan Barcelona daybed sayılabili­r. ‘Birlikte yarattılar’ diyoruz ancak, Mies van der Rohe’nin Lilly Reich ile tanışmadan önce ya da ABD’ye göç ettikten sonra mobilya konusunda hiçbir çalışmasın­ın olmadığı, araştırmac­ıların vurguladığ­ı çok önemli bir nokta. Reich ayrıca bu dönemde bireysel olarak Aynalı Oda (Wohnraum in Spiegelgla­s) projesi gibi iç mekân enstalasyo­nları, çeşitli vitrin tasarımlar­ı, stantlar ve moda tasarımlar­ı üretti. 1930’da Mies Bauhaus’un başına geldiğinde Lilly Reich da okulda iç mekân ve mobilya tasarımı eğitimleri vermeye başladı ve okulun ikinci kadın eğitmeni unvanını aldı, ancak akademik kariyeri okulun 1933’te kapanmasıy­la son buldu. Diğer Bauhaus kurucu ve eğitimcile­ri gibi Mies de 1938’de ABD’ye kaçtığında Reich Berlin’de kalıp kendi stüdyosund­a iç mekân ve mobilya tasarımı işlerine devam etti. Bir yıl sonra ABD’de ünlü mimarı ziyaret etti, ancak II. Dünya Savaşı’nın belirgin rüzgarları­na rağmen ülkesine dönmeyi tercih etti. 1943’te stüdyosu bombalandı, hemen ardından tutuklanar­ak iki yıl süreyle Nazi partisi için stratejik askeri bina ve sığınak inşaatı yapan Todt oluşumunda çalışmaya zorlandı. Bombalamad­an hemen önce içgüdüleri­ni dinleyip Mies’e ait 3000, kendisine ait 900 çizimi daha sonra Doğu Almanya olacak bölgedeki bir arkadaşını­n evine sakladı ve dev bir modernizm külliyatın­ın sonraki nesillere aktarılmas­ının yolunu açtı. Savaş bittiğinde serbest kalan Reich, ilk iş olarak Werkbund’u yeniden ayağa kaldırmaya çalıştı. Ancak esaret yıllarında baş gösteren hastalığı sebebiyle derneğin yeniden kurulduğun­u göremeden 1947’de hayata veda etti.

 ??  ?? İlk versiyonu Berlin’deki Crous evi için tasarlanan Barcelona daybed, son halini 1930’da henüz tanınmamış Amerikalı bir mimar olan Philip Johnson’ın New York’taki dairesi için almıştı, Knoll. 1930 tarihli Brno sandalye, Knoll.
İlk versiyonu Berlin’deki Crous evi için tasarlanan Barcelona daybed, son halini 1930’da henüz tanınmamış Amerikalı bir mimar olan Philip Johnson’ın New York’taki dairesi için almıştı, Knoll. 1930 tarihli Brno sandalye, Knoll.
 ??  ??
 ??  ?? Çelik tüp konstrüksi­yonla ahşabı birleştire­n Lilly Reich tasarımı 1931 tarihli
Garden masanın günümüzde lisanslı üretimi yok.
Çelik tüp konstrüksi­yonla ahşabı birleştire­n Lilly Reich tasarımı 1931 tarihli Garden masanın günümüzde lisanslı üretimi yok.
 ??  ??
 ??  ?? Barselona sandalye, 1929, Knoll.
Barselona sandalye, 1929, Knoll.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye