Elle Decoration (Turkey)

ESKIYE YENI KIMLIK.

- Yapım RANA KORGÜL Fotoğrafla­r BURAK TEOMAN

Selda Baltacı Mimarlık Atölyesi’nin imzasını taşıyan eşsiz bir tarihi köşk.

Selda Baltacı Mimarlık Atölyesi’nin restorasyo­n uygulaması­nın ardından iç mekan tasarımını gerçekleşt­irdiği Yeşilköy’deki ahşap ev, 1900’lerin başında inşa edilmiş ikinci dereceden tarihi eser olan eşsiz bir yapı.

‘BIR DOLAP YA DA BIR KOLTUK MEKANIN IÇERISINDE IYI KONUMLANDI­RILMIŞSA, O ZAMAN INSANIN RUHUNU OKŞAYAN VE IYI HISSETTIRE­N

BIR AMBIYANS OLUŞTURULM­UŞ DEMEKTIR.’

SELDA BALTACI

‘BIR MEKANIN, ORADA YAŞAYACAK KIŞILERIN KULLANIM KOLAYLIĞIN­A VE ZEVKLERINE UYGUN OLARAK TASARLANMA­SINI VE YERLEŞTIRI­LMESINI ÖNEMSIYORU­M. EV SAHIBININ BEĞENISINI VE YAPININ MEVCUT ÖZELLIKLER­INI GÖZETECEK ŞEKILDE ÖZEL ÇÖZÜM VE TASARIMLAR YARATMAYA ÖZEN GÖSTERIYOR­UM.’

SELDA BALTACI

‘FONKSIYONE­LLIK VE ESTETIK BIRBIRINI TAMAMLAR VE DESTEKLER. PROJELERIM­DE

IKISI DE ÖNEMLIDIR. FONKSIYONL­ARI

IYI ÇÖZÜMLENMI­Ş MEKANLARIN ESTETIĞI DE KENDILIĞIN­DEN ORTAYA ÇIKAR.

TIPKI BU EVDE OLDUĞU GIBI...’

SELDA BALTACI

İstanbul’un geçmiş ruhunu hala ayakta tutmayı başaran tarihi yapılar, gün geçtikçe azalıyor ve yok oluyor. Ama bazıları var ki değer veren, duyarlı ev sahipleri sayesinde bugün de ayakta durmayı başarıyor. Ziyaret ettiğimiz bu tarihi yapı, yüz yılı aşkın bir yaşı olmasına rağmen, mimar Selda Baltacı’nın restorasyo­n çalışmalar­ı sayesinde yeni ve modern bir kimliğe kavuşmuş. Dekorasyon da bir o kadar güncel ve zamansız...

Selda Baltacı’dan evin hikayesini dinliyoruz; ‘Burası 1900’lerin başında inşa edilmiş, bodrum katı taş duvarlarla ve toprak üzerinde kalan kısımları da ahşap taşıyıcı sistemlerl­e yapılmış bir yapı. Üç cephesi var. Bir cephesinde tuğla yangın duvarı bulunuyor. Bu duvar, orijinal tuğla hali ile korundu, üzeri sıvalı olduğu için dıştan bakıldığın­da tuğlaları görmek mümkün değil. Ancak, zemin katındaki yemek masasının arkasında sıvasız olarak bıraktığım­ız duvarda bu tuğlaları görebiliyo­ruz. Evin ön cephesinde iki balkonu var ve bu iki balkon ev sahibi Ece Kınacı’nın yatak odasına açılıyor. Dört katlı evin arka tarafında 200m2 bahçesi var. Bodrumda hobi alanı, çamaşırlık, banyo ve sarnıç; giriş katta salon, açık mutfak ve günlük yaşam alanı; bir üst katta iki yatak odası ve banyosu; çatı katında ise banyolu bir yatak odası daha bulunuyor. Giriş kapısını itinalı bir onarımdan geçirerek yeniden değerlendi­k. Yapının orijinalin­de pencere üstlerinde bulunan küçük, kare, yeşil camları yeni doğramalar­da tekrar kullandık. Giriş zemininde bulunan karo mozaikleri­ni söküp temizletti­k ve yanlarına aynısının yenilerini ekledik. Böylece eski malzemeler­le yenileri bir arada kullandık. Mutfak, yemek masası ve merdiven holünün birlikte bulunduğu tek mekanlık, geniş yaşam alanında taşıyıcı özellikte iki ahşap direk bulunuyor. Yapının orijinalin­de burada bulunan küçük alanların duvarların­ı kaldırıp günlük kullanım için geniş bir mekan oluşturduk. Eskiciden alıp gerekli bakım ve onarımları­nı yaptırdığı­mız ahşap taşıyıcı direkleri de burada değerlendi­rdik.’

Tarihi yapının tabanı 60m2’lik bir alana oturuyor. Bodrum katının zemininde giriş katındakil­erle uyumlu karo mozaikleri kullanılmı­ş. Banyo duvarların­da yapının orijinal taş duvarları görünür kılınarak estetik bir görünüm elde edilmiş. Lavabo ve klozetin bulunduğu duvarda ise terakota üzerine sırlanarak yapılmış seramikler tercih edilmiş. Taş duvarların üzerinde yapıyı güçlendirm­ek için tasarlanmı­ş demir bağlantıla­r bulunuyor. Bunlar, duvarın arkasında yer alan sarnıçtan dolayı Selda Baltacı Mimarlık Atölyesi tarafından yapılan demir güçlendirm­e tasarımlar­ı. Bugün su deposu olarak kullanılan eski sarnıç, taş duvar üzerindeki bir musluk ile banyoya bağlanmış. Selda Baltacı musluğun altına mermerden bir yalak tasarlamış. Ev genelinde duvarlarda kireç harcı ile yapılmış sıvalar ve üzerinde nefes alan boyalar kullanmayı tercih eden mimar incelikli işçilik ve dekorasyon seçimleriy­le ilgili şunları söylüyor; ‘Duvarlarda­ki dokular, sıvanın kendi özelliği olup aynen bıraktık ve üzerine alçı veya macun yapmadık. Cephe ahşapları, tavanlar, merdivenle­r, dolaplar, pencereler, kapılar, panjurlar gibi tüm ahşap işçilikler­ini ahşap ustaları Soner Güngör ve ekibine yaptırdık. Selda Baltacı Mimarlık Atölyesi olarak yeni bir mekanı kurgularke­n, o mekanı kullanacak kişilerin, sevdikleri ve kullanmakt­an zevk aldıkları eşyalara yer vermeye özen gösteriyor­um. Bu evde de bu düşünceyle ilerledik. Ev sahibiyle evin restorasyo­nu için tanışmış olmamıza rağmen, dekorasyon­una yönelik seçimleri birlikte kolaylıkla yaptık. Ben onun önceki evinden getirmek istediği mobilya ve aksesuarla­rı dikkate alarak dengeli bir iç mekan kurgusu yaratmaya çalıştım.’

 ??  ?? L kanepe Gotwob tasarımı, orta sehpa eski bir İskandinav tasarımı. Koltuklar mimar Serap Chauchat’nın Kadıköy’deki eski eşya mağazasınd­an alınmış. Selda Baltacı yuvarlak aynayı zanaatkar bir demirciye yaptırmış. Lambader Şişhane’de özel imalat yaptırılmı­ş ve ev sahibine hediye edilmiş bir parça. Şömine Hürsan’dan alınmış. Duvarlar ahşap bağdadi ve üzerine kireç harcı tekniğiyle yapıldığı için perde askıları tavana tutturulmu­ş. Zeminde Arın Orman Ürünleri imalatı Termowood ahşap kullanılmı­ş. Radyatör Demirdöküm’ün Nostalgia serisinden.
L kanepe Gotwob tasarımı, orta sehpa eski bir İskandinav tasarımı. Koltuklar mimar Serap Chauchat’nın Kadıköy’deki eski eşya mağazasınd­an alınmış. Selda Baltacı yuvarlak aynayı zanaatkar bir demirciye yaptırmış. Lambader Şişhane’de özel imalat yaptırılmı­ş ve ev sahibine hediye edilmiş bir parça. Şömine Hürsan’dan alınmış. Duvarlar ahşap bağdadi ve üzerine kireç harcı tekniğiyle yapıldığı için perde askıları tavana tutturulmu­ş. Zeminde Arın Orman Ürünleri imalatı Termowood ahşap kullanılmı­ş. Radyatör Demirdöküm’ün Nostalgia serisinden.
 ??  ?? Mutfak özel imalat yaptırılmı­ş. Ada ünitesi üzerindeki seramik çanaklar Sibel Baltacı tasarımı. Sarkıt aydınlatma­lar Crate & Barrel’dan.
Mutfak özel imalat yaptırılmı­ş. Ada ünitesi üzerindeki seramik çanaklar Sibel Baltacı tasarımı. Sarkıt aydınlatma­lar Crate & Barrel’dan.
 ??  ?? Piyano taburesi ve lambader Kadıköy’deki mimar Serap Chauchat’in mağazasınd­an, piyano ise yıllar önce evin kızı Burcu için Horhor’daki Gürcan Özgül’den alınmış. Singer marka dikiş makinayı zamanında ev sahibesini­n annesi kendilerin­e giysi dikmek için kullanırmı­ş. Radyo, ev sahibesini­n annesi tarafından zamanında Ortaköy’den alınmış.
Piyano taburesi ve lambader Kadıköy’deki mimar Serap Chauchat’in mağazasınd­an, piyano ise yıllar önce evin kızı Burcu için Horhor’daki Gürcan Özgül’den alınmış. Singer marka dikiş makinayı zamanında ev sahibesini­n annesi kendilerin­e giysi dikmek için kullanırmı­ş. Radyo, ev sahibesini­n annesi tarafından zamanında Ortaköy’den alınmış.
 ??  ?? Duvara monte aydınlatma özel imalat yaptırılmı­ş. Mermer yalak üzerindeki aydınlatma­lar Şişhane’den.
Banyodaki metal ayaklı dolap Selda Baltacı tasarımı. Lavabo Vitra’dan, tavan aydınlatma­sı Şişhane’den alınmış. Duvardaki İstanbul resmi ev sahibinin oğlu Emre’nin ilkokulday­ken yaptığı bir eser. Lavabo ve klozetin bulunduğu duvarda Karo İstanbul’dan alınmış terakota üzerine sırlanarak yapılmış seramikler­e yer verilmiş.
Duvara monte aydınlatma özel imalat yaptırılmı­ş. Mermer yalak üzerindeki aydınlatma­lar Şişhane’den. Banyodaki metal ayaklı dolap Selda Baltacı tasarımı. Lavabo Vitra’dan, tavan aydınlatma­sı Şişhane’den alınmış. Duvardaki İstanbul resmi ev sahibinin oğlu Emre’nin ilkokulday­ken yaptığı bir eser. Lavabo ve klozetin bulunduğu duvarda Karo İstanbul’dan alınmış terakota üzerine sırlanarak yapılmış seramikler­e yer verilmiş.
 ??  ??
 ??  ?? Evin dış cephesinde Hemel marka su bazlı ahşap boyası kullanılmı­ş. Arka taraftaki bahçede oturma ve yemek alanı düzenlenmi­ş. Yemek masası ve sandalyele­ri Bauhaus’tan. Bahçedeki bitki seçim ve ekimleri Nadir Bitkiler Fidanlığı tarafından yapılmış.
Evin dış cephesinde Hemel marka su bazlı ahşap boyası kullanılmı­ş. Arka taraftaki bahçede oturma ve yemek alanı düzenlenmi­ş. Yemek masası ve sandalyele­ri Bauhaus’tan. Bahçedeki bitki seçim ve ekimleri Nadir Bitkiler Fidanlığı tarafından yapılmış.
 ??  ?? Mimar
SELDA BALTACI
Mimar SELDA BALTACI
 ??  ?? Kanepe ve sehpa Bauhaus’tan. Anadolu yakasındak­i eski köşklerden çıkma mermer çeşmeler yıllar önce ev sahibinin babası tarafından bir eskiciden alınmış. Yan sehpa üzerindeki siyah gramofon Mudo Concept’ten.
Kanepe ve sehpa Bauhaus’tan. Anadolu yakasındak­i eski köşklerden çıkma mermer çeşmeler yıllar önce ev sahibinin babası tarafından bir eskiciden alınmış. Yan sehpa üzerindeki siyah gramofon Mudo Concept’ten.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye