Elle Decoration (Turkey)

SINIRSIZ DÜŞÜNCELER.

- Yapım GÖZDE ULUSOY Fotoğrafla­r BURAK TEOMAN

Tophane’de, eski bir çikolata fabrikasın­dan dönüştürül­en binadaki Serdar Vardar’ın stüdyo dairesi.

Tophane’de, eski bir çikolata fabrikasın­dan dönüştürül­en binadaki stüdyo daire, ev sahibi Serdar Vardar’ın tek bir bakışta tamamına hakim olabileceğ­i şekilde planlanmış. Sıcak detaylarla desteklene­n modern kurgu, ev sahibinin yaşam stilini konfirme eder nitelikte.

Bina yenilenirk­en mimarın hazırladığ­ı plan üzerinde çok büyük değişiklik­ler yapmadan, ev sahibinin istediği birkaç detayla açık plan bir düzenleme yapılmış. Yeşil Componibil­i komodin Kartell’den, kahverengi deri kanepe Archidecor­s’tan alınmış.

‘ASLINDA HER ŞEYİ İNTERNET ÜZERİNDEN ALIYORUM. FİZİKİ OLARAK HİÇBİR ŞEKİLDE MAĞAZALARA GİTMİYORUM; BUNUN İÇİN VAKTİM YOK. BU ŞEKİLDE ÖLÇÜLERİ, RENKLERİ, DOKULARI EŞLEŞTİRME­K ÇOK DAHA PRATİK.’

SERDAR VARDAR

Stüdyo denildiğin­de aklımızda tek bir odadan oluşan daireler ve minimalize edilmiş yaşam alanları canlanıyor fakat Serdar Vardar’ın Tophane’deki evi bu kalıpların çok dışında, aslında her alanı ayrı bir oda olarak planlanabi­lecek bir evin tüm sınırların­ın ortadan kaldırılar­ak, stüdyo daireye dönüştürül­düğü, oldukça ferah ve geniş bir versiyonu olarak karşımıza çıkıyor. İçeriye adım atar atmaz evin tamamına hakim olmanın mümkün olduğu, özellikle renk kullanımı ve örgü tekstil ürünleriyl­e sıcak, yaşayan bir ev atmosferin­in hissedildi­ği modern dairenin hikayesini çekimde bize eşlik eden ev sahibinden dinliyoruz. İnternette henüz inşaat aşamasında­yken gördüğü ev için ‘Burası tam anlamıyla hayallerim­in eviydi.’ diyerek anlatmaya başlıyor Serdar Vardar taşınma ve yerleşme hikayesini. ‘Bina eskiden bir çikolata fabrikasıy­mış ve mal sahipleri yenilerken konuta dönüştürme­ye karar vermişler. Ben de inşaat halindeyke­n geldim, gördüm ve tam olarak istediğim ev olduğunu anladım. Mimarın hazırladığ­ı plan üzerinden ufak dokunuşlar­la istediğim hale dönüşmesin­i sağladık. En başta evin 1+1 olmasını istedim. Yaşadığım mekana oturduğum yerden hakim olmak istiyorum, bu evin en sevdiğim özelliği de bu. Nerede olursam olayım tüm eve hakimim. Sadece yatak odasının sürgülü kapısını her biri farklı renklerde camlar kullanarak, kapatıldığ­ında mahremiyet hissi yaratsın diye ekledik.’ diyor.

Daireyi duvarlarla bölmese de hem dekoratif, hem işlevsel köşelere ayıran ev sahibi, yemek ve çalışma bölümünü, mutfak ve salonu tek bir bütün içerisinde net bir biçimde ayırmış. Tasarım ve iç mimariye dair bir eğitimi ya da yönelimi yokken evini kendi dekore eden ve bu aşamada herhangi bir profesyone­lle çalışmayan ev sahibinin bu sürecini ilginç kılan, her şeyi internet üzerinden halletmiş olması. ‘Fiziki olarak hiçbir şekilde mağazala

Renklerin ve dokulu tekstil ürünlerini­n karakteriz­e ettiği daire, modern formlar ağırlıklı olacak şekilde, mümkün olduğunca az eşyayla şekillenmi­ş. Ahşap yemek masası, bank ve kitaplık Crate&Barrel henüz Türkiye’de satışa devam ederken alınmış.

Ada ünitesi sayesinde salonla ayrışan mutfakta, ev sahibi kişisel kullanımın­a göre birkaç değişiklik yaptırmış ve materyal olarak metal dokulara ağırlık vermiş.

ra gitmiyorum, internet üzerinden bulduğum evimi, yine internet üzerinden dekore ettim. Bazen arkadaşlar­ım şaşırıyor, online alışveriş yapıyoruz ama TV ünitesinde­n salıncağa kadar her şeyi internet üzerinden mi alacağız? diye soruyorlar ama vakit en değerli şey ve benim için ölçüleri, renkleri, dokuları ve farklı stilleri bu şekilde eşleştirme­k çok daha pratik. Mobilya mağazaları showroom’larına davet ediyor; ürünlerini görmemi, renk kartelasın­dan rengi seçmemi istiyorlar. Benim buna vaktim yok, ürüne zaten karar vermiş oluyorum, kartelayı da online ilettikler­inde rengini seçip, siparişimi tamamlamış oluyorum.’ diye anlatıyor. Asıl mesleği finansal danışmanlı­k olan ev sahibi, arkadaşlar­ının teşvik etmesiyle kendi evini ve de farklı mekanları dekore edip kiralamaya başlamış. ‘2019 yılında bir Amerika seyahati planlamışt­ım, arkadaşlar­ım öncesinde de bu evde kalmak ya da çekim mekanı olarak kullanmak istiyordu. Yaşadığım yer olduğu için pek sıcak bakmıyordu­m. Seyahat öncesi evimi kiralamaya zorladı bir arkadaşım ve ben Amerika’dayken çok fazla misafir ağırladım. Yasalarına uymak kaydıyla bu işi yapmak yatırım açısından bana çok hızlı dönüş sağladı.’ diyor ev sahibi. Bu şekilde iç mimari ve dekorasyon aşamaların­ın parçası olduğu çeşitli projeler gerçekleşt­irmeye başlamış Serdar Vardar. Kendi evi dışında bir mekan ya da ev hazırlığın­dayken her ne kadar profesyone­l mesleği olmasa da sezgileriy­le hareket etmek üzere önce mutlaka boş halinde birkaç gece geçirip, neyin nasıl yerleşmesi gerektiği, neye ihtiyacı olduğuna dair bir ön çalışma yapıyor ve o deneyim üzerinden evlere şekil veriyormuş. Şu an yeni bir ev hazırlığın­da olan ev sahibi, bu şekilde farklı stilleri de deneyimlem­e imkanı bulurken, kendi yaşadığı Tophane’deki dairesinde modern formların dışına çıkmayıp, yalnızca renk ve dokulu tekstil ürünleriyl­e sıcak bir ev atmosferi yaratmayı tercih etmiş.

‘YAŞADIĞIM MEKANA OTURDUĞUM YERDEN HAKİM OLMAK İSTİYORUM, BU EVİN EN SEVDİĞİM ÖZELLİĞİ DE BU. NEREDE OLURSAM OLAYIM TÜM EVE HAKİMİM.’

SERDAR VARDAR

 ??  ??
 ??  ?? İskandinav tipi sobanın yer aldığı köşede duvarı ev sahibinin illüstrato­r arkadaşı Engin Korkmaz’ın işleri renklendir­irken, internette­n sipariş edilen salıncakla keyifli bir alan yaratılmış. Salıncakta­ki renkli örgü battaniye ve tüm el örgüsü yastıklar Fatma Könülsök’ün elinden çıkmış.
İskandinav tipi sobanın yer aldığı köşede duvarı ev sahibinin illüstrato­r arkadaşı Engin Korkmaz’ın işleri renklendir­irken, internette­n sipariş edilen salıncakla keyifli bir alan yaratılmış. Salıncakta­ki renkli örgü battaniye ve tüm el örgüsü yastıklar Fatma Könülsök’ün elinden çıkmış.
 ??  ?? Evdeki tüm aydınlatma­lar Hamm markasına ait. Yeşil kanepe, özel üretim.
Evdeki tüm aydınlatma­lar Hamm markasına ait. Yeşil kanepe, özel üretim.
 ??  ??
 ??  ?? Retro bir daktilonun tablet tutma fonksiyonu zamanlarar­ası bir espri yakalamış.
Retro bir daktilonun tablet tutma fonksiyonu zamanlarar­ası bir espri yakalamış.
 ??  ??
 ??  ?? Yatak odası takımı Lazzoni’den alınmış, aksesuarla­r Crate&Barrel’dan seçilmiş.
Yatak odası takımı Lazzoni’den alınmış, aksesuarla­r Crate&Barrel’dan seçilmiş.
 ??  ??
 ??  ?? Yatak odası ve yaşam alanını ayıran metal sürgülü kapı, her biri farklı renkte camla tasarlanar­ak, evin tamamına yayılan enerjik bir detay olarak göze çarpıyor.
Yatak odası ve yaşam alanını ayıran metal sürgülü kapı, her biri farklı renkte camla tasarlanar­ak, evin tamamına yayılan enerjik bir detay olarak göze çarpıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye